אוניברסיטת קולומביה בניו יורק, כמו גם אוניברסיטאות יוקרתיות בלוס אנג'לס, שלחו באחרונה אזהרות בהולות לסטודנטים. במוסדות אקדמיים רבים ברחבי ארה"ב גוברת הדאגה לקראת השבעתו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ והם פנו לסטודנטים בינלאומיים – שמהווים 6% מכלל אוכלוסיית הסטודנטים בארה"ב – בבקשה לשוב למדינה מוקדם בשל חשש לביטול אשרות הכניסה שלהם.
באוניברסיטת דרום קליפורניה (USC), מהמוסדות עם מספר הסטודנטים הבינלאומיים הגבוה ביותר בארה"ב, הזהירו במפורש מפני אפשרות לצווים מנהלתיים שיחייבו סטודנטים להישאר בתחומי ארה"ב. "אין ודאות לגבי אופי ההגבלות, אבל הדרך הבטוחה להימנע מקשיים היא להיות כאן פיזית לפני תחילת הסמסטר", נמסר.
הרווארד, קורנל, MIT, רשת האוניברסיטה הציבורית של קליפורניה, נורת'ווסטרן ואוניברסיטת ניו יורק (NYU), פרסמו הנחיות דומות.
טראמפ רמז כי ירחיב את הצווים המנהלתיים שהטיל בזמנו וחלו רק על תלמידים מאיראן, לוב, סוריה, תימן, קירגיזסטן, ניגריה, מיאנמר, סודן, טנזניה, צפון קוריאה, ונצואלה וסומליה. על הכוונת: סין והודו, שהן מקור הרוב המוחלט של הסטודנטים הבינלאומיים בארה"ב, וטראמפ הגדיר אותן "איום כלכלי וריגול אקדמי".
האוניברסיטאות הודיעו: לא נשתף פעולה עם הממשל
רבים טוענים כי ל"גירושים ההמוניים" של טראמפ יהיו השלכות על החיים בארה"ב, מחינוך ובריאות ועד תעסוקה. החשש הוא שהם עלולים לשתק ענפים קריטיים כמו חקלאות, בנייה, שירותי בריאות ופנאי ואירוח. במענה לטענות הבטיח טראמפ להעניק במקביל גרין קארד "אוטומטי" לסטודנטים זרים המסיימים את לימודיהם בארה"ב. אם יאושר על ידי הקונגרס, המהלך יסלול את הדרך עבור מיליוני סטודנטים בינלאומיים להפוך לתושבי קבע חוקיים.
עם זאת, ההבטחה הזאת נתפסת בעיני רבים כמשחק פוליטי שנועד להרגיע חששות זמניים. זמן קצר לאחר ההכרזה הזו של טראמפ ביוני, מסע הבחירות שלו הבהיר כי הכוונה היא רק ל"בוגרים המיומנים ביותר" וכי סטודנטים יצטרכו לעבור סינון כדי "להדיר קומוניסטים, איסלמיסטים רדיקליים, תומכי חמאס, שונאי אמריקה ואלה שמבקשים סיוע ציבורי על חשבון משלם המיסים".
חלק מהאוניברסיטאות לא הסתפקו בעצות לסטודנטים לקצר את החופשה. היו כאלה שהצהירו מיד כי לא ישתפו פעולה עם ממשל טראמפ, כמו למשל אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס (UCLA), אחד ממוקדי המחאה של תומכי חמאס המרכזיים בשנה החולפת, שהודיעה יום לאחר הבחירות כי "לא תחשוף סטטוס הגירה או מידע חסוי אחר ברישומי הסטודנטים ללא צו שיפוטי, זימון או כל דרישה חוקית אחרת". במוסד גם הבהירו כי "לאוניברסיטה יש מדיניות קפדנית שבדרך כלל מונעת ממשטרת הקמפוס לבצע פעולות משותפות עם גורמי ההגירה הפדרלית או לעצור אנשים לפי בקשת הממשל".
גם ב-NYU פרסמו הודעת הרגעה מיד לאחר היוודע תוצאות הבחירות בחודש שעבר: "כמוסד גלובלי, אנחנו מאמינים שלניידות בין-מדינות של הסטודנטים והחוקרים שלנו יש חשיבות קריטית. אנחנו נעקוב אחר כל הצעות, חוקים ופעולות הקשורות להגירה שיכולות להדאיג את הקהילה שלנו ונפעל בהתאם”.