המרוץ לנשיאות ארה"ב נראה צמוד יותר מאשר אי-פעם בהיסטוריה, שישה שבועות בלבד לפני הבחירות ב-5 בנובמבר (אם כי ההצבעה בדואר כבר החלה במספר מדינות הולך וגדל). בשל שיטת האלקטורים, ההכרעה תיפול בשבע מדינות ואולי בעוד מחוז אחד. בשל כך, יש הרבה יותר מאשר אפשרות אחת לאופן בו יוכרע המרוץ בין קאמלה האריס לדונלד טראמפ.
וושינגטון פוסט מתאר בהרחבה את שמונה האפשרויות העיקריות – חמש בסבירות גבוהה ושלוש בסבירות נמוכה. נתוני המפתח הם מספר האלקטורים במדינות אלו: 11 באריזונה, 16 בג'ורג'יה, עשרה בוויסקונסין, 15 במישיגן, שישה בנבאדה, 19 בפנסילבניה ו-16 בצפון קרוליינה. קיימת גם אפשרות שהאלקטור המכריע יבוא ממחוז אומהה במדינת נברסקה, שהיא אחת מבין השתיים (לצד מיין) המעניקות את האלקטורים שלהן בהתאם למחוזות הקונגרס ולא בשיטת "המנצח לוקח הכל". המספר הדרוש לניצחון הוא 270.
הסקרים מצביעים כאמור על מרוץ צמוד בכל מדינות המפתח (להאריס יש יתרון גדול במחוז אומהה), ולעיתים קרובות יש סתירות ביניהם. לפי ממוצע הסקרים של הפוסט, האריס מובילה בפנסילבניה, מישיגן, ויסקונסין ונבאדה; טראמפ מוביל בג'ורג'יה ואריזונה; צפון קרוליינה היא בתיקו. לפי ניו-יורק טיימס, טראמפ מוביל באריזונה, ג'ורג'יה וצפון קרוליינה. המסלולים שמתאר הפוסט הם על-פי ממוצע הסקרים שלו, נכון לשבוע הנוכחי.
האריס מנצחת ב"רצועת החלודה" – 270 אלקטורים
ויסקונסין, מישיגן ופנסילבניה הן המסלול הטוב ביותר מבחינת האריס. מה שעובד לטובתה במדינות אלו הוא חוזקם היחסי של הדמוקרטים בקרב לבנים ללא השכלה אקדמית – לרוב קהלו של טראמפ; ושיעור גבוה יותר של מצביעים שחורים – קהל בו הם האריס מובילה בבירור. ניצחון במסלול זה תלוי בזכייה במחוז השני של נברסקה ולכן הוא דחוק ומסוכן.
טראמפ זוכה ב-270 אלקטורים
זה יקרה אם הוא ינצח בפנסילבניה, צפון קרוליינה וג'ורג'יה. כרגע טראמפ מוביל בג'ורג'יה והוא ניצח בפעמיים הקודמות בצפון קרוליינה (תיקו נכון לעכשיו). האריס מובילה בפנסילבניה, אבל ביתרון זעום, וכמה סקרים מצביעים על שוויון. כדי לממש מסלול זה, טראמפ צריך להצליח בפרברים יותר מאשר ב-2020 ולשמור על כוחו באיזורי הפריפריה. גם כאן זהו מסלול מסוכן, התלוי בכך שטראמפ ינצח במחוז השני של מיין – כמו ב-2016 וב-2020.
האריס משחזרת את נצחונו של ביידן
אם האריס תמשיך לעלות בסקרים, היא עשויה לנצח באריזונה וג'ורג'יה וכך לשחזר את המסלול של ג'ו ביידן ב-2020; היא אפילו עשויה להתעלות עליו אם תנצח גם בצפון קרוליינה. כדי שזה יקרה, היא צריכה לנצח בפרברים באותו הפרש כמו ביידן, להבטיח תמיכה גבוהה בערים ולשמור על פער סביר מטראמפ בפריפריה. אבל נכון לעכשיו היא מאבדת תמיכה בקרב השחורים וההיספנים, מה שהופך מסלול זה לקשה במיוחד.
טראמפ מנצח ב"רצועת השמש" ובמדינה אחת מ"רצועת החלודה"
מסלול נוסף של טראמפ כולל את שתי המדינות בהן הוא מוביל – ג'ורג'יה ואריזונה (שתיים ממדינות "רצועת השמש") – לצידן של צפון קרוליינה ונבאדה. זה יביא אותו ל-268 אלקטורים; כדי לזכות עליו לנצח באחת משלוש מדינות "רצועת החלודה" (או "החומה הכחולה"). זה לא פשוט; על בסיס שתי מערכות הבחירות הקודמות, הסיכוי הטוב ביותר שלו הוא ויסקונסין – שם הוא מפגר משמעותית בסקרים הנוכחיים.
יש לטראמפ סיכוי טוב לזכות בארבע המדינות הראשונות שצוינו; יהיה לו קשה יותר באחת משלוש המדינות הצפוניות, מנתח הפוסט. בוויסקונסין יש כמה גורמים דמוגרפיים העשויים לסייע לו, במיוחד אם יגדיל את כוחו בין הלבנים. מדובר במסלול קשה, התלוי בכך שהאריס תאבד את התנופה שלה בצפון.
טראמפ משחזר את נצחונו ב-2016
זה היה המסלול הברור ביותר של טראמפ – כל עוד התמודד מול ביידן. אבל כניסתה של האריס למרוץ הפכה אותו לקשה יותר, אם כי יתרונה של האריס במדינות העיקריות הוא קטן מאוד וטראמפ בהחלט עשוי לנצח בהן. בפנסילבניה, ויסקונסין ומישיגן יש לבנים ללא תואר אקדמי – קהל מפתח של טראמפ – בשיעור גבוה מן הממוצע הלאומי. די בטעות מדגם כדי שהוא ינצח בהן, כפי שקרה ב-2016 וכפי שכמעט קרה בוויסקונסין לפני ארבע שנים. נכון לעכשיו נראה, שהאריס מבססת יתרון במדינות אלו.
האריס מנצחת ב"חגורת השמש"
כאן עובר הפוסט לתרחישים הפחות סבירים, אם כי בחירות – במיוחד כה צמודות – יכולות להפתיע. המסלול הקשה ביותר כרגע מבחינת האריס הוא מדינות הדרום – נבאדה, אריזונה, ג'ורג'יה וצפון קרוליינה. ניצחון בכולן – בלי מדינות הצפון – יעניק לה 275 אלקטורים. כדי שתרחיש זה יתממש, מצבה של האריס צריך להיות הפוך מכפי שהסקרים מראים כיום והוא לא נראה סביר במיוחד. אבל שיפור קל במדינות הדרום וטעות בסקרים במדינות הצפון, כמו בפעמיים הקודמות, עשוי לגרום לו להתממש.
טראמפ מנצח ב"רצועת הפלדה" ובמדינה דרומית שאינה נבאדה
המסלול הקשה ביותר מבחינת טראמפ, אך עדיין אפשרי: הוא מנצח במדינות הצפון ובאחת מבין אריזונה, צפון קרוליינה או ג'ורג'יה; ניצחון בנבאדה יוביל לתיקו באלקטורים. כאמור, לבנים ללא השכלה אקדמית הם שיעור משמעותי יחסית מבין המצביעים ב"רצועת הפלדה", וטראמפ מוביל כרגע באריזונה וג'ורג'יה. גם כאן, התרחיש אינו נראה סביר – אך די בטעות מדגם כדי שיתממש.
תיקו בחבר האלקטורים
נכון שהתרחיש הזה הוא יותר עניין לחובבי בחירות מושבעים, אך המרוץ כה צמוד – שצריך לדבר גם עליו, מסביר הפוסט. מצב זה יכול להתרחש בשורה של תרחישים, בעיקר בגלל המחוז השני של נברסקה והמחוז השני של מיין. ביידן ניצח בראשון בפער עצום ב-2020, בעוד טראמפ ניצח בשני. התרחיש יהפוך לסביר עוד יותר אם הרפובליקנים ישנו את החוק בנברסקה, כך ששלושת האלקטורים יינתנו למנצח (קרוב לוודאי טראמפ); נכון להיום, הסיכוי לכך כנראה נמוג.
התרחיש הזה יתממש אם האריס תנצח בפנסילבניה, ויסקונסין ומישיגן אבל טראמפ ינצח במחוז השני בנברסקה. כנ"ל אם טראמפ ינצח בפנסילבניה, ג'ורג'יה וצפון קרוליינה אבל האריס תנצח במחוז השני במיין. כך גם אם טראמפ ינצח ב"רצועת הפלדה" ובנבאדה. במקרה כזה, ההכרעה עוברת לבית הנבחרים, המצביע בהתאם למדינות – כלומר: כל מדינה מהווה קול אחד בהתאם לרוב הנציגים ממנה; כאן צפוי להיות רפובליקנים רוב, גם אם הדמוקרטים יחוללו מהפך במספר הצירים. מכל מקום, התרחישים הללו אינם סבירים.