גיל המעבר הוא לא תקופה שיש להילחם בה, אלא שלב שצריך ללמוד להכיל ולהבין. זהו זמן שבו ניתן לבחור – האם להתאבל על מה שהיה, או לחגוג את מה שעוד יהיה?
השולחן היה מלא. כוסות יין נצצו באור העמום של המסעדה, צחוק עלה מכל עבר, והאווירה הייתה מושלמת לערב מהנה עם חברים. ישבתי מוקפת באנשים שאני אוהבת, נהנית מהשיחה ומהאוכל, עד שלפתע – זה קרה.
גל חום בלתי מוסבר התפשט בגופי. לא חום נעים, לא משהו שאפשר להתעלם ממנו – אלא הרגשה כאילו מישהו הדליק תנור פנימי שלא ניתן לכבות. הרגשתי את הזיעה מצטברת על מצחי, מטפסת במעלה הצוואר, נספגת בבגדי. ניסיתי לשמור על קור רוח, לשלב ידיים כדי להסתיר את הכתמים שהחלו להופיע מתחת לבית השחי, להמשיך בשיחה כרגיל – אבל הגוף שלי לא שיתף פעולה.
הדופק הואץ, הראש הסתחרר קלות, והמחשבה היחידה שעברה לי בראש הייתה: מה קורה לי? הבטתי סביבי – כולם המשיכו לצחוק ולדבר, ואני ישבתי שם, לכודה בתוך גופי שלי, מנסה להבין למה אני חווה את מה שאני חווה. האם זה הלחץ של היום? האם אני לא מרגישה טוב? ואז זה היכה בי: זה גיל המעבר.
שלב חדש בגוף, שלב חדש בחיים
גיל המעבר, או בשמו הרפואי מנופאוזה, הוא תקופה טבעית אך מטלטלת בחייה של כל אישה. הוא מגיע לרוב בין גיל 45 ל-55, כאשר הגוף מפסיק לייצר את ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, אותם הורמונים ששמרו עלינו במשך שנים, וגרמו לנו להרגיש צעירות, חיוניות ומאוזנות.
התסמינים יכולים להופיע בהדרגה או בבת אחת: גלי חום בלתי צפויים, הזעות לילה, עייפות כרונית, נדודי שינה, שינויים במצב הרוח, ירידה בחשק המיני ולעיתים גם תחושות דכדוך וחוסר יציבות רגשית. אבל מעבר לשינויים הפיזיים, יש כאן משהו עמוק יותר – משהו על הזהות שלנו כנשים. האם מישהו הכין אותנו לזה? מרביתנו גדלנו עם הכנה לשלבים שונים בחיים – למדנו מה זה גיל ההתבגרות, איך להתמודד עם היריון ולידה, איך לאזן בין קריירה למשפחה. אבל על גיל המעבר? עליו כמעט לא דיברו.
החברה מקדשת נעורים, גוף בריא, אנרגיה בלתי נגמרת. ופתאום, כשאנחנו מתחילות לחוות שינויים, יש תחושה כאילו משהו בנו נשבר, כאילו משהו נלקח מאיתנו. איך אפשר להסביר את הרגע שבו את מביטה במראה ורואה דמות מעט שונה מזו שהכרת? איך אפשר לבטא את התחושה שהעייפות משתלטת גם בימים רגילים, או שהרגשות משתנים בלי שום סיבה הגיונית?
זה לא רק הגוף שעובר שינוי – זו הנפש. אנחנו לומדות להכיר את עצמנו מחדש, להבין שאנחנו כבר לא אותן נשים שהיינו לפני עשור, ולפעמים זה מבלבל, מתסכל, ומעלה שאלות של זהות, ערך עצמי ומשמעות. אבל אולי זו גם הזדמנות?
למרות שהחברה מציגה את גיל המעבר כשלב של דעיכה, אולי הגיע הזמן להסתכל עליו אחרת – לא כעל סוף, אלא כעל התחלה. זה שלב שבו אפשר, ואפילו כדאי, להפנות סוף סוף את הזרקור לעצמנו. אחרי שנים של נתינה אין-סופית לאחרים – לקריירה, לילדים, למשפחה – אולי זה הזמן לשאול: מה אני רוצה? מה גורם לי להרגיש חיה? איך אני יכולה לגרום לשינוי הזה להיות מקפצה ולא מכשול?
איך ניתן להפוך את גיל המעבר לחוויה מעצימה?
לדבר על זה – שיח פתוח עם נשים אחרות יכול לשנות לחלוטין את הדרך שבה אנו חוות את גיל המעבר. כשאנחנו מבינות שאנחנו לא לבד, הכל מרגיש קל יותר.
לאמץ שגרה שמכבדת את השינוי – הגוף משתנה, וזה הזמן להקשיב לו. תזונה מאוזנת, פעילות גופנית מתונה, מדיטציה או יוגה – כל אלו יכולים לשפר את ההרגשה הכללית ולחזק את הגוף והנפש.
לנהל את התסמינים באופן אקטיבי – כיום יש אינספור פתרונות, החל מטיפולים טבעיים ועד לתרופות ותוספים שמסייעים לאזן את הגוף בתקופה זו.
לגלות את עצמנו מחדש – זה הרגע לחשוב מה משמח אותנו, מה מסקרן אותנו, ואפילו להעז לעשות שינויים – בין אם זה ללמוד משהו חדש, להתחיל תחביב שתמיד חלמנו עליו או לקחת פסק זמן לעצמנו.
להתמקד באיכות החיים ולא במספרים – הגיל אינו קובע את הערך שלנו, אלא הדרך שבה אנחנו בוחרות לחיות אותו. הגוף מספר לנו סיפור – האם נקשיב לו?
כשאני חושבת על אותו ערב במסעדה היום, אני מבינה שהוא היה רגע משמעותי – רגע שבו הגוף שלי אמר לי: הגיע הזמן להכיר אותי מחדש. גיל המעבר הוא לא תקופה שיש להילחם בה, אלא שלב שצריך ללמוד להכיל ולהבין. זהו זמן שבו ניתן לבחור – האם להתאבל על מה שהיה, או לחגוג את מה שעוד יהיה?
כי אישה אינה מוגדרת על ידי הורמונים או גיל. היא מוגדרת על ידי החוכמה, הניסיון, העוצמה והיכולת שלה להמציא את עצמה מחדש, בכל שלב בחיים. והשאלה החשובה היא לא איך נשרוד את גיל המעבר – אלא איך נבחר לצמוח ממנו.
ליצירת קשר: shirlidepas@icloud.com