ונציה הפכה השבוע לעיר הראשונה בעולם שהשיקה מערכת תשלום לתיירים נכנסים, במאמץ לדלל את ההמונים שגודשים את התעלות בשיא העונה.
שלטים מחוץ לתחנת הרכבת וסמוך לגשר כניסה מזהירים את המבקרים שעליהם לשלם חמישה אירו לפני שהם צוללים אל הסמטאות הצרות של העיר התיירותית, שכ־49 אלף תושבים חיים בה. אף שאין עמדות בדיקה בשערי העיר, פקחים מטעם העירייה יערכו בדיקות אקראיות וינפיקו קנסות בסך 50 עד 300 אירו לכל מי שנכנס לעיר בלי לשלם.
יוזמה זו היא אחת מסדרת אמצעים לניהול זרימת התיירים. התשלום ייגבה במשך 29 ימים השנה, בסופי שבוע במהלך האביב, כדי להפחית את גודש התיירים. הדרישה לכרטיס כניסה לעיר תהיה תקפה מ־8:30 בבוקר ועד 16:30 אחר הצהריים.
לפי פקיד בעירייה, כ־20 מיליון בני אדם ביקרו בוונציה בשנה שעברה, ורק חציים נשארו ללון בבתי המלון בעיר. אנשים שמזמינים חדר בבית מלון ומבקרים מתחת לגיל 14 לא יחויבו בדמי הכניסה, משום שהם משלמים את מס התיירות העירוני, אך הם עדיין יידרשו להירשם מראש. תושבים, סטודנטים ועובדים פטורים מהתשלום.
25 באפריל, חג לאומי באיטליה, היה היום הראשון שבו אנשים חויבו לקנות כרטיס כדי להיכנס לוונציה. בעיר ביקשו שאנשים יזמינו כרטיסים מראש ברשת, אך יש גם דוכנים לרכישת כרטיסי הכניסה במקום. "המערכת הזאת חשובה מאוד, כי היא תסייע לנו למצוא איזון חדש בין תושבים לתיירים", אומרת סימון ונטוריני, חברת מועצת העיר האחראית על תיירות ולכידות חברתית.
איטלקים רבים התנגדו ליוזמה. תיירים שהגיעו לבקר בעיר אמרו שדרישת תשלום נוסף ממבקרים שעשו את דרכם עד ונציה אינה הוגנת. "אני מחשיבה את ונציה לעיר היפה ביותר בעולם. חבל למנוע מאדם שאינו בעל אמצעים הזדמנות לבוא לכאן לשעה או שעתיים כדי ליהנות מהעיר", אמרה גבריאלה פפאדה, שהגיעה לכאן מלצ'ה שבדרום איטליה.
ונציה נמלטה בקושי מכניסה לרשימת "מורשת עולמית בסכנה" של אונסק"ו בשנה שעברה, בין השאר משום שהסוכנות החליטה שהעיר מתייחסת ברצינות לחשש שהמערכת האקולוגית העדינה שלה עלולה לקרוס תחת עומס התיירות ההמונית.
מלבד דרישת דמי הכניסה, העיר גם אסרה על ספינות שיט גדולות להפליג ללגונה של ונציה, והכריזה על מגבלות חדשות על גודלן של קבוצות תיירים.