כל אדם שמתאשפז בבית החולים מצוי בסיכון מסוים למות. הסיכון תלוי במגוון גורמים –המצב הרפואי שהוביל לאשפוז כמובן, אך גם גיל, משקל ופרמטרים נוספים שעשויים לשחק תפקיד. מחקר חדש מגלה גורם נוסף שעשוי להשפיע על הסיכון לתמותה – מין הרופא המטפל או המטפלת. לפי המחקר, כאשר הרופא הוא רופאה, סיכויי התמותה נמוכים יותר, ובמיוחד כשהחולה היא אישה. גם הסיכוי שאותו אדם יאושפז מחדש נמצא נמוך יותר אצל מי שטופלו על ידי רופאות מאשר מי שטופלו אצל רופאים.
חוקרים מארה"ב ויפן בחנו נתונים מ-778 אלף פניות חירום של בני 65 ומעלה לתוכנית הביטוח הלאומית בארה"ב ("מדיקר") בשנים 2016 עד 2019. כ-31% מהפניות טופלו על ידי רופאות. צוות המחקר התמקד בשיעורי המוות תוך 30 ימים מהאשפוז ובשיעורי האשפוז מחדש במהלך 30 ימים אחרי השחרור מבית החולים. שיעור התמותה לנשים היו 8.15% כאשר טופלו על ידי אישה, לעומת 8.38% כאשר טופלו על ידי גבר. עבור גברים שיעורי התמותה היו 10.15% כאשר טופלו על ידי רופאה ו-10.23% כאשר טופלו על ידי רופא. הבדלים דומים נמצאו גם בשיעורי האשפוז מחדש.
מוביל המחקר, ד"ר אטושי מיאוואקי מאוניברסיטת טוקיו, הסבירשההבדל של 0.23% בשיעור התמותה ביחס למטופלות נשים שקול למקרה מוות אחד על כל 417 אשפוזים בתוכנית מדיקר האמריקאית. "לאור העובדה שבכל שנה נרשמים בתוכנית כארבעה מיליון אשפוזים, ההבדל הקטן לכאורה הזה הוא בעל משמעות קלינית. אם נניח שחצי מהאשפוזים הם של נשים, ההערכה הגסה היא שטיפול בנשים על ידי רופאות יכול להציל 5,000 נשים בשנה". ביחס לאשפוזים חוזרים ההבדל שקול לאשפוז אחד על כל 208 אשפוזים.
במאמר, שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine, ציינו החוקרים שהמחקר לא בחן תמותה לאורך זמן ממושך יותר מ-30 יום, ושהממצאים לא בהכרח נכונים לאוכלוסיה מתחת לגיל 65 או למי שיש ברשותם ביטוח פרטי. הם ציינו גם שדרוש מחקר נוסף כדי להבין את הסיבות להבדלים בפרקטיקות רפואיות של גברים ונשים.