המכשול: שיעור גבוה של מסורבים. האמריקאים לא מבדילים בין צעירים ישראלים אחרי צבא כחשודים בהגירה לא חוקית. לכך תרמו גם הישראלים שעבדו בניגוד לחוק בעגלות מכירה בקניונים בארה"ב ובמכירת תמונות בבתים
מלבד ההצהרה הפרו-ישראלית של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן על איראן, אחד ההישגים העיקריים בפגישתו הראשונה עם ראש הממשלה נפתלי בנט היא ההתייחסות להכללתה של ישראל בתוכנית הפטור מוויזה לארה"ב. הנשיא סיכם עם רה"מ שצוותים ישראלים-אמריקאיים ידונו על הבאתה של ישראל לעמידה בתנאי התוכנית, שבה נמצאות 40 מדינות, האחרונות שבהן פולין וקרואטיה. ישראל לא עומדת בתנאי שהחוק האמריקאי הציב לתוכנית – אחוז סירוב של מבקשי ויזה הנמוך מ-3%. נכון להיום שיעור המסורבים עומד על 6%-4.5%, שהגבוה בהם התקבל בשל התפשטות הקורונה וביטול התורים בנציגויות האמריקאיות בארץ, שנרשמו כסירובים.
בישראל הגיעו למסקנה שחייבים להוריד את אחוז המסורבים למרות שמעט מאוד ראיונות נקבעים בשגרת הקורונה בשגרירויות (ישראלים רבים זומנו לאוגוסט 2022), ומתכוונים לבקש "לפתוח את הפקק" עד לסוף השנה כדי להגדיל את הבקשות שמתקבלות, ובכך לרדת לפחות מ-3% מסורבים.
בכיר ישראלי אמר השבוע כי אם יהיה רצון טוב מצד האמריקאים, תוך ארבעה-חמישה חודשים אפשר באופן תיאורטי להוריד את שיעורי הסירוב מתחת לתנאי המדובר ולקבל פטור. אולם נתוני הסירוב הם לא המכשול היחיד. האמריקאים דרשו מישראל להפסיק את אפליית האמריקאים ממוצא פלסטיני שמצד אחד מונעים מהם לעיתים להגיע לארץ – ובמקרים אחרים הם נלקחים לתשאול ביטחוני. בשב"כ הבהירו כי אם זה יהיה המכשול לצירופה של ישראל לתוכנית הפטור – ימצאו לכך פתרון. בנט הציע לביידן ולמזכיר המדינה בלינקן שרק מחוסנים בשלוש מנות נגד קורונה יוכלו להיכנס לשתי המדינות.
התזמון לא מקרי: השגריר באו"ם גלעד ארדן, העוסק בנושא חודשים ארוכים, "בישל" אותו כך שניתן יהיה להעלותו בפגישות של ראש הממשלה בנט. לארדן גם היכרות אישית קרובה עם אלחנדרו מיורקס, המכהן כמזכיר ביטחון המולדת. לארדן התברר שהאמריקאים לא מבדילים בין צעירים ישראלים אחרי צבא שאין להם תואר או עבודה קבועה כחשודים בהגירה לא חוקית. לכך תרמו גם הישראלים הלא מעטים שעבדו בניגוד לחוק בעגלות מכירה בקניונים בארה"ב ובמכירת תמונות בבתים. ״האמריקאים לא מבינים שהחיים של הצעירים הישראלים פשוט מתחילים 3-4 שנים מאוחר יותר בגלל השירות הצבאי והטיול שאחריו״. הפתרון שמצא ארדן והציע דרך מיורקס: תיקון חקיקה או דרך מדידה חדשה של אחוזי סירוב הוויזות. השגריר הציג את הנתונים ואת העיוות הזה לגורמים בכירים בארה"ב, שהופתעו מהנתונים והבטיחו לפעול בנושא. אם המצב אכן יתוקן ופקידי הקונסוליה יקבלו הנחיה לשנות את המדיניות, אחוזי הסירוב של ישראל ירדו והיא תוכל להיכנס לתוכנית.