שוק המטוסים יד שניה או שלישית בארה"ב מגלגל ביליוני דולרים בשנה * ראיון עם גדי הנרי, מומחה משלנו בתחום * מאת מיכה קינן
גדי הנרי מוכר בקהילתינו מזה זמן רב כאחד שידו בכל ואין לו רגע דל בחייו. מדי פעם פוגשים אותו באירועים חברתיים ובהתכנסויות שונות ושומעים על הרפתקאותיו האחרונות, מוצאותיו ומעלליו. והנה לאחרונה צדה עינינו מודעה קטנה באחד מעיתוני התעופה שמציעה למכירה מטוס פייפר דגם 'שירוקו' שידוע בשמו – 'וורייר 2'; מטוס פופולרי ונפוץ מאוד, במצב כמעט חדש,עם מנוע חזק יותר בשמונים כוח סוס מדגם דומה. מאחורי המודעה עמד ידידנו גדי הטייס שהחליט למכור את מטוסו הפרטי. הסתקרנו הפעם וניגשנו לראות על מה מדובר, ובאותה הזדמנות התחילה להתגלגל שיחת רעים להתרועע והנה סוף סוף נגול לאוזני סיפור חייו של גדי הנרי, שתמיד נכספתי לשמוע.
את ילדותו בילה גדי בכרמל הצרפתי בחיפה. הוא היה עוקב במשקפת אחרי תנועת המטוסים שחלפו מעל העיר או שעמדו לנחות בשדה התעופה הקטן שליד בית הספר הטכני של חיל האוויר. כבר אז התבשל בליבו החלום להיות הטייס על אחד מאותם מטוסי הכסף שפילחו את שמי המפרץ. לימים שהתגייס מצא את עצמו על מטוס צבאי של חיל האוויר אך לא כטייס אלא כאיש מודיעין אוויר. גדי: "תמיד חלמתי לשבת מקדימה ולהחזיק את הסטיק, אבל זה לא יצא. במודיעין היינו טסים עם טייסים שהיו מתעללים בנו, "הוא נזכר,"היינו מקיאים את הנשמה".
יוצא לעולם
אחרי השרות הצבאי הסתובב ידידינו ברחבי תבל בהרבה ארצות ובהרבה יבשות, ו"עשה הרבה דברים מענינים" כדבריו. הוא נוחת בפעם הראשונה באמריקה, 'און דה גו', בשנת 2003. גם כאן צפויות לו הרפתקאות ועיסוקים שונים ברובם מהסוג השגרתי אבל הנמלים החלו לרחוש ולדרבן אותו לקחת שנה אתנחתא וללכת וללמוד טייס. סוף סוף לאחר שנים רבות של חלום וכמיהה הוא הולך להגשים את הפנטזיה.
גדי:"חיפשתי מקום ללמוד לטוס. המחירים והלימודים בשמיים. הגעתי לשדה התעופה של ואן נייס'. פגשתי שם בחור צעיר בן 76, הונגרי בשם אטילה, שמפעיל בית ספר לתעופה. נוצרה בינינו כימיה מיידית. החלטתי ללמוד אצלו וביחד גם קנינו את המטוס הראשון במשותף. אטילה הציע לי ללכת על מטוס דו מנועי,עם שני מנועי טורבו של 200 כוח סוס כל אחד, עם שש מקומות בסגנון 'קלאב סיטינג', כלומר, הנוסעים יושבים אחד ממול השני.המטוס עבר תאונת נחיתה קטנה כשנחת כשהגלגל קדמי לא נפתח. שני המדחפים נפגעו והיה צורך להחליפם, אבל המטוס עצמו לא נפגע. המטוס היה במשמרת בשדה התעופה של טורנס אצל בחור ברזילאי. מתברר שהבחור הלך והוציא חלקים מהמטוס והעבירם למטוס אחר שלו ללא רשות, זו עבירה פדרלית. הזמנתי משטרה ועכשיו הוא בחקירה של אפ. בי. איי. נכון להיום המטוס לא שמיש כי הוא בתביעה והחלטתי למכור אותו לחלקים. עכשיו יש לי קונה מלה–רדו טקסס שמעוניין במטוס כי יש לו מתקן-מדף גדול על הכנפיים, להמראה ונחיתה על מסלול קצר מאוד. אני משער שהא לא יושב בלה רדו טקסס ומחפש מטוס להמראות קצרות בלי מטרה מיוחדת. אולי הם חושבים על פעילות חריגה בדרום אמריקה, מי יודע?"…
עם רשיון טיס אזרחי בכיסו, הוא מסמן וי, ומתחיל לראות לראות פוטנציאל עסקי חדש בתחום הסחר במטוסים משומשים.
משומש במצב טוב
הפרינציפ של העסק כפי שמסביר לי גדי הוא לקנות מטוס משומש בזול ומחפשים כזה שאפשר להשקיע בו כמה שפחות. לקנות מטוס זה תהליך יותר קל מאשר לקנות מכונית. אתה משלם לבעל המטוס והוא מוסר לך את כל תעודות המטוס והמפתח. המטוס נרשם על שם הבעלים החדשים ב"פדרל אויאשיין אוסוריטז". הדבר הכי חשוב במטוס הוא הספרים שלו -ה'לוגים'. שם יש את כל ההיסטוריה של המטוס, כל הביקורות והתיקונים. רשומות של כל התאונות והתקלות וכל החלקים שהוחלפו.
שוק המטוסים יד שניה או שלישית בארה"ב מגלגל ביליוני דולרים בשנה. כמו כל מוצר צריכה יקר יש לו עליות וירידות כמו נדל"ן למשל. כמובן שהשוק תלוי בכלכלה. ישנם טייסים שמטוס נחשב להם מוצר הכרחי לעבודתם שנושאת אותם ברחבי היבשת וישנם כאילו שזה מוצר פנאי ומותרות. כרגע ישנה התעוררות בשוק הנדל"ן, אבל עדיין לא בתחום המטוסים המשומשים, משום שהנדל"ן נצרך עלידי כל משקי הבית ומטוסים הם נישה צרה יותר. אחד המטוסים הפופולריים ביותר אצל חברות שמחזיקות צי מטוסים פרטיים הוא ה'גולפסטרים' וקודמו ה'ווסטויד' הישראלי שמגלגל עשרות אם לא מאות מיליוני דולרים בשנה בקניה ומכירה.
גדי: "טייסים מנוסים מעדיפים מטוסים ישנים. המטוסים הישנים שנבנו לפני מספר שנים ובעצם לא כלכך משנה כמה שנים, אבל הם עדיין טסים בהצלחה. אם למשל ישנה מכה קטנה בכנף או סריטה או להבדיל יש להחליף חלק גדול יותר יש טכנאים מומחים שמטפלים בזה ואחרכך המטוסים עוברים בדיקות יסודיות חוזרות ונשנות. בגלל שכל מטוס חייב לעבור ביקורות והם הוכיחו את עצמם כאמינים ומורשים. המטוסים המשומשים מהוים את רוב השוק לעומת מטוסים חדשים,שהם יותר יקרים, פחות נגישים, פחות בדוקים, ויש עליהם פחות אינפורמציה וסטטיסטיקה.
"הרי מטוס זה לא כמו מכונית שאתה נוסע על מכונית בת שנה ורוצה להחליף כי אתה כבר רוצה את הדגם החדש. הקונצפט של המטוס לא השתנה הרבה שנים. זה אותן הכנפיים והגוף ואותו מנוע. כמובן שישנם שיכלולים פנימיים אבל אותם את יכול להוסיף גם על מטוס ישן. אם המטוס בטיחותי וטוב למה לא לטוס על מטוס שהוכיח את עצמו? שטס כבר עשר,עשרים ושלושים שנה?".
ומה בנוגע לעייפות החומר?
גדי: "בגלל זה יש ביקורות תכופות ואם מוצאים חלק רופף או בעייתי מחליפים אותו".
אז באיזה מטוס אתה טס היום?
גדי:"אני טס עם ה'ווריור' 2, מטוס מצויין.הוא מאוד מהיר ואני יכול להגיע ללאס ואגס בפחות משעה .לפעמים שאתה טס לוגאס יש הרבה רוחות חזקות ואם אתה טס במטוס חלש אתה ממש עומד במקום. עם המטוס שלי אין כזה חשש,יש לו 250 כוח סוס. אני מתכנן קו-אופ של טייסים שיקנו במשותף מניות במטוס אחד ויוכלו להשמש בו לפי התור. זו שיטה נפוצה ופופולרית היום ועדיפה על מטוס שעומד בהנגר ויוצא לטיסה פעם בשבוע עם בעלים בודד. ישנה שיטה נוספת. כאשר המטוס נמצא בבית ספר לטיסה וחניכים שוכרים את המטוס לשיעורים או לאחר שקיבלו כבר רישיון. אם אתה שוכר את המטוס עם דלק זה נחשב לשעה רטובה והמחיר הוא בסביבות 200 דולר לשעה לא כולל צריכת דלק".
היו לך תקלות או תאונות?
"בזמן הלימודים יש שלב שהמורה מאשר לך לטוס לבד. היו קטעים קומיים בקורס כמו תלמיד שהתברבר בדרך מסנטה ברברה ונחת באונטריו. זהו שדה תעופה בינלאומי, עמוס ועסוק מאוד והוא נחת שם בלי דלק, בלי רדיו ובלי מכשירים, וללא ידיעת הרשויות או מגדל הפיקוח.הוא נחת ממש לפני האף של בואינג עם מאה וחמישים איש שהיה חייב לזנק כלפי מעלה,שרף אלפי גלונים של דלק ובנס לא היתה התנגשות אווירית. אני הייתי צריך לטוס לאונטריו ולאסוף את התלמיד משם. המטוס קורקע".
מה המוערבות שלך בשיפוץ המטוסים?
"כשיש לי מטוס בשיפוץ אני ניגש להנגר כמעט כל יום לבדוק שהמכונאי, הצבעים, אנשי הריפוד עושים עבודה טובה. אלו אנשי מקצוע עם הרבה ניסיון וותק בשיפוץ מטוסים.ז מן השיפוץ קשור בכמה מהר את זקוק למטוס. אם אתה רוצה יותר מהר זה יעלה לך יותר כסף. אם יש לך את הזמן אפשר לעשות את זה בפחות כסף.
"אני אוהב את התחום כל כך, זה התענוג שלי. בן אדם חכם אחד אמר שאם אתה עושה מה שאתה אוהב,אתה לא צריך לעבוד בחיים".