חבר בית הנבחרים הדמוקרטי ג'מאל באומן הפסיד ביום שלישי בפריימריז של מפלגתו בניו יורק מטעם מחוז הקונגרס ה-16, למועמד ג'ורג' לטימר שקיבל תמיכה כספית עצומה מהשדולה הפרו־ישראלית בוושינגטון, איפא"ק. לטימר בן ה-70 קיבל 58.4% מהקולות ובאומן בן ה-48 קיבל 41.6% בלבד.
באומן נחשב לאחד המבקרים הגדולים של ישראל על רקע המלחמה שלה ברצועת עזה. הוא גינה את מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר והיה בין המחוקקים הראשונים שקראו להפסקת אש בעזה, כמה ימים לאחר פרוץ המלחמה. הוא גם האשים את ישראל ברצח עם וקרא לארה"ב להפסיק את כל המימון לבעלת בריתה.
תומכיו של באומן ראו בו אדם הנוקט עמדה הומניטרית אמיצה, וטענו שהוא מדבר בשם מצביעים שחורים ולטינים שהם כמחצית מאוכלוסיית מחוז הבחירה בניו יורק. עם זאת, מצביעים יהודים רבים, בהם כמה שסייעו לו להיבחר ב-2020, חשו נבגדים בשל עמדתו בעניין המלחמה בעזה.
האשמות אנטישמיות ונגד "המשטר הציוני"
באומן לא ביקר בשום בית כנסת בשבועות שלאחר מתקפת 7 באוקטובר אף שהוא מייצג מחוז שגרים בו יהודים רבים, ונשא מאז דברים שנתפסו כאנטישמיים. הוא אמר, למשל, שהיהודים במחוז הבחירה שלו "בחרו במכוון לגור בנפרד משאר האוכלוסייה".
לאור הסקרים שחזו את מפלתו, חזר באומן והאשים את יריביו הלבנים בגזענות, והוקיע את הארגונים הפרו־ישראליים שהתגייסו למען יריבו במילים "משטר ציוני" שמנסה לקנות את הבחירות. חברת בית הנבחרים הדמוקרטית מניו יורק, אלכסנדרה אוקסיו־קורטז הפרוגרסיבית, התגייסה לסייע לבאומן אך בלא הצלחה.
הפסדו של באומן, החבר ב"סקווד" – קבוצה של מחוקקים פרוגרסיבים במפלגה הדמוקרטית, הוא הפעם הראשונה שאיפא"ק מצליחה להדיח נבחר ציבור פרוגרסיבי מכהן, והוא אבן דרך עבור השדולה הפרו־ישראלית.
השדולה שינתה בשנים האחרונות את דפוס הפעולה שלה והפכה מארגון א־פוליטי לארגון שמעורב בקמפיינים לבחירות, באמצעות ועדות שהוקמו לקידום מועמדים פרו־ישראלים משתי המפלגות הגדולות, ועדת־העל (Super PAC (United Democracy Project (UDP) ו־AIPAC PAC.
– פרסומת –
באיפא"ק בירכו את לטימר, עובד ציבור ממחוז וסצ'סטר, על "ניצחונו המהדהד מול מועמד אנטי־ישראלי. הניצחון הזה של מועמד פרו־ישראלי חזק מייצג ניצחון גדול למיינסטרים הדמוקרטי העומד לצד המדינה היהודית, ותבוסה לשוליים הקיצוניים".
"חבר בית הנבחרים באומן אימץ לאורך כל הקמפיין שלו את הרקורד האנטי־ישראלי שלו שבנה לפני ומאז 7 באוקטובר, והביע עמדות אנטי־ישראליות שהיו מנותקות לגמרי מבוחריו ומהמיינסטרים במפלגה הדמוקרטית", נמסר מ־UDP.
באומן ומבקריו אחרים של איפא"ק האשימו את השדולה הפרו־ישראלית בכך שהיא משתמשת בכסף רפובליקאי כדי להשפיע בדרך לא הולמת על הפוליטיקה במפלגה הדמוקרטית ותוך פגיעה בדמוקרטיה האמריקאית, משום שהיא מאפשרת למיליארדרים להשתמש ב־Super PAC ככלי להשפיע על הפוליטיקה לטובתם. כך קרה שהמרוץ בין באומן ללטימר בפריימריז הפך לאחד המרוצים היקרים ביותר בתולדות הפריימריז לבית הנבחרים בארה"ב. זאת הודות להשקעה של UDP בסך 15 מיליון דולר בלטימר.
באומן ובעלי בריתו טענו שהוא מותקף באופן לא הולם בגלל ביקורתו הקולנית על ישראל והתמיכה האמריקאית במלחמה ברצועת עזה. הוא עצמו התרחק מרוב בעלי בריתו היהודים בניו יורק ומארגונים יהודיים שבעבר תמכו בו. את תמיכתו במאבק הפלסטיני הסביר בכך שמדובר בהרחבת העבודה שלו למען ילדים וצדק גזעי מחוץ לניו יורק.
לטימר נכנס למרוץ הדמוקרטי בדצמבר, בעקבות פניית רבנים מקומיים ואנשי הממסד הדמוקרטי במחוז וסצ'סטר, שמעולם לא עיכלו את ניצחונו של באומן ב-2020.
לטימר הבטיח בקמפיין שלו לחזור לפוליטיקה דמוקרטית מסורתית יותר, ואנשי מרכז ומצביעים יהודים נהרו לתמוך בו. לטימר צפוי לנצח בקלות בבחירות בנובמבר לייצוג מחוז הקונגרס ה-16 של ניו יורק, שרוב אוכלוסיית הבוחרים שלו נוטה להצביע לדמוקרטים.
נחשב למטרד בעיני הממסד הפרו־ישראלי
בנאום לתומכיו בווייט פליינס, בירת מחוז וסצ'טסר, אמר לטימר שהוא יילחם למען שיתוף פעולה בין המפלגות בוושינגטון הבירה, ובמדיניות של הכלה מבית, אם כי הוא תקף בנאומו עמדות קיצוניות שהושמעו בשתי המפלגות. "אנחנו צריכים להסתכל על הטיעונים של הימין הקיצוני ושל השמאל הקיצוני ולומר 'אתם לא יכולים להרוס את המדינה הזאת עם הרטוריקה שלכם ועם הטיעונים שלכם", אמר לטימר.
באומן נשא נאום הפסד בטון מתריס, והאשים את איפא"ק ושדולות פוליטיות אחרות בהוצאת סכומי כסף עצומים כדי "לשטוף את המוח של אזרחים להאמין בדבר שאינו נכון". הוא גם טען ש"כאשר אנחנו אומרים 'פלסטין חופשייה' זה לא אנטישמי".
"אני גם רוצה להתנצל בפומבי על השימוש שנעשה לפעמים בשפה גסה", אמר באומן.
באומן, מורה לשעבר, נחשב למטרד בעיני הממסד הפרו־ישראלי מאז ניצח ב-2020, בפריימריז הדמוקרטיים לייצוג מחוז הקונגרס ה-16 של ניו יורק, את המועמד הפרו־ישראלי המובהק אליוט אנגל. בחירתו של המועמד הפרוגרסיבי היתה אחת הסיבות לכך שהקהילה הפרו־ישראלית בארה"ב החלה להתערב בפוליטיקה ובהליך הבחירות.
"ניצחונו של ג'ורג' לטימר ותבוסתו של באומן מוכיחים באופן דרמטי שלהיות פרו־ישראלי זה לא רק מדיניות חכמה, אלא גם פוליטיקה חכמה. התוצאות הללו גם מאששות את החזון של הנשיא ביידן למפלגה דמוקרטית מיינסטרימית ומכילה, וכן את הגישה של ביידן־לטימר – לאחד בני אדם כדי להשיג תוצאות חשובות, ובהן חוק תשתיות שמשקם את הכבישים, הגשרים ומערכות המים הרעועים שלנו", אמר מארק מלמן, מנכ"ל ארגון הלובי הפרו־ישראלי "הרוב הדמוקרטי למען ישראל" (DMFI), שפעל להבסת באומן מתחילת הקדנציה שלו.