יותר מ-20 אלף מפגינים פרו-פלסטיניים צפויים להפגין מחוץ לוועידה של המפלגה הדמוקרטית, שהחלה ביום שני בשיקגו, לצד עשרות נציגים פרו-פלסטניים דמוקרטיים רשמיים שישתתפו בה. התנועה הפרו-פלסטינית מפעילה לחץ כבד על המפלגה ועל הקמפיין של סגנית הנשיא האריס, ובסוכנות הידיעות AP דווח שבכירים בקמפיין מקיימים מגעים עם גורמים בתנועה הפרו-פלסטינית במטרה לרכך את התנגדותם למועמדת.
לפי הדיווח, בכירים במפלגה הדמוקרטית נפגשו פעמים רבות עם גורמים פרו-פלסטינים, כולל פגישה בשבוע שעבר שקיימה האריס עם עבדאללה חאמוד, ראש העיר דירבון במישיגן, בעלת רוב ערבי. מקור שמעורה בפרטי השיחה סיפר לסוכנות הידיעות שהשניים שוחחו על המדיניות של סגנית הנשיא כלפי המלחמה בעזה אם תיבחר בנובמבר.
התנועה הפרו-פלסטינית דורשת שהאריס תביע תמיכה באמברגו נשק על ישראל ובהפסקת אש מיידית וקבועה, ומאיימת שבהיעדר הצהרה כזו היא לא תזכה בתמיכה של הקהילה הפרו-פלסטינית. תמיכה זו משמעותית במיוחד במישיגן, מדינה מתנדנדת שעשויה להכריע את גורל הבחירות, ומכילה אוכלוסייה מוסלמית גדולה. לפי הדיווח ב-AP, האריס הסכימה לחלק מהדרישות של התנועה, אך יש מחלוקת לגבי ליבת המדיניות – האריס מתנגדת לאמברגו על ישראל, ותומכת במתווה הפסקת האש שהציע הנשיא ביידן.
עשרות נציגים רשמיים של המפלגה הדמוקרטית שהגיעו לועידה בשיקגו שייכים לתנועת ה"לא מחויבים", והם מסרבים לתמוך בסגנית הנשיא האריס במחאה על תמיכתה בישראל. במהלך הוועידה מתוכנן להתקיים דיון סביב הדרישות של התנועה הפרו-פלסטינית, ודיון נוסף סביב העלייה באנטישמיות בארה"ב ומצבה של הקהילה היהודית-אמריקנית.
מחוץ לאולם הוועידה צפויות להתקיים הפגנות של עשרות אלפי מוחים, ביניהם רבים פרו-פלסטיניים. בשיקגו, שמארחת את הוועידה, חיה הקהילה הפלסטינית הגדולה ביותר בארה"ב, והמשטרה המקומית נמצאת בכוננות גבוהה לקראת עימותים אפשריים עם המפגינים. ההפגנות צפויות להתקיים לאורך הוועידה כולה, שתסתיים ביום חמישי בלילה.
לצד ההפגנות הפרו-פלסטיניות, ארגון הקהילה הישראלית-אמריקאית (AIC) הקים כיכר למען החטופים סמוך לאולם הוועידה. אל הכיכר צפויים להגיע משפחות חטופים ודוברים, וייערך מיצג גדול למענם הכולל יצירה של האמן האנג'לוסי תומר פרץ (בתצלום). עיריית שיקגו לא אישרה בקשה של הארגון לקיים הפגנת תמיכה בישראל מחוץ לאולם הועידה, ואישרה את ההפגנה הפרו-פלסטינית בלבד.
הבקשה הראשונית של ארגון הקהילה הישראלית-אמריקאית לקיים הפגנה פרו-ישראלית סמוך לאולם הוועידה נדחתה על ידי עיריית שיקאגו, מאחר ש"ההפגנה המוצעת תפריע להפגנה מאושרת אחרת ותיצור חשש לביטחון הציבור", ובטענה שיש מחסור בשוטרים ובמשאבים להגן ולארגן את ההפגנה. במקום זאת הוצע לארגון לקיים את ההפגנה בפארק ציבורי, בערב של היום האחרון של הוועידה, אך הארגון דחה את ההצעה מאחר והמיקום שאושר רחוק מאולם הוועידה. הבקשה השנייה של הארגון לא זכתה למענה מהעירייה, למרות שפנה שוב ושוב בטלפון ובמייל.
מנגד, דווח שהפגנה פרו-פלסטינית גדולה קיבלה אישור מהעירייה, ותתקיים בסמוך לאולם ה"יונייטד סנטר" שבו תתקיים הוועידה. האישור הושג לאחר שמארגני ההפגנה הפרו-פלסטינית הגישו תביעה נגד עיריית שיקאגו בטענה שהגבלת זכות ההפגנה מהווה פגיעה בחופש הביטוי. במחאה הפרו-פלסטינית צפויים להשתתף אלפים רבים.
"אין לנו גישה שוויונית למה שאושר לקבוצה הפרו-פלסטינית. בעוד שאני לא רואה סיבה שיהיה הבדל בין שתי ההפגנות, אנחנו יודעים שהצד השני תבע את העירייה בנושא ההפגנה ואנחנו שוקלים לעשות אותו דבר", אמרה איה שכטר, סמנכל״ית תוכניות בארגון הקהילה הישראלית-אמריקאית (IAC), ל-N12.
שכטר הדגישה שמטרת ההפגנה היא להראות הזדהות עם ישראל ולמען החטופים: "מטרת ההפגנה היא להראות את הסולידריות הבלתי מתפשרת שלנו עם ישראל ואת הציפיה שלנו שכל מפלגה וכל נבחר ציבור יתמכו ויחזקו את הברית בין ישראל וארה״ב. אנחנו דואגים שבכל הפגנה שאנחנו עושים תעלה המודעות לנושא החטופים המוחזקים בשבי".
"מאז 7 באוקטובר ארגנו עשרות הפגנות תמיכה בישראל בקמפוסים ובקהילות שלנו, ואנחנו יודעים שהנוכחות שלנו בוועידה הדמוקרטית חשובה מאוד על מנת להמשיך את הקו של תמיכה בישראל ותמיכה בברית איתנה בין ישראל לארה״ב", הוסיפה שכטר.
בתגובה לפניית פוקס ניוז, בעיריית שיקאגו טענו שלא הונפק אף אישור להפגנה סמוך לאולם הוועידה. עם זאת, ההכחשה של העירייה עומדת בסתירה לדיווחים במספר כלי תקשורת בארה"ב.