כשמגיפת ה-COVID-19 פרצה בלוס אנג'לס באביב 2020, ובעקבותיה אובדן עבודה חסר תקדים, אישה המרצה מאסר עולם בכלא קורונה על רצח אמה רקחה תוכנית הונאה לא ממש מתוחכמת אבל יעילה: נטלי דמולה הייתה המובילה של הונאה בסך 2 מיליון דולר שכללה 12 אנשים נוספים – כולל לפחות פקיד אחד במחלקת האבטלה בקליפורניה, כך נחשף ביום שלישי ע"י רשויות החוק.
כתב האישום נגד דמולה כולל 39 סעיפים. חמישה מחברי ההונאה נעצרו ו-13 נאשמים הואשמו בקשירת קשר לביצוע הונאה בנקאית והונאת בנק.
התוכנית של דמולה הייתה די פשוטה: דרך ערוצים מחוץ לתא הכלא שלה בקורונה, היא השיגה מידע אישי על אנשים שהועסקו, פרשו, כלואים או לא זכאים בדרך אחרת לביטוח אבטלה וקצבאות הקשורות למגפה. כך נאספו שמות, תאריכי לידה ומספרי ביטוח לאומי, ששימשו לאחר מכן כדי להגיש בקשות שאושרו בזמנו במהירות.
"הם השתמשו אז במידע כדי להגיש בקשות מקוונות מזויפות לקבלת הטבות [ביטוח אבטלה] ממחלקת פיתוח התעסוקה של קליפורניה", אמרו ב-DOJ ושיתפו מידע מכתב האישום. "לאחר אישור הבקשות, חברי הקונספירציה קיבלו כרטיסים מגנטיים במימון ה-EDD שאיפשרו להם למשוך כסף מכספומטים ברחבי דרום קליפורניה".
האסירה וכנופיית הרמאים שלה חזרו על כך שוב ושוב; ספירת הקונספירציות מגלה שבסופו של דבר היו 150 הוצאות כספים פומביות מבנקים שונים.
דמולה כלואה מאז שנמצאה אשמה ברצח אמה בשנת 2001. היא והחבר בן ה-17 דאז, נסערים בגלל שאמה לא ראתה בחיוב את הזיווג ביניהם, היכו את האישה למוות בביתה. דמולה הייתה אז בת 16. מאז אוגוסט 2005, היא מוחזקת בבית הכלא לנשים בקורונה. היא זכאית לבחינת שחרור על תנאי ב-2026, מכיוון שהייתה עבריינית נוער.
קרליישה ניאושה פלאמר, בת 32, היא אחת מ-12 האחרות לצד דמולה כקושרת שותפה בזירת ההונאה. דמולה ככל הנראה פגשה את פלאמר בכלא שם הפכו למקורבים, אמר משרד המשפטים; היא קיבלה שחרור על תנאי ביולי 2020 ולאחר מכן שוחררה. המקרים הרבים של הונאה, אמרו במחלקה, התרחשו בעיקר במהלך המחצית השנייה של 2020.
חמשת העצורים השבוע יובאו לבית המשפט הפדרלי המחוזי בלוס אנג'לס. אישומי קונספירציה והונאת בנק שהועלו בכל אחד מהחמישה נושאים עונש מרבי סטטוטורי של 30 שנות מאסר פדרלי. האישומים בגניבת זהות בנסיבות מחמירות מגיעות עם מאסר חובה של שנתיים ברציפות אם כל אחד מהם יימצא אשם.
לפי משרד העבודה האמריקאי, לפחות 87 מיליארד דולר ששולמו כדמי אבטלה מגיפה מקורם בהונאות. סקר שנערך על ידי Associated Press מעריך כי הונאה בסך כ-11 מיליארד דולר התרחשה בקליפורניה.