משרד המשפטים של ארה"ב הגיש ביום שישי שעבר תביעה נגד טיקטוק, והאשים אותה באיסוף נתונים של ילדים בניגוד לחוק. זוהי הסלמה נוספת במאבק המתמשך של הממשל האמריקאי נגד פלטפורמת שיתוף הסרטונים הסינית. לפי התביעה, טיקטוק אספה בניגוד לחוק מידע אישי ממשתמשים מתחת לגיל 13 ללא רשות הוריהם. החברה גם מואשמת כי איפשרה ביודעין לילדים מתחת לגיל 13 ליצור ולהשתמש בחשבונות בפלטפורמה, ולעתים קרובות התעלמה מבקשות הורים למחוק את החשבונות של ילדיהם.
בתביעה, שהוגשה לבית משפט פדרלי בדרום קליפורניה, נטען כי פרקטיקות אלה הפרו את חוק הגנת הפרטיות של ילדים ברשת ואת ההסכם מ-2019 בין טיקטוק לממשל הפדרלי, שבו התחייבה טיק טוק להתריע בפני הורים לפני איסוף מידע על ילדיהם ולהסיר סרטונים של משתמשים מתחת לגיל 13.
התביעה נוקבת גם בשם החברה האם של טיקטוק, בייטדאנס הסינית, ומבקשת מבית המשפט לקנוס גם אותה בשל הפרות החוק. הממשל מסר כי הגיש את התביעה כדי "להפסיק לאלתר את החדירה המאסיבית לפרטיות ילדים". אלכס האורק, דובר מטעם טיקטוק, ענה בתגובה: "אנחנו לא מסכימים עם ההאשמות האלה, שרבות מהן מתייחסות לאירועים ולפרקטיקות מן העבר, שאינם מדויקים עובדתית או שטופלו. אנחנו גאים במאמצים שלנו להגן על ילדים, ונמשיך לעדכן ולשפר את הפלטפורמה".
התביעה היא ההתפתחות האחרונה בעימות בין ממשל ארה"ב לטיקטוק, שיש לה יותר מ-170 מיליון משתמשים בארה"ב. מוקדם יותר השנה חתם הנשיא ג'ו ביידן על חוק שמאלץ את בייטדאנס למכור את הפלטפורמה כדי להמשיך לפעול בארה"ב עד סוף ינואר, אחרת תיחסם — בשל חששות מפגיעה בביטחון הלאומי. טיקטוק תבעה את הממשל בתגובה.
במקביל, מחוקקים ורגולטורים האשימו את טיקטוק ביצירת סביבה מקוונת שמסכנת ילדים. בינואר חקרו סנאטורים את מנכ"ל טיקטוק שו צ'ו, לצד בכירים אחרים בחברה, בחשד לפגיעה בביטחון של ילדים ברשת. טיקטוק היא הרשת החברתית השנייה הכי פופולרית בקרב בני נוער בארה"ב, אחרי יוטיוב. 58% מהם אמרו שהם נכנסים אליה מדי יום בסקר של מרכז פיו.
טיקטוק טוענת שהקצתה אלפי עובדים ומיליארדי דולרים למאמצים להפוך את הפלטפורמה שלה לבטוחה לשימוש. בינואר הבטיח צ'ו למחוקקים שלמשתמשים מתחת לגיל 16 אין גישה למסנג'ר האישי, ושהחשבונות שלהם מוגדרים באופן אוטומטי כפרטיים. הוא גם אמר שרק משתמשי טיקטוק מגיל 18 ומעלה יכולים להעלות שידורי לייב סטרימינג.
התביעה שהוגשה היא תוצאה של חקירה ארוכה של ועדת הסחר הפדרלית בנוגע להתנהלות של טיקטוק מול קטינים. משרד המשפטים של ארה"ב טוען בתביעה כי טיקטוק אספה מידע בנוגע לילדים שמשתמשים באפליקציה על בסיס נתונים כמו כתובות ה-IP שלהם ומידע שייחודי למכשירי הטלפון שלהם, ואז שיתפה חלק מהמידע הזה עם פייסבוק ועם חברת שיווק בניסיון לסייע לפתות משתמשים צעירים לחזור לטיקטוק לאחר שהפחיתו את השימוש באפליקציה.
משרד המשפטים גם האשים את החברה כי כשלה במאמץ למנוע ממשתמשים קטינים להשתמש בפלטפורמה. לפי המשרד, מיליוני משתמשי טיקטוק בארה"ב הם מתחת לגיל 13, ועובדים בטיקטוק שהיו אמונים על בדיקת חשבונות השקיעו בממוצע רק 7-5 שניות בהערכה אם פרופיל שייך לילד. בנוסף, לפי התביעה, צוות ניהול התוכן שפיקח על זיהוי ומחיקה של חשבונות מתחת לגיל 13 מנה פחות מ-24 אנשים. אף עובדים בטיקטוק עצמה העלו חששות בנוגע להתנהלות מול חשבונות של ילדים ולאתגרים במחיקת הפרופילים, נכתב בתביעה.
אם טיקטוק תפסיד במשפט או תגיע לפשרה עם משרד המשפטים, היא כנראה תיאלץ לשלם קנס גדול, לפי דייוויד ולאדק, בכיר לשעבר ברשות להגנת הצרכן בנציבות הסחר הפדרלית (FTC). "זה יהיה קנס אזרחי של לא פחות ממיליארד דולר", הוא אומר.