נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע השבוע כי הורה ללשכת בתי הסוהר הפדרלית (BOP) לשקם ולפתוח מחדש את כלא אלקטרז הידוע לשמצה במפרץ סן פרנסיסקו, וזאת כדי "לאכלס את העבריינים האכזריים והמסוכנים ביותר באמריקה".
"לשקם ולפתוח את אלקטרז!" כתב טראמפ ברשת החברתית שלו Truth Social. "כאשר היינו אומה רצינית יותר, בעבר, לא היססנו לכלוא את הפושעים המסוכנים ביותר ולהרחיק אותם מכל מי שהם עלולים לפגוע בו".
לשעבר אכלס כלא אלקטרז פושעים אמריקאים ידועים לשמצה, ובהם אל קפונה וג'ורג' "מכונת ירייה" קלי. הוא שימש מקור השראה לסרטים רבים, ובהם "הפריצה לאלקטרז" בכיכובם של שון קונרי וניקולס קייג'.
"הרעיון פשוט עלה במוחי"
הכלא נסגר ב–1963 בשל תשתיות מתפוררות והעלויות הגבוהות הכרוכות באחזקתו ובאספקה למתקן שעל אי, שכן כל דבר — מדלק ועד מזון — היה צריך להישלח אליו בסירה. כיום הוא נחשב לאחד מאתרי התיירות הפופולריים ביותר בסן פרנסיסקו.
"ארה"ב סובלת זמן רב מדי מעבריינים אכזרים, אלימים ועברייינים חוזרים — השוליים של החברה — שלעולם לא יתרמו דבר חוץ מסבל ומייסורים. היום אני מורה ללשכת בתי הסוהר, יחד עם משרד המשפטים, ה־FBI והמשרד להגנת המולדת, לפתוח מחדש את אלקטרז לאחר שיקום מקיף והרחבה משמעותית", כתב טראמפ ברשת החברתית.
לדברי טראמפ, כשהוא חזר בסוף השבוע לבית הלבן מפלורידה, הרעיון לפתוח מחדש את אלקטרז "פשוט עלה במוחי" בעקבות תסכול משופטים "קיצוניים", לדבריו, שהתעקשו כי מועמדים לגירוש יזכו להליך משפטי הוגן. הוא אמר שאלקטרז מאז ומעולם היה "סמל לחוק ולסדר. אתם יודעים, יש לו היסטוריה לא קטנה".
אלקטרז נחשב בזמנו לכלא המאובטח ביותר בארה"ב בשל היותו על אי ובשל המים הקרים והזרמים החזקים שמקיפים אותו. על פי רישומים רשמיים, לא נרשמה שום בריחה מוצלחת מהכלא, אף כי חמישה אסירים נחשבים "נעדרים וכנראה טבעו".
כאמור הכלא נסגר בשל העלות הגבוהה של תפעולו, בעיקר בשל מיקומו המבודד באי. עלות תפעולו היתה גבוהה כמעט פי שלושה מעלות תפעולו של כל כלא פדרלי אחר — כך על פי אתר לשכת בתי הסוהר הפדרלית.
ההוראה של טראמפ לשקם ולפתוח מחדש את בית הסוהר היא המהלך האחרון בניסיונו לשנות מהיסוד את השיטות שבהן נכלאים אסירים פדרליים ומהגרים עצורים.
ננסי פלוסי, לשעבר יו"ר בית הנבחרים וחברת קונגרס דמוקרטית מקליפורניה, המעיטה בערך תוכניתו של טראמפ וכתבה ברשת החברתית X כי "הכלא הפדרלי אלקטרז נסגר לפני יותר מ–60 שנה. כיום זהו פארק לאומי פופולרי מאוד ואטרקציית תיירות מרכזית. ההצעה של הנשיא אינה רצינית".
שדרוג מתקן הכליאה לרמה התואמת את הסטנדרטים של ימינו ידרוש השקעות עצומות, וזאת בזמן שלשכת בתי הסוהר סוגרת בתי סוהר אחרים בשל בעיות תשתית דומות.