היזם והמיליארדר האמריקאי אילון מאסק, אחד האנשים החזקים ומשפיעים ביותר בסביבת הנשיא דונלד טראמפ, קיים ביום שלישי תדרוך נדיר לעיתונאים בבית הלבן. מאסק הגן על הקיצוצים הנרחבים והמהירים שהוא מוביל בממשל הפדרלי באמצעות המשרד ליעילות הממשל (DOGE) שבראשותו, הכיר בכך שנעשו טעויות ואמר שעוד יהיו נוספות.
מאסק הביא לתדרוך את בנו הקטן, כשהנשיא יושב לידם. טראמפ שיבח את עבודתו של מאסק ב-DOGE, ואמר שהמשרד חשף "ראיות מזעזעות" לבזבוז כספי ציבור. הנשיא הרפובליקאי חתם על צו נשיאותי שמרחיב את סמכויותיו של מאסק ומאפשר לו להמשיך בצמצום כוח האדם בממשל הפדרלי.
בחלק מהתדרוך, בנו בן הארבע של מאסק, X Æ A-12 (מבוטָא "אֵקְסְ אֵשְ אֵיְ טְוֵולְבְ"), ישב על כתפיו, ובשלב מסוים הוא פנה לאחד הנוכחים בחדר ואמר לו "ששש" ולאחר מכן "תשתוק". הוא גם תקע את אצבעותיו באוזני אביו, מה שגרם לצחוק בקרב כמה עיתונאים, בעוד שמאסק העיר: "חשבתי שבני ייהנה מזה, אבל הוא שם לי אצבעות באוזניים וכל מיני דברים".
טוען לשקיפות: "אני ספר פתוח"
למרות החששות שהוא צובר כוח ללא פיקוח ושקיפות, מאסק תיאר את עצמו כ"ספר פתוח" כאשר השיב לשאלות כתבים בפעם הראשונה מאז הצטרפותו לממשל טראמפ כעובד ממשל מיוחד. הוא אף התלוצץ שהביקורת המתמשכת על השפעתו במשרדי הממשל דומה ל"בדיקה רקטלית יומית".
מאסק טען שעבודת ה-DOGE מפורסמת באתר של המשרד וברשת החברתית X שבבעלותו. מאסק עצמו מוגדר "עובד ממשל מיוחד", והבית הלבן מסר כי בשל כך, הצהרת גילוי ההון שלו לא תפורסם לציבור.
הבית הלבן גם פועל לצמצום הפיקוח של גופים בלתי תלויים על פעילות בממשל. המפקח הכללי של הסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי (USAID) פוטר יום לאחר שהזהיר כי בעקבות פירוקה של הסוכנות על ידי DOGE, כמעט בלתי אפשרי לעקוב אחר 8.2 מיליארד הדולרים שהוקצו לסיוע הומניטרי. בתגובה לפיטוריו הוא הגיש תביעה משפטית נגד הממשל.
בין טענותיו של מאסק, שלא לוותה בראיות, היתה הטענה שפקידים מסוימים ב-USAID קיבלו "שוחד". הוא טען ש"לא מעט אנשים" בתוך הבירוקרטיה הפדרלית הצליחו לצבור "הון אישי של עשרות מיליוני דולרים" בזמן כהונתם בתפקידים ציבוריים, אך לא פירט כיצד הגיע למסקנה זו. בהמשך אף טען שחלק מהאנשים המקבלים קצבאות ביטוח לאומי הם בני 150 שנה.
מאסק הגן על עבודת DOGE ואמר שהיא "הגיונית" ו"לא דרקונית או קיצונית". לדבריו, "הציבור הצביע בעד רפורמה מקיפה בממשל, וזה בדיוק מה שהוא יקבל. זהו תכליתה של הדמוקרטיה. אם הבירוקרטיה היא זו שמנהלת את העניינים, איזה משמעות בכלל יש לדמוקרטיה?".
ומה עם הקונדומים לעזה?
בתגובה לשאלה של כתבת על הטענה הכוזבת של הממשל הפדרלי לפיה ארה"ב מוציאה 50 מיליון דולר על קונדומים לרצועת עזה, הודה מאסק כי חלק מההצהרות שהשמיע בנוגע לתוכניות ממשלתיות היו שגויות. הטענה נבעה מבלבול בין הרצועה לבין מחוז עזה שבמוזמביק שקיבל את הקונדומים כחלק מהמאבק בנגיף HIV. בכל מקרה, מאסק אמר ש"אני לא בטוח שאנחנו צריכים לשלוח לשום מקום קונדומים ב-50 מיליון דולר".
"חלק מהדברים שאומר יתבררו כשגויים ויהיה צריך לתקן אותם. אף אחד לא מצליח במאה אחוז", אמר מאסק. הוא התחייב לתקן טעויות במהירות, והודה כי גם DOGE עלול לבצע שגיאות. "אנחנו פועלים במהירות, ולכן נעשה טעויות, אבל גם נתקן אותן מהר מאוד".
מאסק אמר שיש אנשים טובים במנגנון הבירוקרטי הפדרלי, אך עליהם לשאת באחריות למעשיהם. הוא תיאר את כוח האדם בממשל כרשות שלטון רביעית "לא נבחרת" שלדבריו "מחזיקה ביותר כוח מכל נציג נבחר".
הצו הנשיאותי שעליו חתם טראמפ קובע כי נציג של DOGE יצטרך לאשר כמעט כל גיוס חדש לממשל, צעד דרמטי שמפקיד בידי המשרד של מאסק את ניהול כוח האדם ברחבי הממשל הפדרלי. "סוכנות (פדרלית) לא תוכל לאייש משרות פנויות במינויים קבועים אם בכיר בצוות DOGE מעריך שאין צורך בכך, אלא אם ראש הסוכנות קובע כי יש לאייש את המשרות", נכתב בצו.
בנוסף, משרד הניהול והתקציב (OMB) ידרוש מהסוכנויות הפדרליות "לגייס לא יותר מעובד אחד על כל ארבעה עובדים שעוזבים". עם זאת, יהיו החרגות בסוגיות כמו ההגירה, אכיפת החוק וביטחון הציבור. ראשי סוכנויות פדרליות גם קיבלו הוראה לתכנן "צמצומים נרחבים בכוח האדם".
טראמפ ומאסק מפעילים לחצים על עובדי הממשל הפדרלי להתפטר בתמורה לתמריצים כספיים, אם כי התוכנית שלהם מושהית כעת בעקבות בדיקה משפטית של חוקיותה. תוכנית ההתפטרות תאפשר לעובדים לעזוב את תפקידם ולהמשיך לקבל משכורת עד 30 בספטמבר. גורמים בממשל אמרו כי יותר מ-65 אלף עובדי ממשל כבר נענו להצעה.