כיצד לאזן בין לחץ שהשפעותיו שליליות לבין לחץ שדוחף אותנו לעשות יותר? * התשובה נמצאת במודעות שלנו
״ וגם ראיתי את הלחץ אשר מצרים לוחצים אותם״.
לחץ (בעברית עקה, באנגלית Stress ) הוא אחד מהגורמים העיקריים לכל סוגי התחלואה. כמעט כל אדם חווה לחץ ומתח הקשור במקום העבודה ודאגה לפרנסה או בבית עם המשפחה.
באחד מהמחקרים החשובים אשר נעשו בארה״ב ( 2006 US Study) החוקרים גילו כי רמות גבוהות של לחץ מעלות ב43% את הסיכויים למוות בקרב אנשים אשר האמינו כי הלחץ הוא דבר שלילי. לעומתם, אותם אשר חוו לחץ אך לא האמינו כי הלחץ הוא דבר שלילי , היו בעלי הסיכויים הנמוכים ביותר למות מבין כל הנבדקים במחקר. תוצאות המחקר הובילו את החוקרים למסקנה כי לחץ הוא מסוכן לכל מי שמאמין בכך.
השפעת הלחץ על גופינו
עולם הרפואה עדיין מנסה לפענח את ההשפעות הרבות שיש ללחץ ולמתח נפשי על מערכת החיסון של האדם: ידוע למשל, כי כאשר המוח קולט מידע על לחץ העומד להתרחש, הוא מעבירו מייד לבלוטת יותרת הכליה אשר מכינה את הגוף למצב של הישרדות.
בלוטה זאת משחררת למחזור הדם הורמונים כגון קורטיזול ואדרנלין אשר גורמים לשינויים פיזיולוגים בגוף, כגון דריכות, הפחתת פעילות הכיבה, עצירת הצמיחה והפחתת המשאבים המופנים למערכת החיסון . בנוסף, הלחץ גם משפיע על אותו חלק במערכת העצבים שתפקידו להפעיל את תגובת ״ הילחם או ברח״.
במצב כזה, הגוף מנתב אנרגיה רק לאיברים אשר אמורים להכריע את האיום הקיומי עליו ומפסיק את הזרמת המשאבים לשאר מערכות הגוף.
המישוואה היא פשוטה: ככל שהאדם חווה לחץ בחייו, כך גדל הסיכוי שלו לחלות חס ושלום.
הקשר בין מערכת החיסון למחשבות האדם
ספר הזוהר, מלמד כי ישנו קשר חזק בין המחשבות למערכת החיסון: כאשר האדם חווה תחושה של חיסרון אשר יוצרת לחץ ומתח נפשי, אנרגיית השכינה (הצד הנקבי של הבורא) אינה יכולה לשהות יותר בגוף האדם מכיוון שישנו חוק רוחני אשר קובע ששני הפכים דוחים זה את זה.
השכינה, שמעבירה את האור למערכת החיסון, במהותה היא וודאות ושמחה ולכן אינה יכולה לדור בכפיפה אחת עם תחושה של חיסרון ולחץ נפשי. לכן, כאשר ישנה תחושה של עצבות ומתח מתמשך , אנרגיית השכינה עוזבת ומערכת החיסון נותרת ללא הגנה.
מערכת החיסון היא האחראית על הגנת הגוף נגד כל סוגי המחלות, ולכן כאשר אין כח אשר מזין אותה, יכולות להיווצר חסימות אנרגטיות אשר גורמות מאוחר יותר למחלות חס ושלום. בזמן שהאדם נמצא בלחץ או בעצבות כתוצאה מדברים אשר חשובים לו , אפילו על פקק תנועה קטן, באותם רגעים של לחץ, מערכת החיסון שלו נמצאת עם פחות הגנה.
לכן חכמת הקבלה מייחסת חשיבות רבה לחיים של שמחה ווודאות, מכיוון שהם גורמים לשכינה לשרות בגופו של האדם, ואז מערכת החיסון מתחזקת באופן תמידי.
הדבר כמובן תלוי בדבר אחד חשוב: לא להיות מרוכזים יותר מדי בעצמנו.
ככל שהאדם פחות מרוכז בעצמו, הוא יותר בשמחה. ככל שהאדם לוקח את עצמו יותר מדי ״ברצינות״ ( איך הוא דיבר אליי ככה, למה זה קורה לי וכו) כך הוא יחווה יותר עצבות ומתח נפשי .
זה לא אומר שאנו לא אמורים לעשות הכל בכדי להצליח, אבל כאשר יש אנשים ואירועים אשר מפריעים לנו , כדאי לעצור ולשאול: אם לא הייתי חי עכשיו, האם הדבר הזה שמפריע לי כרגע, היה משמעותי? אם התשובה היא לא, כדאי ללמוד לשחרר ולהמשיך הלאה.
לחזק את כוח האור בתוכנו
נתאר יצרן בגדים אשר שוכר מבנה למפעל שלו. כובד מכונות הייצור שיתקין במקום יוצר לחץ כבד על הרצפה, וקיים חשש שהיא לא תוכל לשאת אותן. הוא לא יוכל לסלק את הלחץ, משום שאינו יכול לעבוד בלי המכונות, לכן עליו לחזק את הרצפה.
ה״רצפה״ של חיינו לא מסוגלת לשאת את כל הלחץ המופעל עלינו. רוב הבעיות הבריאותיות שלנו נובעות מהלחץ. אם נבטל את הלחץ נבטל גם את הייצור של חיינו, לכן כדאי לחזק את ה״רצפה״ שלנו ע״י חיזוק האור בתוכנו.
חכמת הקבלה מלמדת כי בכל פעם שהאדם נמצא במצב של תגובה, הוא מחליש את מערכת החיסון שלו. לעומת זאת, בכל פעם שהוא מפעיל כח התנגדות על התגובתיות שלו מערכת החיסון שלו מתחזקת ומתרפאת.
שני הצדדים של הלחץ
מהרגע שאנו מתעוררים בבוקר ישנם כל כך הרבה סיבות למה להיות בלחץ. לדאוג לילדים, אחריות ודאגות על הפרנסה, משימות ומטלות יומיות, צפייה בחדשות, הודעות בנייד בלי הפסקה, רעש מהרחוב, חוסר וודאות על העתיד ועוד. לעומת זאת, לחץ גורם לנו להיות דרוכים ולא ליפול לשאננות. בזמנים בהם עלינו לעמוד במשימות ולוחות זמנים האדרנלין בגופנו נותן לנו את הכוח לעשות יותר.
עלינו להפוך את הלחץ אשר השפעותיו עלינו שליליות ללחץ אשר דוחף אותנו לעשות יותר.
כדאי לעצור במשך היום ולבדוק שהמעשים אשר אנו עושים באים ממקום של נתינה וע״י כך אנו מעוררים את אור הבורא השוכן בתוכנו ולכן ספר הזוהר מלמד, כי כאשר האדם עסוק בלדאוג לאחרים, הבורא עסוק בלדאוג לו. כאשר אדם עסוק בלממש את הפוטנציאל שלו, היקום ישלח לו לחץ שיגרום לו לגדול ולהתחזק.
מה מומלץ לעשות?
1. לשים את נושא שמחת החיים שלי בראש סדר העדיפויות.
2. לשחרר שליטה – לעשות את כל מה שעלינו לעשות בהתלהבות, אבל לדעת לשחרר שליטה כי בכל מקרה הבורא הוא בשליטה על הכל.
3. להיות בנתינה – אפילו פעולות קטנות של נתינה במשך היום מעלות את אנרגיית הגוף ומחזקות את מערכת החיסון.
4. לחשוב – אם לא הייתי חי, האם הדבר אשר מפריע או פוגע בי עכשיו היה עדיין משמעותי?
ממליץ לכולם להתעורר מוקדם בבוקר, שעות הבוקר המוקדמות מלאות באנרגיה של חסדים וניתן לנצל אותן למדיטציה וחיבור לכוח של שמחה.
בריאות שלמה לכולנו, Avner.madar@kabbalah.com