“What is needed, rather than running away or controlling or suppressing or any other resistance, is understanding fear; that means, watch it, learn about it, come directly into contact with it. We are to learn about fear, not how to escape from it” – Jiddu Krishnamurti
בימים טרופים אלה קצת קשה לכתוב על זוגיות בלבד. קשה באופן כללי לתפקד כרגיל ביום יום, כשאנו רואים את המציאות שבפניה עומדת מדינת ישראל. מתוך דחף פטריוטי חזק שהיה קצת רדום בשנים האחרונות, וקם לתחייה (ברוך השם) בשבועות האחרונים, רציתי לכתוב על משהו שונה ממה שאני רגילה לכתוב, ועדיין באיזה שהיא צורה לקשר זאת לפסיכולוגיה.
תהיתי על מה אכתוב, והחלטתי לכתוב על פחד. נכון, לא רק על זוגיות, אבל על משהו שהרבה מאיתנו חווים, בעיקר בשבועות האחרונים. נכון שפחד הוא תגובה טבעית, ונכון שבמקור הוא בריא ומטרתו היא להגן עלינו מפני סכנות ואיומים חיצוניים, אבל האמת היא שכשנמצאים במצב הזה של פחד קיומי, לא חושבים על כך שמטרתו היא בעצם להגן עלינו… להיפך, בד"כ עולות כל מיני תחושות ומחשבות מפחידות המערערות את הבטחון הבסיסי, האנושי. והנטייה הטיבעית (במיוחד מול המצב השורר בארץ וברצועה) הוא לחפש קורבנות, להאשים. הנטיה טבעית של כל בן אנוש, שבעצם מתמודד עם פחד קיומי אמיתי היא לרוב לבטא כעס או להכנס ליתר פחדים ולחרדות…
ניתן לחלק את התחושה של פחד לארבע דרגות עיקריות, מהקל לכבד: דאגה, פחד, חרדה, אימה. בדרגה הראשונה – דאגה – האדם חווה עירנות יתר ממה שהוא רגיל. הוא ממוקד יותר. מערכת העצבים המרכזית שלו מתוחה, פעילות הלב מעט מוגברת, ולחץ הדם נוטה להיות מעט גבוה. גם פעולת המעיים ערה, האישונים מורחבים, והשינה שטחית. לכן למתח יש – לתקופה מוגבלת – השפעה חיובית, שמדרבנת את האדם להתכונן טוב יותר לפני העבודה, ללמוד טוב לפני הבחינה ולשפר את ביצועיו בתחומים שונים. אך אם מצב זה נמשך לאורך זמן רב, הוא יכול לגרום לפחד של ממש – הדרגה השניה. מצב זה מהווה סכנה קיומית עבורו וגורם לאדם להיות עירני יתר על המידה. הוא לא יכול להרשות לעצמו רגע של שלווה.
אצל בני אדם הסכנה הקיומית איננה מצטמצמת רק בסכנה הקיומית הפיזית, אלא גם בנפשית וברוחנית. לכן מצב זה יכול להשפיע לחיוב על האדם, ועל הזוגיות, מבחינה רוחנית, תיעול אנרגיות הפחד באופן חיובי לכיוונים של חיזוק האמונה והביטחון בבורא, האחד של השני, עזרה ותמיכה הדדית, הינם כלים חזקים לעזור להתמודד עם הפחד הקיים. שההתמקדות היא בדברים הללו, החיצוניים לאני הפנימי, החוויה של הפחד מתעמעמת. ולהיפך הוא הנכון, ככל שמתעסקים בתבניות חשיבה ודיבור כדוגמאת ה: 'תראו מה היה יכול לקרות, איזה פחד, פחד אלוהים, א'מאלה מה יהיה' – פשוט מחזקים את החוויה יותר ויותר…
הדרגה השלישית של הפחד היא החרדה. כשחשים סכנה מיידית, לאורך זמן, מופעל מנגנון הבריחה מהסכנה. באופן פיזיולוגי נוצר מצב של כלי דם מורחבים בלב, במוח ובשרירים, ומתכווצים בבטן ובעור, במטרה לגייס יותר דם ואנרגיה לאיברים החיוניים, לספק את הכוח הנחוץ לברוח מהסכנה. גם האישונים מתרחבים, בית החזה מתנפח, המעיים מתכווצים… מצב של חרדה גורם לתגובה פיזית ורגשית, כמו הפעלת השרירים והשמעת צעקות. לאורך זמן נוצר מצב בו מרגישים התשה פיזית, חוסר כוחות ואפילו חוסר אונים… מכיוון שלעתים קרובות לאדם אין אפשרות לפרוק את המתח שנוצר בעקבות החרדה, באופן תת מודע, הוא נשאר רשום בנשמתו. כתוצאה מכך, לאחר שהסכנה הקיומית עוברת, מופיע חרדה שלעתים קרובות, אין לה קשר בין תחושת החרדה למצב החיצוני. דוגמא לכך היא הפוסט-טראומטיק-אפקט שרואים הרבה אחרי מלחמה.
פחד הוא תגובה טבעית שלנו, שמטרתה להגן עלינו ולזרז את תהליך ההתקדמות הרוחני. אך ברגע שהפחד הופך לחרדה ואימה, הוא מתחיל להוות גורם שלילי שמגביל את יכולת התפקוד, עד כדי שיתוק מוחלט. חשוב לזכור שהתמקדות באלמנטים רוחניים יעזרו להתמודד עם הפחד. תפילה, מדיטציה – למי שיכול, התנדבות, עזרה לזולת, התארגנות של קבוצות למען עשייה לחיילים, קבוצות תפילה. אפילו לחבר תפילה משלך, עם מילים שלך, שתחזק אותך ואת משפחתך, (לא חייבת להיות תפילה דתית – לאלה שלא מאמינים בבורא, אלא במשהו אחר).
תפילה מהלב, שמניעה אותך ומחברת אותך לכוח גדול יותר מעצמך, התרכזות בחיובי, חיזוק האמונה, צמצום השיחות על 'כמה המצב קשה' והתמקדות בשיחות נוסך: 'איזה ניסים נעשו לנו על בסיס יום יומי'. התרכזות באהבת חינם – סתם בלי סיבה… חלקו מילות עידוד לאחרים ולעצמכם, וחברו לעצמכם מנטרה יומית שאותה תמלמלו יום יום מספר רב של פעמים. לדוגמא: • לכל דבר יש התחלה ויש סוף, גם למצב הזה. סיומו כבר כאן.
*אני יודעת שהמצב לא קל אבל בע"ה הוא נפתר במהירות, וכולם ירגישו שבעי רצון מהתוצאה.
• אני משחרר את הפחד, ומעכשיו והלאה, שואב את האנרגיה שלי משלווה ומרוגע (או מהבורא – אם אתם יותר מתחברים לכך) תרגיל להקלה על פחד שכתב ד"ר נאטו: ראשית, ברגע שחווים חוויית פחד, יש להעריך את עוצמת הפחד מ-1 עד 10.
חשבו על צבע הפחד והמיקום של הפחד בגוף שלכם. כעת הניחו יד על אותו מקום שאתם חשים בו את הפחד ונשמו עמוק, החזיקו את האוויר, הוציאו חצי נשימה, ואז הוציאו את כל האוויר הפנו את העיניים לצד ימין ואחר כך לצד שמאל, למעלה ואחר כך מטה. סובבו את העיניים בסיבוב של 360 מעלות לכיוון אחד ולאחר מכן לכיוון השני נשמו עמוק ושחררו את האוויר כעת שוב העריכו את רמת הפחד שלכם מ-1 עד 10, חשבו על הצבע של הפחד שנשאר והגדירו את מיקום הפחד בגוף.
חזרו על סדרת פעולות אלה עד שרמת הפחד תרד ל-1.
ד"ר רונית לאמי היא פסיכולוגית קלינית, ארגונית, מאמנת אישית ומוסמכת לטפל בהיפנוזה. התמחותה היא בטיפול זוגי, אישי, כתיבת חוות דעת פסיכולוגיות (גם להגירה), סדנאות לזוגיות, ושיפור תקשורת בין הנהלה ועובדיה. סיפרה 'מפת הדרך להצלחה' בשיתוף עם ד"ר דיפאק צו'פרה ואחרים ניתן לקנייה באמזון. ניתן לקיים פגישות אישיות, טלפוניות או דרך שיחות ועידה (גם סקייפ). 310.626.0218 * info@drlami.com