השבוע נציין כולנו את חג פורים; רובנו מחכים לחג – אבל חלק מהילדים מסתייגים ממנו… במגילת אסתר צוּוו היהודים לעשות את ימי חג הפורים ל"ימי משתה ושמחה". ואכן חג פורים הוא חג צבעוני ומרגש, האהוב מאוד על ילדים רבים. אך למרות השמחה וההתרגשות הרבה – בבתים לא מעטים עלולים לצוץ קשיים סביב נושאים שונים הקשורים לחג. אז איך עוברים את חג הפורים בשלום?
האם כל הילדים אוהבים להתחפש?
בוודאי שלא.. אבל עם ילדים שמראש מצהירים שאינם מעוניינים להתחפש, אין בד"כ בעיה, כי מרבית ההורים נוטים לא להכריח או להיכנס איתם למאבק. הסיפור היותר מעניין הוא דווקא אלו שרוצים, שמתכננים להתחפש, אפילו שותפים לבחירת התחפושת – אבל ברגע האחרון "מקבלים רגליים קרות" ומסרבים להתחפש.
מי לא מכיר את התמונה הזו: אתם עומדים עם המצלמה ביד – מחכים לרגע בו תוכלו לצלם את ה"אוצר הקטן" מחופש למיקי מאוס / פו הדוב ואם הוא טיפה יותר גדול לספיידרמן קשוח, אתם רוצים להנציח את הילדה המתוקה שלכם בתור 'קיטי' או הנסיכה הכי יפה בארץ (וכמובן למהר "ולהשוויץ" עם תמונה בפייסבוק\אינסטגרם) – ובדיוק ברגע הזה הילד פשוט לא מוכן ללבוש את התחפושת!
מה הורים רבים נוטים לעשות?
1.להיכנס למסע שכנועים מפרך: אבל את רצית להתחפש לשלגיה"; "קדימה, התחפושת הזו עלתה המון כסף – בואי נתלבש"; "הנה תראה, גם אמא מתחפשת"
2.להבטיח הבטחות או להשתמש באיומים: "אם תלבשי את התחפושת יפה – אני מבטיחה לך שאחרי הגן אני אקנה לך הפתעה"; "אם אתה לא לובש את התחפושת עכשיו – אין טלוויזיה היום!" "אני סופרת עד 3…"
ההמלצות שלי להורים שהילד שלהם מסרב להתחפש הן: לגיטימי שאתם ההורים מעוניינים שהילד יגיע לגן מחופש ולא יהיה שונה מחבריו, מובן שאתם רוצים שהוא "ייכנס לאווירת החג", ירגיש נוח ושמח בתחפושת שלו.. אבל – אל תכריחו את הילד להתחפש, להתחפש זוהי אינה חובה.
מה ניתן לעשות:
• דאגו מראש שהתחפושת עצמה נוחה ומתאימה לגילו של הילד: היא אינה מסורבלת מידי, הילד יכול לנוע איתה בחופשיות. מומלץ שהתחפושת לא תכיל מסכה או איפור רב על הפנים, שכן מאלו ילדים נוטים לחשוש במיוחד.
• אל תמתינו לבוקר החג, כדי לחשוף את התחפושת לילד לראשונה. תנו לו להתנסות בתחפושת מספר פעמים קודם בבית, בחיק המשפחה. כאשר ילבש אותה החמיאו לו..
• הכינו את הילד מראש, ערב קודם, לכך שמחר בבוקר לובשים תחפושת לגן. הסבירו לילד כי בכל שלב שבו יתחרט – אתם או הגננת תסייעו לו להוריד את התחפושת או חלק ממנה.
• אל תנקטו במדיניות "הכל או כלום" – אפשרו לו ללבוש רק חלק מהתחפושת, לדוגמה: רק את החליפה ללא הכובע.
• אם הילד סירב להתחפש, או לבש תחפושת חלקית – קחו אתכם לגן את התחפושת בשקית, יתכן שכשתגיעו לגן והוא יראה את חבריו מחופשים, רוח החג תדבק בו והוא יבקש להתחפש.
• זכרו – אל תכריחו, על תשתמשו באיומים או בהסברים מרובים, על תעבירו עליו ביקורת ואל תתנו לו תחושה שאתם מאוכזבים ממנו.
מי בוחר את התחפושת?
בואו נדבר גם על בחירת התחפושת עצמה – מי בוחר את התחפושת, ההורים או הילד? האם כדאי להתערב בכלל בבחירה או לאפשר לילד להתחפש לפי רצונו?
כשהילדים קטנים – ברור שההורים הם אלו שמחליטים על התחפושת (כמו על דברים אחרים). בגילאי 4-5 ילדים רבים כבר יודעים למה הם רוצים להתחפש. בהחלט ניתן לאפשר להם לקחת חלק בבחירה, אך להקפיד על מספר פרמטרים:
1. חשוב להקפיד על נוחות התחפושת ועל חופש התנועה: במיוחד עבור הילדים הקטנים (הסיכוי שילד "ישרוד" בתוך תחפושת פרווה גדולה וחמה, מבלי לפשוט אותה לאחר 10 דקות – נמוך מאוד..)
2. ולשים לב גם למחיר: ניתן להשיג היום תחפושות לילדים במחירים גבוהים. הפעילו שיקול דעת, כמה ראוי לדעתכם להשקיע ברכישת תחפושת, ועמדו בכך. נצלו את ההזדמנות להקנות לילדים שיעור חשוב בשמירה על מסגרת תקציב.
זה כשהם קטנים, ומה לגבי הגדולים יותר? האם יש להורים יכולת/צורך להשפיע על בחירת התחפושות אצל מתבגרים?
הורים יקרים, חשוב לזכור – חג פורים לא משחרר אותנו מהצורך לתפקד כהורים! אל לנו "לאבד את הראש" ולוותר על שמירה על גבולות חשובים. אנחנו מכירים את התעשייה המפותחת סביב תחפושות שאינן נאותות – הכוללות לבוש זול וחושפני – "שוטרת סקסית" / שפנפנה / חדרנית ועוד ועוד… הציבו קווים אדומים בעניין מידת החושפנות של התחפושת. אל תאפשרו חריגה מגבולות הטעם הטוב, עזרו לילדים לשמור על כבודם!
ומה לגבי שתייה "עד לא ידע".. בני הנוער נוטים לחגוג במסיבות שמערבות שתיית אלכוהול. איך אתה ממליץ להורים לפעול? חשוב לומר מילה בעניין שתיית האלכוהול ע"י בני נוער: בכל שנה אנחנו שומעים סיפורים על נערים שמשתכרים במסיבות פורים, עד לרמה של אובדן הכרה ופינוי לבית החולים. הורים יקרים, פיקחו עיניים – בני נוער רבים מצטיידים באלכוהול מראש, ומתחילים את השתייה בטרם יציאתם לבילוי. חלקם אף שותים בבית. ההמלצות שלי:
1. היו מעורבים לאן הילדים הולכים ועם מי הם מבלים במסיבות פורים
2. אל תהססו להקפיץ אותם למקום הבילוי
3. קבעו שעת חזרה סבירה ואכפו אותה
4. קבלו את הילד כשהוא מגיע הביתה.
5. אם אתם כבר יודעים שזה קרה דאגו לאסוף אותם מהמסיבה
פורים זה אחלה חג, אבל כמו שאני תמיד אומרת: תינוק- רק נולד; ילד – רק ילד; נער- מתנער מאחריות. ורק כשהוא גבר- מתחיל לגבור על השטויות שלו, וכמובן שזה נכון גם למין הנקבי. אז בבקשה אל תשימו אותם במבחן בחג הזה , פשוט עזרו להם
כי אף אחד לא יעשה את העבודה שלכם.
חג פורים שמח!
שירן שפיץ – מומחית להדרכות הורים