בורגרים גבתה מ-1,500 משקיעים בארה"ב דמי זיכיון בסכום של עד 70 אלף דולר למסעדה, אך רובם לא הצליחו להקים עסק ולא קיבלו בחזרה את הכסף ■ אורן לוני הסתבך בישראל באופן דומה, נמלט ללוס אנג'לס, הקים כאן עסק משגשג כביכול אך עזב לפני שהוגשו נגדו תביעות
חברת "בורגרים גרופ" ומייסדה אורן לוני לא יוכלו למכור זיכיונות למסעדות בארה"ב לאלתר. החברה תשלם 56 מיליון דולר בקנסות ובפיצויים, על פי פסיקה של בית משפט פדרלי. הפסיקה התקבלה בעקבות תביעה של נציבות הסחר הפדרלית בארה"ב, הממונה על רגולציה במגזר העסקי.
לוני ובורגרים גרופ מכרו זיכיונות ל-1,500 אנשים, שרובם מעולם לא הצליחו לפתוח מסעדה. לוני עצמו הגיע להסכם פשרה כבר בנובמבר 2023, ובו הסכים לשלם קנס של 5 מיליון דולר ולהחזיר 38.8 מיליון דולר נוספים. בפועל הוא שילם רק אלף דולר, ושאר הסכום הושעה בכפוף לבדיקת שווי נכסיו.
לוני, שבעבר היה בעל הרשתות בורגרים, השניצלייה ובנדורה בישראל, עזב את הארץ ב-2016, זמן קצר לפני שהוצא נגדו צו עיכוב יציאה. זאת לאחר שנים שבהן ניהל רשתות מסעדות בזיכיון בטקטיקות שהביאו את החברות לחובות וסיבכו את הזכיינים. לרשת בורגרים בישראל אין כיום קשר כיום לבורגרים גרופ.
נציבות הסחר האמריקאית תבעה את בורגרים גרופ ולוני ב-2022, בטענה ששיכנעו יותר מ-1,500 אנשים לשלם 70 אלף דולר תמורת זיכיון לפתיחת מסעדה ברשת בין 2015-2019, תוך שבמודע הם הסתירו את הסיכונים שבמהלך. החברה הפרה הבטחות להחזיר כסף לזכיינים, המעיטה בהערכת ההוצאות של פתיחת המסעדות והפריזה בהצגת התמיכה שהיא מתכננת לתת לזכיינים. כמו כן, החברה הבטיחה לזכיינים רווחים גבוהים, אף שלא נתנה כל מידע פיננסי של ממש. לחלק מהמפעילים הובטחו מיליון דולר בהכנסות בשנה הראשונה ורווחיות של 40%, לפי מסמכי התביעה.
לוני סגר את מטה החברה, פיטר את כל עובדיה ב-2019, וברח מארה"ב. מפעילי המסעדות גילו רק לאחר כמה שבועות שהחברה מתכננת לפשוט רגל.
בפברואר 2021 הוצא נגד בורגרים גרופ צו מניעה שדרש ביטול חוזים שלה עם כל זכייניה, והחזרת הכסף להם. בורגרים החזירה כ-8 מיליון דולר, כ-16% מהסכום שגבתה מהזכיינים.
בורגרים גרופ השתמשה בצוות מכירות אגרסיבי ששיכנע זכיינים לקנות את הזיכיונות. הרוכשים רוקנו את חשבונות החסכון שלהם ואף לקחו הלוואות לשלם על מחיר הזיכיון, כולל הלוואות ממינהל העסקים הקטנים בארה"ב. חלק מהקורבנות איבדו את בתיהם בעיקול לאחר שלא יכלו לפרוע את הלוואותיהם כשהמסעדות שפתחו כשלו.
לוני אף ניסה לקבל סיוע חירום מהממשל ב-2020 במסגרת הסיוע לעסקים קטנים שניתן במהלך הקורונה, למרות שכבר נמלט מארה"ב.
באתר בורגרים כתוב כי החברה לא מעניקה יותר זיכיונות.