במשך עשרות שנים, חלמו עתידנים על מכוניות מעופפות. כעת, חברה אחת התקרבה צעד נוסף להגשמת החזון הזה, וקיבלה אישור מרגולטור התעופה האמריקאי להטיס את המכונית שלה. המכונית המעופפת של חברת אלף אוטומוטיב (Alef Automotive) קיבלה ממינהל התעופה הפדרלי של ארה"ב (FAA) אישור כושר תעופה מיוחד (Special Airworthiness Certification), המאפשר לה להטיס את כלי הטיס־רכב שלה במקומות מוגבלים. האישור, כך מסביר ה-FAA, נועד למטרות מוגבלות הכוללות תצוגה, מחקר ופיתוח.
באלף, חברת סטארט־אפ מקליפורניה, מסרו כי המכונית המעופפת שלהם, המכונה "מודל A", היא הכלי החשמלי הראשון שיכול גם לטוס וגם לנסוע בכבישים כמו מכונית רגילה. לכלי הטיס־רכב יש יכולות המראה ונחיתה אנכית, טווח נסיעה של כ-320 קילומטר וטווח טיסה של כ-180 קילומטר. הוא יכול לשאת נוסע אחד או שניים.
חברות רבות עובדות בשנים האחרונות על כלי טיס להמראה ולנחיתה אנכית (eVTOL), וב-FAA אמרו כי המכונית המעופפת של אלף היא לא הראשונה לקבל את אישור כושר התעופה המיוחד. עם זאת, באלף ציינו כי המכונית שלהם שונה מאחרות, בזכות יכולתה לתפקד הן בכבישים והן באוויר, להיראות כמו מכונית רגילה ולחנות בחניה רגילה.
באתר החברה נכתב כי המכונית המעופפת תהיה מוסמכת כ"כלי רכב במהירות נמוכה", כלומר, היא לא תוכל לנסוע מעל ל-40 קמ"ש בכביש סלול. "ההנחה היא שאם נהגים צריכים מסלול מהיר יותר, הם ישתמשו ביכולות הטיסה של אלף", נכתב באתר. ואולם כדי שהמכונית המעופפת תוכל לנסוע בכבישים ציבוריים, היא קודם כל תידרש לקבל אישור מהמנהל הלאומי לבטיחות בכבישים המהירים (NHTSA).
באלף מתכוונים למכור את המכונית המעופפת תמורת 300 אלף דולר ליחידה, וצופים כי הם יתחילו למסור אותן בסוף 2025. מוקדם יותר השנה אמרו באלף כי כבר קיבלו הזמנות מוקדמות, שעליהן ניתן לקבל החזר, עבור יותר מ-400 מכוניות. מזמינים יכולים להיכנס לרשימת המתנה כללית תמורת 150 דולר, לרשימה המעניקה זכות קדימה תמורת 1,500 דולר.
בנוסף, בחברה עובדים על גרסה יקרה יותר של המכונית המעופפת. גרסה זאת מונעת על מימן ומציעה טווח נסיעה וטיסה ארוך יותר. כמו כן, באלף מפתחים גם מכונית מעופפת לארבעה אנשים, ובחברה הבטיחו להשיק אותה ב-2035
בשבוע שעבר קיבלה גם מונית האוויר החשמלית של חברת ג'ובי אביאיישן (Joby Aviation) אישור כושר תעופה מיוחד מה-FAA. בשבוע שלפני כן גם חברת ארצ'ר קיבלה אישור כזה, כך נמסר מה-FAA לנשיונל פבליק רדיו (NPR). בניגוד לחברת האחרות המייצרות כלי טייס מסוג eVTOL, שמתכננות למכור אותם ללקוחות פרטיים כמו גם לחברות תעופה ולחברות לוגיסטיקה, המודל העסקי של ג'ובי דומה יותר לאפליקציית שיתוף נוסעים.
בחברה מתכננים כי מונית האוויר שלהם תיקח נוסעים משדה התעופה ואליו. בג'ובי ישתפו פעולה עם חברת התעופה דלתא איירליינס, כך שנוסעים שהזמינו טיסה בדלתא יוכלו גם להזמין את מונית האוויר שלהם. בחברה שואפים להתחיל בפעילות מסחרית בשנת 2025 בניו יורק ובלוס אנג'לס, בהינתן אישור ה-FAA.
טויוטה היא בעלת המניות החיצונית הגדולה ביותר של ג'ובי, לאחר שהשקיעה בחברה כ-400 מיליון דולר.


