כל מה שרציתם לדעת על ויזת EB-1 ולא העזתם לשאול / מאת לירן רוזנפלד
תכירו את לירן יעקב רוזנפלד – יזם סדרתי בן 35 שהגיע לפני פחות משנה ללוס אנג׳לס עם ויזת תייר והחליט שהוא נשאר בדרום קליפורניה. לירן הגיש בקשה לקבל גרין קארד מעצם היותו יזם. לאחר סדרה של אכזבות מעורכי דין להגירה, לירן הקים את ״שופ אימיגריישן״ –(www.shopimmigration.com) – אתר שמתמחה ב"שירותי הגירה מוצלחים – או כספכם בחזרה״.
האתר מציע לכם לשוחח עם עורכי דין להגירה וגם מומחי הגירה אשר אינם עורכי דין, ולבדוק את העלויות והאפקטיביות של השירותים השונים. כרגע ישנם כ-25 סוגי ויזות אשר מוצעות באתר. לכל ויזה יש מחיר וניתן להשוות בין עורכי דין שונים והמחירים שלהם. כך למשל, הסדרת ויזת נישואים מוצעת ב-550 דולר אבל גם ב-2500 דולר.
לדברי לירן, ״שופ אימיגריישן״ הוא האתר היחיד בעולם שמאפשר ללקוחות להשוות מחירים בין עורכי דין, לקרוא חוות דעת אמיתיות ולהגיש בקשה לשירותים עם ״מאני בק גרנטי״. לירן: "דעו לכם שיש כזה דבר וזה לא תורה מסיני.
הנה הסיפור שלי: לפני כשנה הגעתי לעמק הסיליקון בצפון קליפורניה. נבחרתי להציג את החברה שלי בתחרות סטארטאפים ב-Mountain View. את הנסיעה כבר ארגנתי לתקופה של חודשיים וחצי כי רציתי שיהיה לי מספיק זמן לפגוש משקיעים פוטנציאלים. "אחרי השבועיים הראשונים של טירוף הכנס ופגישות עם משקיעים פוטנציאלים גייסתי סכום 'סיד' קטן והבנתי שאם אני לא נשאר באמריקה – חבל לי על הזמן ואני לא אוכל לקדם את החברה שלי באותו הכוח והמרץ כפי שאני יכול לעשות זאת מאמריקה".
מפה זה מתחיל. איך אני אשאר כאן חוקי? פניתי לחברים יזמים מעמק הסיליקון וגיליתי שזה נושא יקר וכאוב אצל כולם. אם אתה רוצה להישאר פה אתה צריך לעבור תהליך לא קל ולא ברור. כל אחד מהם עבר תהליך טיפה שונה מהשני. קיבלתי המלצות לעורכי דין להגירה שונים. אז התחלתי במסע הליגליזציה; לא למריחואנה אלא לשהות חוקית בארה״ב. הפגישה הראשונה התחילה עם עורך דין שהציע לי לעשות הערכת ויזה. בתמורה ל- 1000 דולר. הוא גם לקח לי 150 דולר עבור שעת ייעוץ. הסברתי לו ששמעתי שאנשים שמאריכים ויזות בדרך כלל מסתבכים עם זה ואני לא מעוניין.
בהמשך הוא הציע לי ויזת O-1, שזו ויזה של יזמים שיש להם הישגים. עם הוויזה הזו אשתי אינה חוקית לעבוד באמריקה. עבור הסדרת הוויזה הוא ביקש 7500 דולר. יצאתי מאוכזב. המשכתי להתקשר לעורכי דין אחרים שהמליצו לי עליהם. הפעם מצאתי את עצמי מתווכח שאני לא מוכן לשלם עבור שעת ייעוץ. כאב ראש, אבל הגעתי לפגישות נוספות עם עוד שלושה עורכי דין. קיבלתי המלצות שונות עבור ויזות שלא הייתי בטוח מה טיבן. עורך דין אחד הציע לי ויזת L-1a שזו ויזה שאם יש לך חברה בישראל ואתה רוצה להעתיק את החברה שלך לארה"ב, אז תשלם 10,000 דולר ותרשום תוכנית עסקית מיוחדת לרשויות ההגירה ותוכיח כל מיני דברים שלא באמת יכולתי להוכיח. אז ויתרתי והמשכתי הלאה.
עורך דין שלישי הציע לי ויזת השקעה E-2, שזו ויזת השקעה ואפשר לקחת את כספי ה'סיד' שגייסתי ולהגיש בקשה. העלות: 12,000 דולר. כל אחד מעורכי הדין שפגשתי הציע לי ויזה שונה במחיר שונה לחלוטין. פשוט מעצבן. איך יודעים מה נכון, מה כדאי? איך אפשר לסמוך על עורך דין להגירה? בחירה לא נכונה – ואתה ״מחרבן״ על עתידך באמריקה.
מסתבר שרוב חבריי שהם יזמים ישראלים שנמצאים באל-איי או בסאן פרנסיסקו – עוברים בדיוק את אותו הבלגן של ההגירה. כולם הולכים לכמה עורכי דין וכולם מקבלים המלצות שונות ולא ברורות. חלק מהיזמים נשארים בארה״ב עד תום הויזה ואז מנסים לעשות הערכת ויזה – דבר שלעיתים קרובות מייצר להם סיטואציה של "אובר סטיי" מבלי ידיעתם תחילה. באופן רנדומלי ישבתי לקפה עם חבר אמריקאי שהכרתי לפני כ-10 שנים כשהייתי בארגנטינה, והוא סיפר לי על חבר ארגנטינאי שקיבל גרין קארד מעצם היותו יזם. ושזה לוקח 6 חודשים. לא האמנתי שזה אמיתי, אחרת כולם כבר היו עושים.
התקשרתי לעורך הדין שלו ובררתי אם הדבר אפשרי. גיליתי שאכן הדבר אפשרי החבר הזה גם סיפר לי שרוב עורכי הדין להגירה הם חצי נוכלים. "אל תאמין לחוות הדעת שיציגו בפניך, רובן מזוייפות. עורכי דין להגירה מוכרים לך שהם יכתבו לך תיק הגירה מסובך ומורכב ושאתה בידיים טובות. עבור השירות תשלם אלפי דולרים. דקה אחרי שחתמת על ההסכם אתה מועבר לפרה-ליגל או סטודנט שהרגע התחיל לעבוד ומקבל שכר מינימום. שיש המון תיקי הגירה של ישראלים ויזמים מוכשרים שמסתיימים בכאב ראש, בבזבוז זמן והרבה כסף מבוזבז. לא מעט ישראלים נמצאים ב"אובר סטיי" בגלל רשלנות של עורכי דין.
לאחר בירורים עם עוד ועוד עורכי דין הבנתי שהגירה זה עניין של התמחות. מצאתי עורך דין שהתמחה ב EB-1 – ויזת גרין קארד לאנשים עם מה שנקרא באנגלית ממשלתית Extradorinday Abilities – הוא גם הסביר לי שרוב היזמים כמוני עושים ויזת O-1 שזה בטוח יותר אבל שאם אני יכול להוכיח שיש לי תרומה משמעותית לתעשייה שבא אני פועל, אפשר להגיש עבורי ויזת EB-1 שזו ויזת גרין קארד. זו הדרך המהירה ביותר לקבל גרין קארד. גם אשתך תקבל גרין קארד הוא הסביר לי.
כמה זמן זה לוקח, שאלתי. כחצי שנה וזה יעלה לך 15 אלף דולר. הסברתי לו שאני לא יכול לקחת את הסיכון שאני אקבל סירוב וגם אשלם כל כך הרבה כסף. הוא הציע לי money back guarantee ולשלם את הסכום בתשלומים לפי השכר שאני מרוויח. מסתבר שהוא עושה זאת עבור יזמים שהוא מאמין בהם. הוא הסביר לי שהוא בטוח שאני אקבל את הגרין קארד ולכן אין לו בעייה להתחייב בכתב, לתת לי את כספי בחזרה במידה ורשויות ההגירה USCIS ידחו את הבקשה שלי. אני, לטענתו, עברתי את הקריטריונים הברורים. הוא גם הסביר לי שכדאי לי לעשות קודם O-1 כי את זה אני בטוח אקבל ואז התהליך לגרין קארד (EB-1) יהיה לי קל יותר נפשית. כי אם דחו את הגרין קארד אני עדיין יכול לשהות ולעבוד חוקית בארה״ב ללא דאגה בזכות סטטוס ה O-1 שכבר יש לי.
החלטתי ללכת ישר על הגרין קארד. זו הייתה החלטה אמיצה. כי להבדיל מיזמים אחרים, חברים שלי בארץ, שיכולים לעשות את הגרין קארד באיזי מהבית, אני נכנסתי להתהליך יותר מלחיץ כי הגשתי את הבקשה בעוד היותי בארה״ב על ויזת תייר. הנגטיב: במשך חצי שנה לא יכלתי לעזוב את ארה״ב ולבקר בארץ או בכל מדינה אחרת. לא יאמן!!!
עברו 5 וחצי חודשים וקבלתי תשובה חיובית. יש לי גרין קארד. אני עדיין לא מאמין שזה קרה. תוך כדי התהליך, הבנתי שיש בעייה ושלא רק אני חווה אותה. הבעייה הזו גרמה לי לשנות מסלול והיום אני בונה פלטפורמה מיוחדת להגירה. הבעייה: יש פערים במידע שאנחנו מקבלים בארץ. רוב עורכי הדין לא מתמחים ב EB-1 ולכן ממליצים על ויזות אחרות עורך דין מקצוען כותב תיק של EB-1 שנראה כמו תוכנית עסקית שעשו על החיים שלך. אבל בפנים יש את כל הטיעונים הנכונים וגם טיעונים משפטיים שמסבירים באופן ברור why you qualify.
תיק ההגירה שלי מנה כ-300 פלוס עמודים, היה יש שם מחקר וכתיבה שמערבים מספר אנשי מקצוע. צריך להבין שתחום ההגירה מלא בשרלטנות, וישנם עורכי דין ומקצועני הגירה שעושים טעויות קשות על חשבונם של המהגרים היזמים, ומי שסובל וניזוק הוא בדרך כלל היזם. יזמים מישראל, אפילו אלו שלא הצליחו להיות ה 1% המצליח, יכולים לבקש גרין קארד – ולקבל! לבנות תיק של גרין קארד עבור יזמים זה דבר מאוד אפשרי ומאוד מטעה ומבלבל! דוגמה טובה היא זוכי פרס נובל – שיושבים באותה הקטגורייה של יזמים כמוני. אבל למרבה הפלא, החוק האמריקאי מאפשר גם ליזמים כמוני וגם לזוכי פרס נובל לקבל את אותו הגרין קארד.
מהניסיון שלי, לבוא לאמריקה עם מיזם שגייס כסף 'סיד' קטן זה לא קל. יזמים לא יכולים לקחת משכורת גבוהה ויש התמודדת לא פשוטה עם לשלם שכר דירה, לעבוד במשרד נוח, למצוא קהילה, ואפילו דברים פשוטים כמו לפתוח חשבון בנק לחברה שאף אחד מחבריה אינו בעל social security number זה דבר בעייתי. ולכן, לשלם עוד חבילה של 10-20 אלף דולר לעורך דין זה לפעמים דבר בלתי אפשרי או קשה מאוד לעשייהֿ. אבל בשביל גרין קארד המאמץ כדאי!
הכי חשוב בבחירת עורך דין להגירה: לבחור עורך דין שעשה לפחות 3 תיקי EB-1 ויכול לתת לכם המלצות על אנשים שכבר עברו את התהליך. לפני כניסתכם להתחייבות שכזו עליכם לדבר עם הממליצים ולאמת אותם. אפשר גם לבקש התחייבות להצלחה או את כספיכם חזרה. הנה מה שאתם צריכים שיהיה לכם כדי לבנות תיק חזק לשהותכם בארה״ב כיזמים: תזדקקו להוכיח 3 קטגוריות מתוך אלו הרשומים למטה:
1. זכייה בפרסים
2. כתבות בעיתונים או בלוגים
3. הוכחה שהבאתם תרומה משמעותית לתעשייה שלכם (למשל רישום פטנט או מוצר שיש לו מיליון משתמשים)
4. שייכות לארגונים בעלי משמעות
5. הוכחה שהייתם שופטים בפאנל משמעותי. למשל פאנל של תחרות סטארטאפים כלשהי שהתפרסמה בעיתונות מסויימת ומוכרת
6. השתתפות בכנסים או ארועים בעלי משמעות והוכחה שדברתם על במה.
7. הוכחה להצלחה מסחרית משמעותית
יש עוד! הרשימה המלאה באתר הממשלה של רשויות ההגירה: https://www.uscis.gov