אילן רמון, רחל המשוררת, יהורם גאון, ליאור נרקיס וגם דורית ראובני התייצבו לערב אחד על בימת מועדון הזמר העברי של לאה ומת"י * הכל בשם האהבה
כשהופיעה השיקופית הרביעית על המסך הענק היו בה שתי תמונות: האחת של האסטרונאוט הישראלי אילן רמון ז"ל, והשניה של רחל המשוררת ומתחתן מילות השיר "זמר נוגה" שגם ידוע בשמו העממי "התשמע קולי". לחלק מהמשתתפים שהתכנסו במוצ"ש בביה"כ סיני בעיר למפגש שירה בצוותא היה הקשר ברור; ולאחרים היתה זו חידה, אותה פתר מנחה הערב, הקולנוען שמוליק פירסטנברג.
החודש, בדיוק לפני עשור, ב־1 בפברואר 2003, נספה אילן רמון יחד עם כל צוות מעבורת החלל קולומביה, שהתפרקה עם חזרתה לאטמוספירה של כדור הארץ. רמון נבחר להיות טייס החלל הישראלי הראשון על ידי חיל האוויר וסוכנות החלל האמריקאית.
השיר "זמר נוגה" שכתבה בשנות ה-20 רחל (בלובשטיין) המשוררת הוא שיר געגועים לאהוב, שבמרכזו משאלת האדם לפגוש את יקירו. ב-1913 נסעה רחל לצרפת כדי ללמוד חקלאות ושם פגשה את אהבת חייה, המהנדס היהודי מיכאל ברנשטיין ואף שקלה להינשא לו. עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה הופסקו הלימודים ורחל עברה לרוסיה, שם עבדה בבית יתומים. עם תום המלחמה ב- 1919 חזרה רחל לארץ ישראל, לקבוצת דגניה, אולם ברנשטיין סירב להצטרף אליה ונשאר ברוסיה. זמן קצר לאחר חזרתה לארץ התגלתה אצלה מחלת השחפת המדבקת והיא נתבקשה לעזוב את הקיבוץ. היא התאשפזה בבית החולים בצפת ואחר כך התגוררה בתל אביב, בה כתבה את "זמר נוגה", שיר הגעגועים לאהובה שנותר הרחק ממנה. מכיוון שלשחפת לא היה אז מרפא היא ידעה שמותה קרוב ולכן כתבה בשיר "אחרון ימי כבר קרוב אולי, כבר קרוב היום של דמעות פרידה".
השיר הושמע ב-18 בינואר 2003 על סיפונה של מעבורת החלל קולומביה, כשיר השכמה לצוות שכלל את אילן רמון, והוא השיר הראשון בעברית שהושמע אי-פעם בחלל. השיר הושמע במסגרת נוהג שבני משפחות האסטרונאוטים בוחרים עבורם שירי השכמה שיושמעו להם כשיתעוררו למשמרתם. חלק מהשירים הם פשוט שירים אהובים וחלקם טומנים בחובם משמעות מסוימת עבור המאזין: במקרה זה בחרה את השיר רונה רמון אשתו של אילן והמטרה היתה להמחיש את הגעגועים שלה לבעלה ואת המרחק ביניהם.
בעקבות האסון השיר הפך לכזה שמקושר מאוד עם הסיפור של משפחת רמון והושמע רבות, כיוון שבדיעבד מילותיו מצמררות ועוסקות בבכי, אובדן, דרכים ש"נפרדות לעד" והמתנה עד קץ לאהוב הרחוק שאינו שב.
שיר אהבה ישן
קהל המשתתפים בערב, שמנה מספר שיא של 230 חובבי זמר עברי, שר במלוא הגרון את השיר האהוב והמופלא הזה לפי לחן של שמוליק קראוס (שנפטר למרבה הצער בגיל 77 בישראל 24 שעות אחר כך). בעת השירה הוקרנה על המסך שיקופית ובה תצלום של אחד הפריטים אותם לקח איתו אילן רמון לחלל. היה זה העתק של הציור "כדור הארץ כפי שהוא נראה מהירח" שצייר הנער פטר גינז בעת שהותו במחנה הריכוז טרזינשטט לשם נשלח על ידי הנאצים מעיר הולדתו פרג בזמן מלחמת העולם השניה.
פירסטנברג הוסיף וסיפר שהיום בו התרסקה מעבורת החלל האמריקאית, ה-1 בפברואר, הוא גם תאריך הולדתו של הנער פטר שבעים וחמש שנים לפי מותו הטראגי של רמון. ואם לא די בכך, הרי שבעקבות החשיפה העולמית שניתנה לציור ולמציירו בגין האסון, התקשר תושב פרג ליד ושם בירושלים ובפיו הודעה ששבועיים מוקדם יותר הוא מצא במקרה בעליית הגג שבביתו החדש שש מחברות כתובות בכתב יד שהם כנראה יומן אישי שכתב הנער פטר גינז במשך שנתיים של הכיבוש הנאצי של פרג לפני שנשלח לטרזין. היומן אומת, נרכש ע"י יד ושם ומאז פורסם בכמה שפות ברחבי העולם. כל זאת כדי ללמדנו שהאירועים בעולמנו הם לא תמיד אקראיים ומקריים אלא יש בניהם לעיתים קרובות קשר סמוי אך משמעותי.
האירוע בו סופר הסיפור היה מפגש השירה בצוותא ה-17 של חובבי "מועדן הזמר העברי של לאה" בשיתוף עם ארגון התרבות הישראלית מת"י בעיר, שהתקיים הפעם בסיני טמפל במערב לוס אנג'לס, שכאמור טרחו ובאו אליו קהל שיא של כ 230 חובבות וחובבי זמר ופזמון עבריים אשר שירה בציבור היא אהבתם. כותרתו של המפגש הפעם הייתה "שיר אהבה ישן" והוא כלל שירי אהבה וחיזור מכל הזמנים; זאת כמובן בגלל סמיכותו ליום ולנטיין שהוא גם חג האהבה בעולם המערבי.
ערב כחול עמוק
את השירה ההמונית הובילה כמו תמיד הזמרת גיטריסטית לאה גליטמן-אלקלעי כשלצידה הגיטריסט יריב קירשנר, מדריך הטיולים החווייתיים דרור עינב על כלי ההקשה ואישתו עתליה בשירה. המשתתפים הצטרפו בהתלהבות רבה ובין השירים שזימרו היו כמה שירי אהבה קלאסיים כמו "דבר אלי בפרחים" ששרה בזמנו אילנית "אהבת פועלי בנין" שכתבה נעמי שמר עבור שלישיית גשר הירקון ו"איפה את אהובה" ששר יחד עם הקהל יהורם גאון בעזרת סרטון וידאו שהוקרן על המסך הגדול.
בנוסף נכללו בתוכנית גם כמה שירי אהבה עכשווים כמו "ערב כחול עמוק" החושני שפירסמה הזמרת ריטה, "מי הואב אותך יותר ממני" של ארקדי דוכין ואיך אפשר בלי שיר האהבה האולטימטיבי – "לכל אחד יש" שחיברו עוזי חיטמן ושלומי שבת ושר יחד עם הקהל מעל גבי המסך בוידאו קליפ ליאור נרקיס בהופעה חיה מרגשת מאוד.
אך ללא ספק הפתעת הערב הייתה כשלפתע עלתה על הבמה הזמרת האדירה דורית ראובני שנמצאת כרגע בלוס אנג'לס לרגל סיבוב הופעות. דורית שלפה גיטרה התחברה למערכת ההגברה וכיבדה את הקהל הנרגש עם שני שירים "היום היום" האגדי שלה ו"אני אשתגע" בביצוע מהמם. הנוכחים הודו לה בתשואות רמות ומתמשכות.
האירוע שהחל בשעות הערב המוקדמות וכלל מפגש חברתי, כיבוד והפסקה, נמשך אל תוך הלילה עם שירים כמו "שושנה שושנה" ו"רוזה רוזה" והסתיים ב"עוד יבוא שלום עלינו"…
תגובה אחת
כתבה ממש יפה על ערב שירי אהבה ומהכתבה הזו על שירי אהבה אהובים וישנים.
נחמד לי לספר על שיר האהבה החדש שלי לידיעת הרווקים והרווקות הכי נחשקים..
מנסיוני גם אני הסתובבתי והסתבכתי כמו כל בחורה חתיכה ונחשקת, אבל את אהבת חיי לא מצאתי, כל אחת היתה בסרט הזה, שמכיון שמדובר בך ברגשותייך ובנפשך, לכן הוא הוא סרט שלפעמים די קשה ומביך.
חברה ידיעה אותי על הקבליסטית הרבנית יפה כהן המברכת מבני ברק, ולאחר ששמעתי עליה המלצות חמות, היא קיבלה אותי ללא דרישת שלום, יעצה לי בחכמה וברכה אותי, ואחרי זה גם כשחפשתי את אהבתי התיעצתי איתה, ובעזרת ברכתה והיעוץ שלה מצאתי והגעתי אל אהבת חיי, אהובי אוהבי!!! הנאמן. ואני מוטרפת עליו והוא עלי.
לכן אולי אם אם את באמת רוצה למצוא את אהבתך כדאי לך למצוא יועצת חכמה שתעזור לך בהתלבטויות ובכל המערכת הרומנטית, כי לפעמים כשאת לבד בלי יועצת טובה ההחלטות שלך לא נכונות. ובעצה ועזרה מחברה טובה אמיתית הרבה יותר קל להגיע להחלטה נבונה ונכונה.
ושוב תודה על הכתבה על שירי אהבה הישנים שבגללה כתבתי את תגובתי להציע לכל אחת איך להגיע לשיר אהבה חדש.