נשיא ארה"ב הפורש, ג'ו ביידן, תועד בסוף השבוע מחוץ לחנות ספרים ב"בלאק פריידיי", כשהוא מחזיק בידו עותק של ספר אנטי-ישראלי, המתאר את הקמתה של ישראל כ"קולוניאליזם" שנתקל ב"התנגדות" פלשתינית, כך דווח ב"ניו יורק פוסט". מחבר הספר הגיב: "ארבע שנים מאוחר מדי".
ביידן בן ה-82, עזב את החנות כשהוא מחזיק בידו עותק של "מלחמת מאה השנים בפלשתין: היסטוריה של כיבוש קולוניאלי של מתנחלים והתנגדות, 1917-2017" מאת פרופסור אמריטוס מאוניברסיטת קולומביה ראשיד חאלידי. הספר טוען כי "ניתן להבין את ההיסטוריה המודרנית של פלשתין בצורה הטובה ביותר במונחים אלה: כמלחמה קולוניאלית המנוהלת נגד האוכלוסייה הילידית, על ידי מגוון מפלגות, כדי לאלץ אותם לוותר על מולדתם לעם אחר בניגוד לרצונו".
לא לחלוטין ברור אם ביידן רכש את הספר או אם הוא ניתן לו בזמן שהותו בחנות – לאחר שהוא ובנו האנטר סעדו עם בתו אשלי ביידן ובני משפחה נוספים במסעגה סמוכה. חלידי, שהוא ממוצא פלשתיני ולבנוני, התייחס לממשל הראשון של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ כ"שופר" לישראל והאשים את ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו בהנהגת "הממשלה הקיצונית ביותר" בתולדות ארצו.
בספרו של חאלידי הוא מאשים את טראמפ על מדיניותו והחלטות כמו העברת שגרירות ארה"ב לירושלים והכרה בסיפוח רמת הגולן של ישראל מסוריה. הספר פורסם בתחילת 2020, לפני שטראמפ תיווך ביחסים דיפלומטיים בין ישראל לחמש מדינות מוסלמיות.
"עימותים בין מתנחלים-קולוניאליים עם עמים ילידים הסתיימו רק באחת משלוש דרכים: עם חיסול ההכנעה המלאה של האוכלוסייה הילידית, כמו בצפון אמריקה, עם התבוסה וגירוש המתיישבות, כמו באלג'יריה, שהיא נדירה ביותר, או עם נטישת העליונות הקולוניאלית, בהקשר של פשרה ופיוס, כמו בדרום אפריקה, זימבבואה ואירלנד", הוא כתב.
"אם חיסול האוכלוסייה הילידית אינו תוצאה סבירה בפלשתין, אז מה עם פירוק עליונותו של המתיישב כדי לאפשר פיוס אמיתי? הוא שואל בספרו.
לאורך כהונתו, ביידן חזר והתייחס לעצמו כאל ציוני, תומך בתנועה שדחפה את ההגירה היהודית לארץ הקודש, שהובילה להקמת מדינת ישראל ב-1948. "לא צריך להיות יהודי כדי להיות ציוני. אני ציוני", אמר ביידן בביקורו של נשיא ישראל יצחק הרצוג ב-12 בנובמבר. תומכי ישראל בארה"ב, לעומת זאת, האשימו את ביידן על השהיית משלוחים של פצצות כבדות לישראל מוקדם יותר השנה. ביידן, כזכור, מתח יותר ויותר ביקורת על נתניהו בשנה האחרונה על פגיעות אזרחים בעזה.