גורמים בארה"ב הודיעו השבוע כי איראן ורוסיה עומדות מאחורי שני מבצעי השפעה שכוונו לקהלים אמריקאים.
ראשת המודיעין הלאומי, אבריל היינס, הודיעה כי ממשלת איראן וגורמים מטעמה מנסים "לנצל את המחאות סביב המלחמה בעזה ולהשתמש בטריקים מוכרים" מעולמות ההשפעה והדיסאינפורמציה. היינס, העומדת בראש הגוף המתכלל את קשרי הנשיא עם קהילת המודיעין וכפופה ישירות לבית הלבן, חשפה כי "גורמים הקשורים לאיראן מתחזים לפעילים ברשת, מעודדים הפגנות ומציעים מימון למפגינים". לדבריה, מבצעי השפעה זרים אלו הם סכנה לתהליך הדמוקרטי והבחירות הקרבות לנשיאות ולקונגרס.
בעדותה בקונגרס בחודש מאי אמרה היינס כי איראן הפכה "אגרסיבית יותר ויותר בניסיונותיה לעודד מתחים חברתיים ולחתור תחת המוסדות הדמוקרטיים". הטענות כלפי איראן מזכירות את פעילותה בישראל: בשנתיים האחרונות נחשפו סדרה של מקרים שבהם איראן או גורמים מטעמה הפעילו רשתות השפעה בישראל, ניסו לחדור לתנועות המחאה והפעילו פעילי מחאה תמימים בתור סוכנים משוטים. לדברי היינס, גם בארה"ב זוהו אזרחים תמימים "שטורגטו על ידי איראן וכלל לא ידעו שהם מתקשרים או אפילו מקבלים סיוע מממשל זר".
מאז פרוץ המלחמה בעזה הגבירה איראן את הלוחמה הפסיכולוגית נגד ישראל וגורמים מטעמה החלו לאיים על אנשי מערכת הביטחון, עיתונאים ומחוקקים, ולהטריד בני משפחות של חטופים המוחזקים בעזה.
במערב מתמודדים עם סוגיית ההשפעה הזרה משנת 2016 ובחירתו של דונלד טראמפ לבית הלבן, שנעשתה גם בעזרת רוח גבית של דיסאינפורמציה. מעורבות הקרמלין בקמפיינים רבים בבריטניה, צרפת, גרמניה ומדינות מערביות נוספות סייעה להפוך את הנושא מסוגיה טכנית־טכנולוגית לאיום ביטחון לאומי הדורש מענה רחב. כיום לתחום יש אפילו מונח – FIMI – foreign information manipulations and interference המתייחס להתערבות ומניפולציית מידע זרה.
על רקע זה הודיע משרד המשפטים האמריקאי כי הצליח לבלום מבצע השפעה רוסי מתוחכם שפעל דרך הערוץ הרשמי RT והפיץ דיסאינפורמציה בכמה מדינות, בהן ארה"ב, פולין, גרמניה, הולנד, ספרד, אוקראינה וישראל. במבצע השתמשו בתוכנה להשפעה המונית בשם Meliorator, שביכולתה לפתוח חשבונות מזויפים ("אווטארים") המוניים ואמינים – ולהפעילם במתואם.
את התוכנה פיתחו בוגרי ערוץ RT והמודיעין רוסי באמצעות חברה פרטית, ולטענת האמריקאים היא פועלת רק בטוויטר, אך היתה צפויה להתרחב בקרוב לרשתות נוספות. באמצעות האווטארים ביקשה רוסיה להפיץ דיסאינפורמציה, להעמיק שסעים חברתיים ולהשפיע על דעת הקהל במדינות היעד, כדי לקדם את האינטרסים של הקרמלין.
בינה מלאכותית מאפשרת לייעל את מבצעי ההשפעה, והמפעילים משתמשים בה בקצב הולך וגובר – בין השאר ליצירת פרופילים מזויפים ברשתות ולכתיבת התוכן והפוסטים שמתפרסמים באמצעותם.