מייקל לוין ז"ל היה עולה חדש שחזר בשנת 2006 מחופשה אצל משפחתו בפילדלפיה כדי להילחם במלחמת לבנון השנייה. סיפורו מסופר בכל קבוצת "תגלית" המגיעה לארץ. בגדוד בזק (890) של הצנחנים בו שירת מספרים עליו חברים, מתחנכים עליו לוחמים במורשת קרב ואל קברו עולים לרגל בכל שנה מאות אנשים.
מייקל עזב את ביתו והשאיר מאחור משפחה ועתיד מבטיח ע"מ להתגייס ליחידה קרבית. כשכבר הגיע אליהם לחופשה קצרה – נפתחה מלחמת לבנון השנייה. מיד לאחר הידיעה על פרוץ הלחימה הוא עלה על המטוס הראשון ארצה והתעקש להצטרף לחבריו שלחמו בלבנון. הוא נולד בפברואר 1984 יחד עם אחותו התאומה דארה. ביום הולדתו ה-16 קיבל את הספר "מכתבי יוני", אסופת מכתבים שכתב יוני נתניהו למשפחתו, וקרא אותו בשקיקה. הספר הזה השפיע עליו עמוקות ומאז גמלה בלבו ההחלטה לעלות לארץ ולהתגייס לצה"ל. חבריו אומרים שהוא "חיי את הדמות", באופן טרגי עד הסוף.
"אנשים תמיד שאלו אותי מאיפה מייקל ינק את אהבתו הרבה לישראל", סיפרה אמו הרית. "שני הוריי הם ניצולי שואה והייתה להם השפעה אדירה עליו. סיפורו של אבי נטע בו את התשוקה להגן על אדמת ישראל. בתיכון מייקל הגיע לביקור בארץ ואני חושבת שזו הייתה נקודת השינוי עבורו. הוא התאהב בארץ, בנופיה ואנשיה". על ההחלטה לקבור אותו בהר הרצל, הרחק מביתו, סיפרה אמו ברגשות מעורבים: "לפני חזרתו לארץ הוא אמר לי שאם משהו יקרה לו הוא מבקש להיקבר בהר הרצל. זו הייתה החלטה קשה, אך לא יכולנו שלא לכבד את בקשתו האחרונה".
צקי אוד הוא יועץ בכיר לחיילים בודדים וממקימי "המרכז לחיילים בודדים על שם מייקל לוין". צקי אימץ את מייקל מימיו הראשונים בארץ. "כשהתחילה המלחמה, הדבר הראשון שהוא עשה כשהוא חזר לארץ זה לבוא אלי למשרד, אמר לי שלא יכול לראות עוד את המלחמה דרך CNN. הוא היה מאוד להוט להצטרף כי חבריו לחמו בפנים. 12 שעות אחרי כן קיבלתי SMS שהוא נהרג. תמיד קראתי לו הציוני הסוציאליסט האחרון. הוא היה אומר לי צקי, למה אתה לא לוקח אוטו גדול, אוסף את האוכל שהבסיסים זורקים ונותן את זה לעניים? הוא גם שהגה את הרעיון לפתוח מרכז לחיילים בודדים. אחרי האסון החלטתי לקיים את בקשתו".
ב-2009 נפתח "המרכז לחיילים בודדים על שם מייקל לוין" בירושלים. כיום המרכז מנהל סניפים גם בתל אביב, בחיפה, באר שבע ובאשדוד. במרכז מתנדבים 240 איש ואלפי חיילים בודדים נהנים משירותיו. "זה מקום לבוא לאירועים, למסיבות, לחגים, ליום השואה, מן מועדון שאנו מייעצים, מקום לדבר, ייעוץ לאחר הצבא", מסביר צקי. "מקום בו החיילים שאין להם בית יכולים למוצא אוזן קשבת, להרגיש את אווירת החג, ליהנות ממטבחון ובחלק מהמקומות גם מכביסה. מקום בו רוחו וצוואתו של מייקל חייה ונושמת".
***
בלוס אנג'לס, התקיים ביום שלישי ערב זיכרון רב משתתפים לזכר מקס שטיינברג ז"ל, חייל בודד מלוס אנג'לס ולוחם גולני שנהרג במבצע 'צוק איתן'. בן 24 היה במותו. באותו יום נחתה בנת"ג קבוצה של 109 צעירים יהודים מצפון אמריקה העומדים להתגייס לצה"ל כחיילים בודדים. 80% מהם הודיעו במטוס כי הם מבקשים לשרת ביחידות קרביות.
הצעירים העומדים להתגייס, הם בגילאים 18-23. 51 מהם בנים ו-50 בנות. רובם המוחלט מבקש לשרת ביחידות קרביות: גולני וצנחנים וגם ליחידות התנדבותיות כגון שלדג, דובדבן, סיירת מטכ"ל ושייטת 13. בישראל יעברו הצעירים תהליך של קליטה , הכשרה והתאקלמות עד שיילכו לבקו"ם. התהליך נימשך בין שלושה עד שישה חדשים.
כ-2,800 חיילים בודדים מרחבי העולם משרתים כיום בצה"ל, כ-800 הם מארצות הברית. לדברי נויה גוברין, מנהלת התוכנית בארגון "נפש בנפש", מתחילת מבצע צוק איתן כמות האי מיילים, הטלפונים והבקשות של אמריקאים להתגייס לצה"ל עלתה בעשרות אחוזים. "אין לי ספק שלמבצע תהיה השפעה על מספר הצעירים שיעלו לישראל להתגייס לצה"ל בשנת 2015", היא אומרת. פרוייקט החיילים הבודדים נעשה בשיתוף אגודת ידידי צה"ל בארצות הברית, תנועת הצופים, גרעין צבר והקרן הקיימת לישראל.
***
סיפורו של מייקל לוין הונצח גם בסרט מרגש שהופק בעזרת הפדרציה היהודית בפילדלפיה. סיפורו של מקס שטיינברג מוודלנד הילס עדיין טרי בלב כל אחד מאיתנו. הנה רעיון חלופי לערבי ההתרמה המתקיימים במחוזותינו בימים אלה: יצירת פרויקט שינציח את חייו, פועלו ומותו של מקס ובדרך זו יספר לדורות הבאים על הקשר הבלתי ניתן לערעור בין הקהילה היישראלית-יהודית בלוס אנג'לס לציונות ולישראל.
בברכת המשך קיץ מוצלח והפוגה ארוכת-טווח!