מחקרים מעידים שיחסי מין מספקים תופסים 20-30% אחוז מחיי הנישואין * אבל כאשר יש בעיות או קשיים ביחסי המין, הם הופכים ל'מרכז' הנישואין ומקבלים את המאה אחוז של הזוגיות…
כמו כן מראים מחקרים כי יותר מ 50% מהזוגןת אינם שבעי רצון מחיי המין שלהם, ואחד מכל חמישה זוגות הנמצאים בקשר מחייב, חיים ללא מין… עובדות מעציבות בהתחשב בעובדה שמגע פיזי, אינטימיות וחיי מין בריאים תורמים באופן חיובי ביותר לחיי הזוגיות. אז איך מגיעים למצב שכזה בנישואין?
קשיים זוגיים מרמזים, בדרך כלל, גם על קשיים בתחום האינטימי ויחסי המין. באופן כללי, גברים נוטים להפריד בין יחסי מין לבין היחסים הזוגיים, והם שואפים לקיים יחסי מין בתדירות גבוהה יותר מנשים. יחסים זוגיים הם הקשר שבין הגוף לבין הנפש. חשק או משיכה מינית לא יתקיימו כאשר רגשות שליליים מלווים את הזוגיות כמו: כאב, כעס, השפלה, תסכול, ערך עצמי ירוד וחוסר בטחון בקשר. כאשר קיים קושי בזוגיות, לא מציאותי לצפות שיחסי המין יהיו נפלאים. הרגשות השליליים ימנעו רצון לאינטימיות ויפגעו ברצון המיני.
חלק מהתלונות הנשמעות בזוגיות הנמצאת בקשיים הן: "היא לא משתפת פעולה", "היא אף פעם לא יוזמת", "אני רוצה יותר ממנה", "הוא כל הזמן מוכן ומזומן…", "אני לא אוטומט שמכבים ומדליקים…", "אני עמוס/ה ועייף/פה אז לא נשאר כוח וחשק ", "אני זקוק/ה לתשומת לב לפני יחסי מין…", "הוא לא מחזר אחריי…" וכדומה.
הזנחה גורמת לחוסר ההנאה
סיבה נוספת היא חוסר הנאה מהקשר המיני עם בן הזוג, אבל לא נעים לומר זאת לבן הזוג… או לעיתים הרצון לשלוט בבן הזוג גורם לכך שהוא/היא מסרבים לקשר המיני… ואז, מיניות לא מתוגמלת הופכת לנטל. אם בני הזוג לא מתייחסים לקשיים אלה, מצטברים כעסים ותסכולים שגורמים להם לחוסר חשק ריגשי ופיזי. תקשורת נכונה היא הגשר המחבר. אולם למרבית הזוגות ישנה בעיה בתקשורת. אין להם מושג כיצד לשוחח על צרכיהם, תיסכוליהם, או רגשותיהם. על אחת כמה וכמה על התסכול המיני. הרוב מעדיפים "לטאטא מתחת לשטיח…
חשק מיני מושפע מגורמים רבים: פיזיולוגיים, פסיכולוגיים, נפשיים וסביבתיים. ירידה בתשוקה ובחשק המיני יכולה לנבוע מסיבות שונות כמו: עבודה מאומצת, מתחים יומיומיים, דאגות כלכליות. סיבות ריגשיות, רפואיות, עויינות, שליטה, ועוד, לכן חשוב לברר מה הגורם ולדבר על כך!
פעילות מינית חיובית תורמת לזוגיות ולבריאות הפיזית והנפשית שלנו. מחקרים מראים שהמערכת החיסונית משתפרת ויש הפחתה בסיכוי לחלות במחלות לב. כמו כן, היא תורמת לשיכוך כאבים, לירידה ברמת הלחץ והחרדה, וקיימות פחות הפרעות בשינה.
פעילות מינית חיובית כוללת קשר ריגשי ואינטימיות. אנשים צריכים להרגיש ביטחון ונוחות כדי לתפקד מינית טוב יותר. קושי בזוגיות, קונפליקטים תמידיים מחבלים בכך. הם לוקחים אנרגיה רגשית ופוגעים ביכולת לייצר אנרגיה מינית, רצון ותשוקה.
כיצד קשיים בזוגיות ישפיעו על התפקוד המיני?
• צמצום או העדר אינטימיות גופנית ורגשית.
• ירידה בחשק המיני.
• הגברת הפגיעות.
• אווירה מתוחה ועויינת.
וכתוצאה מכך הזוגיות מושפעת וה'סימפטומים' לכך הם:
• תקשורת מינימלית.
• נמנעים זה מזו.
• תסכול.
• חרדה.
• כעס, זעם
• רגשות אשם.
ואז, ככל שהזמן חולף אם בני הזוג לא מדברים על הבעיה הם נקלעים למצב של כדור שלג ההולך וגודל ונוצר ריחוק גדול ביניהם. לעיתים הם מחפשים מקורות נחמה חלופיים, כמו חברים, בני משפחה, אינטרנט ואף קשרים מחוץ למסגרת הנישואין. הפתרון הוא לנהל שיחה פתוחה וכנה עם בן/בת הזוג, ללא האשמות, העלבות והעלבויות. מתוך רצון להבין מה קורה. שיחה כזו מקדמת אינטימיות וקירבה. במידה ושיחה כזו איננה מקדמת, צריך לפנות לטיפול כדי להבין מה מניע את המערכת הזוגית, כיצד ומדוע הבעיות נוצרות, וללמוד כיצד להתקרב רגשית ופיזית שבו מין משביע רצון אינו חלום.
יש מקרים בהם מתחילת הקשר לא הייתה משיכה פיזית ורגשית, והנישואים היו ממניעים שונים: בדידות, פחד, מניעים כלכליים וכדומה. כדי לשמור על המסגרת הם התעלמו מכך. הדבר בא לידי ביטוי באמצעות תסכול, כעס, בריחה, וחוסר אונים. לעיתים שיחה באווירה מגנה, בתוך טיפול, עשויה לעזור לבני הזוג להבין את הקורה עימם ולהרגיש פחות אשמה, דחיה, האשמה, וכעס, ותוך ידיעה כנה ללמוד מה ניתן לעשות ומה פחות, ולמצוא הדרך אחד לליבו של האחר.
Dr Lami, is a CA Licensed Clinical Psychologist, a UK Chartered Psychologist and a Licensed Clinical Hypnotherapist. Her book 'Roadmap to Success' co authored with Dr. Deepak Chopra is out.
310.626.0218 * info@drlami.com