תשעה מבין עשרת היעדים המובילים לנוודים דיגיטליים נמצאים ביבשת אירופה, לפי דירוג חדש של "גלובל סיטיזן סולושנס" ■ ספרד במקום הראשון, קנדה במקום השמיני
ארבע שנים חלפו מאז מגפת הקורונה, שהפכה את העבודה מרחוק לנורמה מקובלת. רבים ממקומות העבודה אמנם החזירו מאז את העובדים למשרדים, אך חלק מהעובדים שאינם חייבים להחתים בכל יום כרטיס, לקחו את העבודה מרחוק כמה צעדים קדימה – לנוודות דיגיטלית.
יעדים פופולריים כמו יוון, איטליה, יפן ותאילנד כבר יזמו תוכניות מיוחדות לנוודים דיגיטליים, בניסיון למשוך אליהם כישרונות זרים. אבל מהו היעד הטוב ביותר בעולם לעבודה מרחוק? דו"ח הנוודות הדיגיטלית החדש שפירסמה השבוע חברת הייעוץ גלובל סיטיזן סולושנס ניסה לענות על השאלה, באמצעות דירוג 65 יעדים בעולם, לפי מה שהם מציעים לנוודים דיגיטליים.
החברה דירגה את היעדים גם לפי החקיקה והתוכניות שלהם לעובדים מרחוק, וגם לפי חוות דעת של מומחים. היא התבססה על חמישה קריטריונים: עלויות האשרה (עלות הוצאת האשרה ודרישות להכנסה מסוימת); יתרונות האשרה (משך האשרה, האפשרות להאריכה והאפשרות לקבל אזרחות); איכות החיים (בריאות, ביטחון וזיהום אוויר); כלכלה (יוקר המחיה, מיסוי ומחירים בחללי עבודה) וטכנולוגיה או חדשנות.
המדינה הטובה ביותר עבור נוודים דיגיטליים, לפי הדו"ח, היא ספרד. הגורמים שהביאו אותה למקום הראשון כוללים חוק סטארט־אפים חדש, שנועד לחזק את היזמות במדינה; היעדר מיסוי על הכנסות של זרים, יוקר מחיה נמוך יחסית, זמינות של אינטרנט מהיר וסביבה אידיאלית לטכנולוגיה ולחדשנות.
תשע מבין עשר המדינות הראשונות בדירוג של גלובל סיטיזן סולושנס נמצאות באירופה. הולנד נמצאת במקום השני ונורווגיה בשלישי – הודות לרמת החיים הגבוהה בשתיהן, ולמערכות הבריאות, החינוך והרווחה הטובות שלהן. עם זאת, בדו"ח מציינים כי יוקר המחיה בשתי המדינות האלה הוא אתגר רציני. מיד אחריהן נמצאות אסטוניה ורומניה, שתי מדינות שהמחירים בהן נמוכים יותר, ושמספקות גישה להרבה טבע ולתרבות עשירה.
היעד הלא־אירופי היחיד בין עשרת המקומות הראשונים בדירוג של "גלובל סיטיזן סולושנס" היה קנדה, שהגיעה למקום השמיני. קנדה הודיעה בשנה שעברה כי היא מגבשת אסטרטגיה חדשה למשיכת עובדי הייטק זרים למדינה.
"הדבר הבולט ביותר בדו"ח הוא הדומיננטיות של מדינות אירופיות", אמרה פטרישה קסבורי, מנכ"לית גלובל סיטיזן סולושנס, לבלומברג. "כמו כן, מעניין ש-91% מבין 65 התוכניות הפעילות כיום לנוודים דיגיטליים הושקו לאחר פרוץ מגפת הקורונה, מה שממחיש את התגובה המהירה למעבר לעבודה מרחוק".
חצי הכדור הצפוני
אחד הגורמים שתרמו לדירוגן של ספרד ושל הולנד במקומות הראשונים, מלבד איכות החיים בהן, הוא ששתיהן מציעות מסלול לקבלת תושבות קבע למחזיקי אשרת נווד דיגיטלי. תושבות זו יכולה להיהפך בסופו של דבר יכולה לאזרחות. ואולם בדו"ח לא מצוינת ההתנגדות העזה באזורים מסוימים בספרד לתיירים, שעלולה לגרור אי־נוחות לעובדים מרחוק.
טייוואן דורגה במקום ה-12, בשל מערכת אשרת הנוודות הדיגיטלית הנוחה שלה, המאפשרת להישאר בה שלוש שנים. ואולם היא דורשת שהנוודים הדיגיטליים יעבדו באחד מבין שמונה מגזרים ספציפיים, ובהם טכנולוגיה, חינוך, פיננסים ומשפטים. יפן, שהשיקה באפריל תוכנית לנוודים דיגיטליים, דורגה במקום ה-16.
לפי הדו"ח, כמעט 60% מאשרות העבודה מרחוק ניתנות ללא קשר למקום שממנו מגיעים מבקשיהן או למקצוע שלהם. "רוב הנוודים הדיגיטליים מגיעים ממדינות בחצי הכדור הצפוני, אך יותר ויותר מגיעים ממדינות עם דרכונים חלשים", אמרה קסבורי. "האנשים האלה ממנפים את תוכניות הנוודות הדיגיטלית להשגת תושבות קבע ואזרחות במדינות עם דרכונים חזקים יותר, מה שמשפר משמעותית את המוביליות שלהם בעולם".