על רקע מראות האוהלים של מחוסרי דיור ושלטי "חנות להשכרה" בכל מקום, ובעקבות נתונים על גידול בפשיעה לאחר הקלות בענישה — כמו גם גידול במספר העוזבים את העיר — נראה שאין מקום בארה"ב שספג השמצות יותר מסן פרנסיסקו. הביקורת הגיעה על רקע חוסר תפקודה, ועיסוק בתהליכים ובהגדרות במקום בעשייה ובתוצאות.
דוגמאות לא חסרות, אך זכור במיוחד ניסיונה הכושל והממושך לבנות שירותים ציבוריים ב-1.7 מיליון דולר.כעת דניאל לורי, אחד מיורשיו של לוי שטראוס (ממייסדי מותג הג'ינס Levi's), דמוקרט מתון וראש העיר החדש של סן פרנסיסקו — שצפוי להיכנס לתפקידו בשבוע הבא — ינסה לעשות משהו בנדון. לורי (47) נבחר למרות חוסר ניסיונו הפוליטי, מה שרק מבליט עד כמה העיר משוועת לשינוי. "פשוט נמאס לנו", סיפרה ג'יימי ויג'יל, שהיא ובעלה הצביעו ללורי. ויג'יל, שעוסקת בנדל"ן בעיר, אמרה ל"סן פרנסיסקו כרוניקל" כי מאסה בשימוש בסמים ובחנוית הסגורות באזור מגוריה, נורת' ביי. "חשבנו שיהיה לו סיכוי טוב יותר להצליח כאדם שבא מבחוץ".
על אף הכותרות השליליות, נראה שדברים התחילו להשתנות בשנה האחרונה. במהלך כהונתה של ראש העיר היוצאת, לונדון בריד, רוב מחנות האוהלים של חסרי הבית פונו, שיעור מקרי המוות כתוצאה ממנת יתר התחיל לרדת, ומספר הפריצות למכוניות ירד גם כן. בריד אף השקיעה תקציבים בניסיונות להחייאת העיר, כמו פתיחה של חנויות פופ־אפ בשטחי מסחר פנויים.
פרט לכך, עסקי הבינה המלאכותית היטיבו עם העיר והמשקיעים חזרו לאזור המפרץ. אמנם השקעות ההון סיכון בסטארט־אפים שבסיסם בסן פרנסיסקו הצטמצמו בחצי בין 2021 ל-2022, אך התאושש ב-2023 וחזר ל-75% משיאו. חברות AI התחילו להיכנס למשרדים הריקים בג'קסון סקוור, והעובדים הצעירים בהייטק שבו לדירות הקטנות שלהם בעיר.
עירייה של 130 ועדות ו-58 מחלקות
אבל האתגרים עדיין רבים וגדולים. התיירות בירידה, ובתוכה גם תיירות הכנסים. העירייה מתמודדת עם גירעון של מיליארד דולר, לדברי היו"ר היוצא של ועדת הפיקוח בעירייה, אהרון פסקין, שהתמודד בבחירות לראשות העיר. יש מקומות בעיר שאנשים מסרבים להגיע אליהם מחשש לביטחונם, אזורי קניות כמו יוניון סקוור עדיין ריקים בחלקם, והיתקלות של ילדים בנרקומן אקראי היא לא אירוע נדיר. מספר השוטרים ירד משיא של 2,000 לכ-600 בלבד, והם מוותרים על אכיפה של פשעים קטנים.
הצעדים הראשונים שלורי מתכנן כוללים הכרזה על מצב חירום בשל השימוש הנרחב בפנטניל, שיקום המשטרה ומציאת פתרון לתפוסה הנמוכה של מבני מסחר ובנייני משרדים בסן פרנסיסקו — פחות משני שלישים — הנתון הנמוך ביותר מבין כל הערים הגדולות בארה"ב.
לורי מאמין שיוכל לעמוד במרבית יעדיו על ידי צמצום הביורוקרטיה. בשיחה עם "וול סטריט ג'ורנל" הוא מציין כי לעירייה יש 130 ועדות ו-58 מחלקות, ויש חפיפה בעבודה של רבות מהן. לדבריו, מתוך 700 מיליון דולר שהעירייה מוציאה בשנה על מחוסרי דיור, מעט מאוד משמש לפינוי בפועל של אנשים מהרחוב. "ההוצאה לא משיגה את התוצאה", הוא אומר. לפי נתוני העירייה, מספר חסרי הבית בסן פרנסיסקו היה 8,323 ב-2024, כ-600 יותר מב-2022. עבור מחצית מהם אין בתי מחסה — נושא שעמד במוקד מסע הבחירות של לורי. הוא הבטיח כי יוסיף 1,500 מיטות בבתי מחסה בששת החודשים הראשונים לכהונתו, תוספת בשיעור של 40% למספר המיטות הקיים.
אולם לאור הגירעון, פסקין מאמין ש"יידרשו הרבה כוח פוליטי ויכולת לעבוד בתקציב נמוך כדי לממש את המטרות הנעלות האלה". לדבריו, הפתרון של לורי הוא זמני, ולוח זמנים של שנה וחצי עד שנתיים הוא מציאותי יותר כדי להציג פתרונות קבועים וארוכי טווח. לטענתו, המשימה הראשונה של העירייה צריכה להיות בכלל קיצוץ של כמיליארד דולר.
בעמותות הפועלות בנושא טוענים כי הוספת מיטות היא לא דבר פשוט כמו שהוא עשוי להישמע. גורמים במגזר השלישי מציינים כי מיטות לחסרי בית מצריכות תשתית תומכת כמו שירותי בריאות, מזון וניקיון. זו גם דרך לתת מענה מסוים לבעיית הסמים, הניכרת בקרב חסרי בית, אך בתנאי שיש כוח אדם לזיהוי ולהפניה של המשתמשים לטיפול מקצועי. בעיה נוספת ביחס למחוסרי הדיור – שבמשך השנים מספרם ירד בשכונות מסוימות ועלה באחרות – היא ששכונות מסוימות התחילו להתמלא בבתי מחסה, והתושבים לא מרוצים מכך.
פילנתרופ במקור
ללורי יש עבודה רבה וחברים בעמק הסיליקון שישמחו לעזור. הוא בנם של בריאן לורי, רב רפורמי ומי שהיה נשיא הקרן החדשה לישראל ב-2015-2012, ושל מרים האס, האלמנה המיליארדרית של פיטר האס. האס הוא נצר לשושלת שטראוס והנשיא לשעבר של אימפריית הג'ינס שבסיסה בסן פרנסיסקו.
כספים רבים זרמו ממגזר ההון סיכון ומחברות טכנולוגיה בעיר לעבר המועמדים בבחירות, כולם מהמחנה הדמוקרטי. בתמורה או שלא, לורי מינה את מנכ"ל OpenAI סם אלטמן ליו"ר משותף של צוות המעבר שלו, ואת מי שהיה סמנכ"ל הכספים של X, נד סגל, לתפקיד חדש – מנהל הדיור והפיתוח הכלכלי של העיר.
לפני הקריירה הפוליטית שלו, לורי התמקד בפילנתרופיה — תחילה בקרן רובין הוד בניו יורק, ובהמשך כשייסד ב-2005 את העמותה טיפינג פוינט, שגייסה יותר מחצי מיליארד דולר למאבק בעוני בסן פרנסיסקו. מבקריו רואים בו עשיר ללא ניסיון פוליטי, וראשת העיר היוצאת טענה שהפסידה כי לורי השקיע מכספו מיליוני דולרים בקמפיין שלו.
לורי הודיע כי הוא מתכוון לקבל שכר של דולר לשנה, סימן ההיכר של פוליטיקאים עשירים. הוא נוהה אחר תפיסות של יעילות ממשלתית בסגנון אילון מאסק, ומאמין ב"לזוז מהר ולשבור דברים", כמו שנוהגים בעמק הסיליקון. נותר לראות איך זה ישפיע על מצבה של העיר הפרוגרסיבית ביותר — וכנראה גם המושמצת ביותר — בארה"ב.