מצביעים מקסיקנים יצאו לקלפיות ביום ראשון הקרוב בבחירות היסטוריות שיעסקו בדמוקרטיה, פופוליזם, פשע ומגדר, כשהם מתבקשים לשרטט את דרכה של המדינה אל עתיד טוב יותר בצל אלימות הקרטלים הגואה.
בפעם הראשונה בהיסטוריה שלה, מקסיקו צפויה לבחור באישה לנשיאות, שכן שתי המועמדות המובילות בסקרים הן נשים. זה יהיה צעד משמעותי למדינה שהתאפיינה במשך שנים רבות בתרבות המאצ'ואיזם. הבחירות גם יהיו הגדולות ביותר בתולדות המדינה: למעלה מ-20 אלף תפקידים פרלמנטריים ומקומיים יופיעו על פתקי ההצבעה, כך לפי המכון הלאומי לבחירות.
מספר התפקידים שעומדים לבחירה הוביל לקמפיינים עקובים מדם, כאשר ארגוני פשע מנצלים את הבחירות המקומיות כהזדמנות להפעיל כוח. שילוב רעיל של קרטלים וכנופיות נלחם על שטח, ורק השנה נרצחו יותר מ-20 מתמודדים לתפקידים פוליטיים.
עוד על כף המאזניים: המורשת הפוליטית של הנשיא אנדרס מנואל לופז אוברדור (המכונה אמל"ו) והקשרים המתוחים בין מקסיקו לארה"ב.
מיהם המועמדים בבחירות לנשיאות מקסיקו?
המועמדת היהודייה קלאודיה שיינבאום, ראש עיריית מקסיקו סיטי לשעבר, מחזיקה ביתרון דו-ספרתי בסקרים מזה חודשים. היא מבטיחה להמשיך את דרכו של המנהיג הפופוליסטי אמל"ו וזוכה לתמיכה ממפלגת השלטון שהוא עומד בראשה, מורנה. בהכשרתה כמדענית, שיינבאום נאלצה ללכת על חבל דק כדי לפתח את המותג האישי שלה תוך שהיא מדגישה את הקשר שלה ללופז אוברדור, אף שאין לה את הכריזמה שמשכה רבים לבעל בריתה הפוליטי.
המועמדת השנייה היא סנטורית באופוזיציה ויזמת הטכנולוגיה סוצ'יטל גאלבס, המייצגת קואליציה של מפלגות שהמכנה המשותף העיקרי ביניהן הוא ההתנגדות ללופז אוברדור. גלבס היא מבקרת חריפה של הנשיא היוצא ואיננה נרתעת מעימותים מילוליים, אך לא הצליחה להצית התלהבות ציבורית רבה סביב קואליציית "כוח ולב למקסיקו" שהיא עומדת בראשותה.
המועמד השלישי והמוכר פחות הוא חורחה אלברז מאינז, חבר קונגרס לשעבר ממפלגת תנועת האזרח. הוא מתרכז בניסיון לזכות בקולות הצעירים, אך לא זכה להצלחה רבה עד כה.
מה משמעותו של לופז אוברדור לבחירות אלו?
לופז אוברדור נבחר ב-2018 לאחר שהצליח להתחבר לשכבות גדולות באוכלוסייה כמו מעמד הפועלים, העניים והכפריים שהרגישו במשך שנים רבות שהמערכת הפוליטית שכחה אותם. הוא שם את המלחמה בשחיתות בראש סדר העדיפויות שלו. אף שאינו מתמודד בבחירות, חלק גדול מהבחירות ביום ראשון נסוב סביבו.
אף שהוא נותר פופולרי מאוד, לופז אוברדור גם הראה חוסר סבלנות לביקורת ולפיקוח ממשלתי. מבקריו טוענים שמהלכיו לתקוף את הרשות השופטת, לקצץ במימון לסוכנות הבחירות של מקסיקו ולהרחיב את סמכויות הצבא בחיים האזרחיים פגעו בדמוקרטיה המקסיקנית. האופוזיציה הגיבה לאמצעים אלו בהפגנות ענק.
לופז אוברדור נחשב למנטור של שיינבאום ואם היא תיבחר, זה יאשר את מורשתו ויוכיח שמפלגת מורנה יכולה לשרוד גם מעבר לנשיאותו.
מתי הבחירות במקסיקו וכיצד תתקיים ההצבעה?
המפלגות בחרו את מועמדיהן זמן רב לפני תחילת הקמפיינים הרשמיים לבחירות לנשיאות, לקונגרס ולעיריות. ב-2 ביוני מיליוני מצביעים יבחרו את מנהיגיהם החדשים בסבב הצבעה אחד. המנצח בבחירות לנשיאות יכהן למשך שש שנים. בעוד שרוב תשומת הלב מופנית למרוץ לנשיאות, המקסיקנים גם יצביעו עבור 128 סנאטורים, 500 חברי קונגרס וכמעט 20 אלף תפקידים אחרים בממשלות המקומיות.
מדוע הבחירות כל כך אלימות?
תחת מדיניות "חיבוקים ולא כדורים" של לופז אוברדור, שמתיימרת לטפל בסיבות השורשיות לאלימות, מומחים טוענים שהקרטלים וארגונים פליליים אחרים רק חיזקו את אחיזתם במדינה. שיעורי הרצח נותרו גבוהים למרות הבטחותיו של לופז אוברדור להפחית אלימות. הנשיא המקסיקני סירב שוב ושוב להתעמת עם ארגונים פליליים, ופעילים טוענים שממשלתו ניסתה להפחית את המספר הרשמי "הנעלמים בכפייה", כלומר אנשים שנחטפו מבתיהם בחסות או בשתיקת החוק, לקראת הבחירות.
הקרטלים וארגוני פשע אחרים רואים בבחירות, במיוחד בבחירות המקומיות, הזדמנות לחזק את כוחם הפוליטי. הם נלחמים זה בזה על טריטוריה והשפעה ולפחות 145 אנשים שקשורים לקמפיינים נרצחו על ידי אנשי פשע מאורגן רק בשנה האחרונה. האלימות הייתה חמורה במיוחד במדינות שבהן מלחמות הטריטוריה היו אלימות במיוחד, כמו צ'יאפס וגררו בדרום, ומיצ'ואקן במרכז מקסיקו.