האם הפיגוע במוזיאון היהודי בבריסל, בו נרצחו בני זוג ישראלים, הוא הראשון בסדרת גל פיגועים ג'ידהיסטיים המאיימים על היבשת הישנה?
זה היה עניין של מזל. אפילו הצרפתים הודו בכך. המפגע מבריסל מהדי נמוש נעצר מרחק אלף קילומטר מזירת הרצח, הודות לבדיקה אקראית של שלטונות המכס הצרפתים. הם בכלל חיפשו סמים. במקום זה, גילו בתא המטען של האוטובוס את התיק של נמוש – היו שם אקדח, רובה קלצ'ניקוב, מסכות גז, כובעי גרב ומסכות פנים שחורות. ומצלמה, כולל סרט וידיאו בן 20 שניות בו תיעד בקולו את הטבח במוזיאון היהודי בבריסל, לפני כשבועיים וחצי.
בבית העלמין קרית שאול בתל אביב הובאו במקביל למנוחות בני הזוג עמנואל ומרים ריווה, שנרצחו בפיגוע בבלגיה. השניים, בשנות ה-50 לחייהם, נורו בעת שביקרו במוזיאון היהודי בבריסל, כשמהדי נמוש נכנס ביום שבת אל המוזיאון וירה עם הקלצ'ניקוב הקטלני שלו לכל עבר. באירוע נרצחו שני אנשים נוספים, ביניהם מתנדבת צרפתייה ועובר אורח.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הסביר בהתייחסו לפיגוע כי "מעשה הרצח הוא תוצאה של הסתה בלתי פוסקת נגד מדינת ישראל על ידי גורמים שונים במזרח התיכון ובאירופה עצמה. יש גורמים באירופה שממהרים לגנות כל בנייה של דירה בירושלים, אבל אינם ממהרים לגנות או מגנים בגינויים רפים רצח של יהודים פה או באירופה עצמה, ואפילו גרוע מזה, גם מברכים איחודים עם גורם טרור כמו החמאס, שקורא להשמדתה של מדינת ישראל".
אלמלא נתפס בדרום צרפת, מהדי נמוש היה יכול בתוך דקות לעשות את דרכו מתחנת סנט-שארל לבית הכנסת של הקהילה היהודית במרסיי או לאחד מבתי חב"ד בעיר, מעריך טל רבינא, המפרסם השבוע תחקיר בנושא בעיתון "מקור ראשון". לדבריו קל מאוד להיעלם במרסיי – מגלופוליס בת שני מיליון תושבים, כמחציתם מוסלמים. מרסיי היא אחת הערים באירופה שבעתיד הקרוב מאוד צפוי להיות בה רוב מוסלמי. יש במרסיי מקומות שגם המשטרה הצרפתית אינה מעזה לחדור לתוכם. למעשה, יש בה מקומות שאין שום דרך לדעת שהם בכלל נמצאים באירופה.
יום לפני הפיגוע בבריסל, חשף שר הפנים הצרפתי, ברנאר קזאנוב, כי שלטונות צרפת מעריכים שאחותו של מוחמד מראח, המפגע מטולוז שרצח אף הוא יהודים לפני מספר שנים, הצטרפה לשורות הג'יהאדיסטים בסוריה והיא מעורבת בלחימה. "סועד מראח וארבעת ילדיה", אמר שר הפנים הצרפתי, "המריאו לברצלונה, שם עלתה על טיסה לאיסטנבול והמשיכה באוטובוס לעיר גזיאנטפ, הסמוכה לגבול הסורי. שם אבדו עקבותיה".
בשנתיים האחרונות, מסתבר, הפכה איסטנבול ליעד המרכזי השואב אליו גי'האדיסטים מרחבי העולם בדרכם להצטרף למלחמה בסוריה. זו הדרך הקלה והנוחה ביותר, במיוחד עבור ג'יהאדיסטים צעירים חסרי ניסיון מאירופה, שזה ניסיונם הראשון להצטרף למערכה.
בחודשים האחרונים גוברת הדאגה כי אותם ג'יהאדיסטים שנסעו לסוריה עלולים, עם שובם, ליישם בערי אירופה השלוות את מה שלמדו בסוריה.
מהדי נמוש הוא רק המקרה הראשון, ואין ספק שהוא עלול להוות השראה לבאים אחריו. על פי הערכות שפרסמה ממשלת צרפת, נכון להיום נמצאים בסוריה כ-700 אזרחים צרפתים הלוחמים בקבוצות ג'יהאדיסטיות שונות. אולם מספרם מכלל מדינות אירופה גדול הרבה יותר, ונע בסביבות ה-3,000 לפחות. לכאורה, מספר זעיר; בפועל, המון. לא דרושים יותר מכמה מפגעים בודדים כדי להעמיד את אירופה כולה בפני משבר אמיתי.
האתגר עמו צריכה כעת אירופה להתמודד הוא עם גל של צעירים קיצונים כמו נמוש ומראח, שגדלו באירופה, מכירים אותה ועוינים אותה. אלא שבזכות הדרכון האירופי וזכויותיהם המשפטיות כאזרחים חברי האיחוד האירופי, הם מהווים אגוז קשה יותר לפיצוח.