עשרות סטודנטים וסטודנטיות המפגינים באוניברסיטת קולומביה נגד המלחמה ברצועת עזה נכנסו בכוח בבוקר יום שלישי לאולם המילטון בקמפוס מורנינג סייד הייטס שבניו יורק, ומוסיפים להתבצר במקום. הנהלת האוניברסיטה אישרה כי הסטודנטים מסרבים לצאת מהבניין וקראה לעובדים שנוכחותם אינה חיונית בשטח המוסד שלא להגיע לעבודתם. בהמשך הודיעה ההנהלה כי תגביל את הכניסה לקמפוס לדיירי אחד משבעת בנייני המעונות וכן לעובדים חיוניים בלבד. כל הכניסות נסגרו, למעט שער אחד.
ההשתלטות האלימה אירעה בשעת לילה מאוחרת — שעות אחרי שפקע האולטימטום שהציבה הנהלת המוסד האקדמי לדרי מאהל המחאה, בקריאה להתפנות או לעמוד בפני השעייה ואפשרות של סילוק מהלימודים. לפנות בוקר הודיעה הנהלת האוניברסיטה כי לאחר שהסטודנטים סירבו להתפנות ממאהל המחאה בקמפוס, היא תחל להשעותם.
בהודעת ההנהלה אמש צוין כי מי שלא יתפנו יושעו לתקופה שבמהלכה יאסר עליהם להיכנס לשיעורים ולגשת לבחינות, וכי בתום בדיקה הם עשויים להיות מסולקים מהלימודים. נשיאת האוניברסיטה, מינוש שאפיק, כתבה אתמול במכתב שהופץ בתפוצה פנימית כי המחאה הפכה את הקמפוס ל"סביבה עוינת" עבור סטודנטים ואנשי סגל יהודים. אולם היא ציינה כי שאיפתה היא לפתור את המצב ללא מעורבות של גורמי אכיפת החוק. אף שההנהלה הודיעה כי החלה להשעות סטודנטים, המפגינים בקמפוס אמרו לסוכנות אי־פי כי לא ידוע להם על מקרים כאלו.
בתיעוד מהקמפוס במורנינג סייד הייטס נראים מפגינים מנפצים בפטיש את אחד החלונות של אולם המילטון וגוררים פנימה שולחנות. הם אף תלו בחזית הבניין דגל פלסטין וכרזה שעליה נכתב "אינתיפאדה". עשרות מוחים נוספים נעמדו מול דלתות הכניסה ושילבו ידיים, כדי לחסום את הגישה לבניין.
המפגינים שהתבצרו במקום אף תלו כרזה עם הכיתוב "אולם הינד", על שמה של הילדה הינד רג'אב שנהרגה בהפצצה ישראלית בעזה בחודש שעבר. על הכרזה צוירה גם דמות הקומיקס "חנדלה" המזוהה עם תמיכה בפלסטינים. לדברי ראשי המחאה, הם מתכוונים להתבצר בבניין עד שהנהלת האוניברסיטה תודיע על ביטול השקעותיה בגופים הקשורים לישראל, תחיל שקיפות על רשימת ההשקעות של המוסד ותבטל את הצעדים המשמעתיים שהוטלו על סטודנטים.
האולם היה אחד ממוקדי המחאה באוניברסיטה ב-1968, אז מחו סטודנטים נגד יחס ההנהלה לעמיתיהם השחורים וכן נגד קשר בין קולומביה למכון מחקר שעסק בפיתוח נשק אשר שימש במלחמה בווייטנאם. מאז הפך המבנה — שנקרא על שם שר האוצר הראשון של ארה"ב, אלכסנדר המילטון — לסמל למחאות; סטודנטים תפסו אותו גם בהפגנות נגד המלחמה ב-1972 וכן בעת שביתת מחאה נגד שלטון האפרטהייד בדרום אפריקה ב-1985.
בשבועות האחרונים נעצרו בהפגנות סטודנטים ברחבי ארה"ב כמה מאות בני אדם. המחאה החלה לעשות הדים גם באוניבריסטאות באירופה, בהן הסורבון בפריז. עד אמצע השבוע נעצרו באוניברסיטאות נוספות בארה"ב עשרות סטודנטים שהקימו מאהלים בעקבות המחאה בקולומביה.
באוניברסיטת טקסס בעיר אוסטין נעצרו אתמול 40 מפגינים, אחרי שבשבוע שעבר נעצרו 50. באוניברסיטת יוטה נכנסו שוטרים שנשאו ציוד לפיזור הפגנות אל הקמפוס, פיזרו בכוח את מאהל המחאה וכפתו באזיקונים את המפגינים. ההנהלה ביוטה מסרה כי נהלי המוסד אוסרים על הקמת אוהלים בשטח הקמפוס, וכי המפגינים הוזהרו כמה פעמים בטרם הוזעקו השוטרים. עימותים אירעו גם בהרווארד, באוניברסיטת פנסילבניה ובייל. גם באוניברסיטת וירג'יניה הוזעקו אמש שוטרים כדי לפזר בכוח מאהל מחאה שהקימו המפגינים. מעצרים אירעו גם באוניברסיטה הפוליטכנית של קליפורניה, בהמבולדט.
בכמה מוסדות אקדמיים בארה"ב, ההנהלה הגיעה להבנות שקטות עם המוחים. כך היה באוניברסיטת דרום קליפורניה (USC), שם נועדה אתמול הנשיאה קרול פולט עם מפגינים במשך שעה וחצי. פולט אמרה לסוכנות אי־פי כי היא הקשיבה לחששות שהביעו הסטודנטים, אך סירבה לפרט על תוכן השיחה. לדבריה, המגעים יימשכו גם היום. באוניברסיטת נורתווסטרן בשיקגו הודיעה ההנהלה כי הגיעה להסכם עם הסטודנטים המפגינים, לפיו יתאפשרו מחאות לא אלימות עד ל-1 ביוני, מאהל המחאה יפונה — ושטח ההפגנות בקמפוס יוגבל לאזור שנקבע בהסכמה.