המקום ששאלת ישראל תופסת במערכת השיקולים של המצביע היהודי הפכה לנושא משמעותי במערכת הבחירות הנוכחי * מי שהצית את הסיבוב הזה בדיון הנצחי היה הנשיא טראמפ, שבכנס ה-IAC בפלורידה שאל שוב כיצד יתכן שיהודים אמריקאים מצביעים עבור מועמדים דמוקרטים * הסבר אחד: "הם רוצים שארה"ב תהיה אמינה. הם אינם תומכים בעמדות הניציות של ממשלת ישראל"
בשנים האחרונות קיימת אנומליה קבועה בסקרים בקרב מצביעים יהודים בארה"ב: רובם חשים זיקה לישראל, אך מעטים רואים בה שיקול כשהם מחליטים בעד מי להצביע.
ביום בחירות האמצע לקונגרס אשתקד, שאל ארגון ג'יי סטריט, השדולה היהודית השמאלנית העוסקת בענייני המזרח התיכון, את המצביעים היהודים מה הם "שני הנושאים שהיו בעיניכם בעלי חשיבות עליונה והשפיעו על הצבעתכם לקונגרס". רק 4 אחוזים מהם ציינו את ישראל כאחד הנושאים. בהמשך אותו סקר, באותו יום, 13 שאלות מאוחר יותר נשאלו המצביעים: "עד כמה אתם קשורים רגשית לישראל?" 65 אחוז השיבו כי הם קשורים במידת-מה או קשורים מאוד למדינה.
המקום ששאלת ישראל תופסת במערכת השיקולים של המצביע היהודי הפכה כבר לנושא משמעותי במערכת הבחירות הנוכחית, למרות שנותרה עוד כמעט שנה עד שהאמריקנים ילכו לקלפי. מי שהצית את הסיבוב הזה בדיון הנצחי היה הנשיא טראמפ, שבכנס ה-IAC בפלורידה שאל שוב כיצד יתכן שיהודים אמריקאים מצביעים עבור מועמדים דמוקרטים, שלטענתו אינם משתווים אליו בתמיכה בישראל. ״יש יהודים שלא אוהבים מספיק את ישראל״, הוסיף טראמפ בנאומו. האמירות האלה, והצהרתו של טראמפ לפיה יהודים שבוחרים במועמדים דמוקרטים ״אינם נאמנים״ לישראל, נתפסים כניסיון לקשור בין שאלת ישראל לבין ההצבעה בבחירות, כניסיון של טראמפ לתרגם את פעולותיו בעניין ישראל לנכס אלקטורלי.
שורה של החלטות שקיבל טראמפ, בהן העברת השגרירות לירושלים, הכרה בריבונותה של ישראל בגולן ופרישה מהסכם הגרעין עם איראן, היו אמורות לכאורה לסייע לנשיא להעביר מצביעים יהודים לצד שלו. אך למרות זאת, שיעור ניכר מיהודי ארה"ב מוסיף לצדד בדמוקרטים.
זוהי סתירה שעשויה להדהים את הישראלים, אומר ג'ים גרסטין, אחד ממייסדי GBAO , החברה המבצעת, בין היתר, את הסקרים עבור ג'יי סטריט. הוא נזכר כיצד לפני מספר שנים הסביר לכמה חברי כנסת שאף שיהודי ארה"ב חשים זיקה לישראל, רק מעטים מהם נכנסים מאחורי פרגוד תא ההצבעה כשהם חושבים על ישראל. "אני מעריך שהשיעור נמוך ולא עולה על 50 אחוזים", אמר לו אחד מחברי הכנסת, לא מודע לעובדה שהאחוז האמיתי נמוך לאין ערוך מכך.
הסקר של ג'יי סטריט אינו חריג. הוועד היהודי אמריקני (AJC), ארגון העוסק במדיניות חוץ ובזכויות האדם ועורך מדי שנה סקרים בקרב יהודים בעלי זכות הצבעה, כולל לעיתים קרובות בסקריו שתי שאלות דומות לאלה של ג'יי סטריט.
ב–2015 ביקש הוועד מהנשאלים לדרג את "שלושת הנושאים החשובים ביותר, לפי סדר עדיפות" בבואם להחליט עבור מי להצביע בבחירות 2016. מבין אלה שמנו את ישראל, 7.2 אחוזים מיקמו אותה במקום הראשון, 7.6 אחוזים במקום השני ו-11.1 אחוזים במקום השלישי. זאת הייתה שאלה מספר 5 בסקר. בשאלה 33 הם נשאלו: "האם אתם מסכימים או לא מסכימים עם האמירה הבאה: 'הדאגה לישראל היא חלק חשוב מאוד מהווייתי כיהודי'". שיעור המשיבים שענו כי הם מאוד מסכימים עם האמירה או מסכימים במידה מסוימת עמד על 71.8 אחוזים.
הארגון ערך עשרות סקרים במהלך העשורים האחרונים בקרב היהודים האמריקאים בעלי זכות ההצבעה, ובכולם נותר בעינו הפער בין תשובתם לגבי המידה שבה הם קשורים לישראל (מאוד) לבין תשובתם לשאלה אם הם חושבים על ישראל כאשר הם מצביעים (לא הרבה).
מנין נובע הפער? להלן מספר סיבות אפשריות.
חיי היומיום: יהודי אמריקה אינם שונים מכל קבוצה אחרת: מה שקורה בתוך הבית או מחוצה לו יהיה בעל חשיבות מידית ורבה יותר מאשר המתרחש במדינה מעבר לים, יאהבו אותה כמה שיאהבו. "יהודי אמריקה בהחלט קשורים רגשית לישראל", אומר גרסטין, אך מציין כי בנוגע לבחירות, הם מסתכלים פנימה.
מה היה העניין העיקרי שהעסיק את הבוחרים היהודים בסקר של ג'יי סטריט מ–2018? נושא הבריאות – 43 אחוזים, כאשר הנשיא טראמפ ניסה לבטל את רפורמת ביטוח הבריאות שהנהיג אובמה. מה הייתה הסוגיה שהעסיקה במיוחד את היהודים בסקר של "הוועד היהודי אמריקני" ב–2015? הכלכלה – בשיעור של 41.7 אחוזים, כאשר ארה"ב הייתה עדיין בשלבי התאוששות מהמיתון ששרר בשלהי העשור שקדם לכך.
הוא הדין באיומים: הישראלים רואים באיראן ובעלות בריתה את האיום העיקרי על ביטחונם. יהודי ארה"ב מודאגים יותר מהאיום שמקורו בימין הקיצוני ושבא לידי ביטוי בשני הפיגועים הקטלניים האחרונים בבתי כנסת בארה"ב. בסקר של ג'יי סטריט מ–2018 התברר כי רוב גדול, 81 אחוזים, סבור שהאנטישמיות במגמת עלייה מאז היבחרו של טראמפ. באוקטובר דיווח "הוועד היהודי אמריקני" ש-84 אחוזים מיהודי ארה"ב חושבים שהאנטישמיות בסימן עלייה בחמש השנים האחרונות.
גורם הסף: המצביעים היהודיים ערים לכך שחלק מנשיאי ארה"ב חשים קרבה רבה יותר לישראל מאשר נשיאים אחרים, אך כל עוד כל נשיא עומד בסף מינימלי של תמיכה בישראל, לא תהיה הסוגיה של ישראל במקום ראשון אצלם. "אם מועמד מביע אהדה לישראל, או הביע בה תמיכה – זה הסף שהיה עליו לחצות כדי להתקבל על דעת הרוב הגדול של יהודי אמריקה", אומר ג'ייסון אייזיקסון, הממונה הבכיר על מדיניות ועניינים פוליטיים בוועד היהודי האמריקtי.
ברני סאנדרס" הסנאטור היהודי מוורמונט אשר רץ לנשיאות מטעם הדמוקרטים, הצטייר – יחסית לפוליטיקאים אמריקנים אחרים – כמבקר חריף במיוחד של ממשלת ישראל, כשהאשים אותה בעיקר בגרימת סבל לפלשתינים ברצועת עזה. הוא אף אמר שחלק מהסיוע האמריקאי לישראל חייב להיות מופנה לעזה. בעימות הדמוקרטי האחרון, בלי שישאל על כך, מתח סאנדרס ביקורת על מדיניות ממשל טראמפ כלפי ישראל. "אין זה מספיק היום שנתמוך בישראל, אני תומך בישראל, אבל חובתנו להתייחס לפלשתינים בכבוד שהם ראויים לו", הוא אמר בעימות.
אולם סאנדרס גם סייג את ביקורתו והבהיר שהוא תומך בישראל תוך שהוא מותח ביקורת על אלו בשמאל השוללים את זכותה של ישראל להתקיים כמדינה יהודית. "אני חושב שחשוב שכולם, בעיקר הפרוגרסיבים, יכירו בהישג הכביר של כינון מולדת דמוקרטית לעם היהודי אחרי מאות בשנים של רדיפות ונדידה ממקום למקום", אמר סאנדרס בתחילת החודש שעבר במאמר שכתב לביטאון יהודי Jewish Currents.
אלה תחושות שיש בהן כדי לגרום לרוב המצביעים היהודיים להתעלם מכל דאגה שאולי מקננת בהם בנוגע לסאנדרס. "הדקויות שדרכן מבטאים את [התמיכה בישראל] פחות מטרידות כיום את רוב יהודי ארה"ב," הסביר אייזקסון.
לדעת גרסטין, יהודי ארה"ב אינם מחזיקים בדעות כה ניציות כישראלים, וסביר שיתמכו יותר בגישה מאוזנת יותר של ארה"ב כלפי הסכסוך הישראלי-פלשתיני, גישה דומה לזו של המועמדים הדמוקרטיים. קווי המדיניות שנקט טראמפ, לעומת זאת, נוטים בבירור לצידו של נתניהו. "הם אינם מעוניינים שארה"ב תגיע למקום שישפיע לרעה על אמינותה משום שהיא מצדדת יותר בישראל מאשר בפלשתינים", הוסיף גרסטין. "הם רוצים שארה"ב תהיה אמינה. הם אינם תומכים בעמדות הניציות של ממשלת ישראל".
שלא במפתיע – לא כל היהודים תמימי דעים: אבל בקרב הבוחרים היהודים האמריקאים, לא חסרים יוצאים מן הכלל. אייזיקסון סבור שלא מעט יהודים אינם סבורים בהכרח שברני סאנדרס עובר את הסף של התמיכה המינימלית בישראל הנחוצה כדי לשקול להצביע עבורו בבחירות. "יש יהודים שעבורם עמדותיו של סאנדרס כלפי ישראל אינן מספקות כלל וכלל", הוא אומר. "אלה המעוניינים בעמדה התואמת יותר את הקו של יחסים הדוקים בין ישראל לארה"ב, המזדהה עם סוגיות הביטחון של ישראל, ומודאגים גם הם מהאיומים על ישראל, יתייחסו אל הצהרות המועמדים מנקודת ראות אחרת".
מי הם אותם יהודים-אמריקאים שנותנים חשיבות רבה לשאלת ישראל בבואם להצביע? ניתן למצוא ביניהם כמה תורמים גדולים לשתי המפלגות. אישים כשלדון אדלסון, איל הקזינו ואחד מתורמיה הגדולים של המפלגה הרפובליקאית, וחיים סבן, מיליארדר מתחום האינטרטיימנט שנחשב לאחד התורמים העיקריים של הדמוקרטים, הסבירו כי הנושא שעומד בראש מעיניהם כשהם כותבים את הצ׳קים השמנים למועמדים, הוא מדיניותם כלפי ישראל.
סבן אמר בעבר כי סאנדרס הוא דמוקרט אך אינו יכול לתמוך בו, בין היתר בגלל פערי הדעות ביניהם בנוגע לישראל.
ומה על המיעוט של בוחרים יהודים אשר חושבים קודם כל על ישראל, או מדרגים את חשיבותה בהצבעתם במקום השני או השלישי כאשר הם עומדים להצביע? הם אולי מעטים, אבל במדינות המתנדנדות, בהן גם שינוי זעיר יכול להכריע את הבחירות, יש להם חשיבות רבה. ולכן בוחרים יהודים באוהיו, פנסילבניה, מישיגן, ג׳ורג׳יה, נוואדה, אריזונה ופלורידה, זוכים הרבה מאד תשומת לב, ושומעים הרבה מאד על ישראל.
״הקואליציה היהודית הרפובליקנית״ הכריזה כי תשקיע השנה לא פחות מ-10 מיליון דולר כדי לשכנע בוחרים יהודים במדינות מפתח. החלטתו של טראמפ להופיע בפני ארגון הקהילה הישראלית-אמריקאית בפלורידה רק מוסיפה למאמץ הרפובליקני להושיט יד לציבור הבוחרים ששאלת ישראל מרכזית עבורו. מן הצד השני, ״המועצה הדמוקרטית היהודית של אמריקה״, כבר התחייבה להוציא לפחות מיליון דולר. אחת מדוברות קבוצה דמוקרטית נוספת, ״הרוב הדמוקרטי למען ישראל״, אמרה כי הארגון מוכן להשקיע "מיליונים" במערכת הבחירות הזו, כדי שהדמוקרטים ינצחו.