החלטתה של אוני' קולומביה להשעות את פעילותו של Jewish Voice for Peace הפנתה זרקור לעבר הארגון האנטי-ציוני שממלא תפקיד מרכזי בהפגנות נגד ישראל * האג'נדה שלו כוללת תמיכה ב-BDS, קידום חברי קונגרס רדיקליים בניסיון להביא לצמצום הסיוע הביטחוני לישראל והשתתפות של חבריו בהפגנות תחת הסיסמה "מהנהר עד הים פלסטין תהיה חופשית" * חשיפה
רבים תוהים לגבי ההתייצבות האוטומטית של חלקים נרחבים באגפים הקיצוניים של התנועה הפרוגרסיבית בארה"ב, לצד ארגון טרור רצחני. מי שחצה את הקו האדום ועורר את התרעומת הגדולה ביותר הוא "קול יהודי לשלום" (Jewish Voice for Peace – JVP), ארגון יהודי-אמריקאי שאין בפיו כמעט שום ביקורת על מעשי הזוועה שבוצעו ב-7 באוקטובר. JVP פעיל בעיקר בקמפוסים הגדולים בחוף המזרחי והמערבי של ארה"ב, נהנה מתרומות מכמה מהקרנות הגדולות ביותר, תומך ב-BDS (תנועת החרם על ישראל) ומקדם פוליטיקאים המזוהים עם עמדות אנטי-ישראליות במקרה הטוב ואנטישמיות במופגן במקרה הרע.
JVP מציג את עצמו כארגון המתבסס על "ערכים יהודיים ומסורת יהודית", אך קשה להבין באילו ערכים מדובר; מול המראות שמהדהדים את האיומים שבפוגרומים ביישובי העוטף, ב-JVP בחרו להשתמש בהיסטוריה היהודית אך ורק בהקשר של התגובה הישראלית בעזה. סיסמאות כמו "לעולם לא עוד – עבור אף אחד" או "לעצור את רצח העם הפלסטיני" מוזכרות ונשמעות באופן קבוע בפרסומי הארגון ובהפגנות שהוא מארגן, יחד עם ארגון יהודי-רדיקלי נוסף בשם If Not Now.
סיסמה נוספת הנשמעת בהפגנות בהן משתתפים פעילי JVP היא "מהים עד הנהר – פלסטין תהיה חופשית", שמשמעותה אחת: תמיכה בחיסול מדינת ישראל.
פרופ' שי דוידאי, מרצה בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת קולומביה, מספר כי הוא נוהג לראות את פעילי JVP לוקחים חלק בהפגנות שמארגנים "סטודנטים למען צדק בפלסטין" (SJP). "מאוד קשה לי עם JVP", הוא אומר. "מצד אחד הם יהודים, אבל הם משתתפים בהפגנות פרו-חמאסיות. לא ראיתי כמעט שום ביקורת מצדם על חמאס. גם אם הם לא רואים כך את הדברים באופן ישיר, הם משתתפים בהפגנות של SJP, בהן נשמעות הקריאות 'מהים עד הנהר- פלסטין תהיה חופשית'. לדעתי, זה לא משנה אם אתה מחזיק צלב קרס באופן אישי או אם האנשים שלידך מחזיקים צלב קרס – זה אותו דבר".
אוניברסיטת קולומביה הודיעה על השעיית JVP ו-SJP ממעמדן כ"קבוצות סטודנטים רשמיות" באוניברסיטה עד סוף סמסטר הסתיו. בהודעת האוניברסיטה נאמר בין היתר כי שני הארגונים הפרו את תקנון האוניברסיטה בנוגע לקיום אירועים בקמפוס ועושות שימוש בהפחדה ורטוריקה מאיימת. משמעות ההחלטה היא ששני הארגונים לא יוכלו לקיים אירועים או לקבל תרומות וחזרתן לפעילות תיעשה בשיתוף הנהלת האוניברסיטה. JVP כתבו באתר שלהם בתגובה להחלטה כי מדובר ב "פעולה מזעזעת של צנזורה והפחדה מצד הנהלת האוניברסיטה", לשון הודעת הארגון.
לדברי נדב תמיר, מנכ"ל ג'יי סטריט בישראל, JVP מחזיק בביקורת חריפה גם על השדולה שהוא עומד בראשה. ג'יי סטריט (J Street), המורכבת מיהודים-אמריקאים פרו-ישראלים התומכים בפתרון שתי המדינות, פרסמה גינוי חריף למעשי חמאס ב-7 באוקטובר, הגדיר אותם פשע נגד האנושות ותמך בזכותה של ישראל להגנה עצמית ובהמשך – גם לצאת למערכה צבאית, תוך התחשבות בסוגיות הומניטריות.
"הרציונל שלהם הוא שהנטייה של יהודים לראות את עצמם קורבן אינה נכונה כבר הרבה שנים", הוא אומר. "לכן התחושה שלהם היא שהם, כיהודים, חייבים לקחת אחריות מוסרית על ישראל. לא הכרתי אף אחד מהם שהצדיק טבח כמו שחמאס עשה, אבל הדגש שלהם הוא על המוסר היהודי ולמה אנחנו כיהודים צריכים לנהוג אחרת. יש כאן הרבה ניואנסים שבישראל לפעמים קשה להבין". לדבריו, הרוח הכללית ב-JVP היא תמיכה במדינה דמוקרטית אחת בין הירדן לים. "אם לפלסטינים יש רוב – זה אומר שאין ישראל; ואם לישראל יש רוב – אז זה רוב דמוקרטי לכולם".
לדברי הגר סידס, יועצת תוכן ברשתות החברתיות, שחייתה בשנים 2019-2014 באטלנטה ועבדה כנציגת משרד התיירות בקונסוליה הישראלית בעיר, JVP פופולרי בעיקר בקרב יהודים שאין להם שום קשר לישראל (Unifeliated). כלומר, אין להם קרובי משפחה בארץ ו/או מעולם לא ביקרו בה. "מבחינתם, הם פשוט יהודים. כמו שמישהו הוא מקסיקאי או לטיני", היא אומרת. "אחרי הניצחון של טראמפ בבחירות לנשיאות הם הלכו והקצינו", היא אומרת ומוסיפה כי בשנים האחרונות הסנטימנט האנטי-ישראלי של JVP השתלב גם בתנועות אחרות המזוהות עם האגף הפרוגרסיבי במפלגה הדמוקרטית, כמו Me Too ו-Black Lives Matter. "העניין הוא שעכשיו יש אובדן ערכים מוחלט", היא מציינת. "עם כל הזוועות שקרו ב-7 באוקטובר, אין שום היגיון במישהי שנלחמת על הזהות המינית שלה, או על הזכות שלה על גופה, וגם אומרת Free Palestine".
מה-BDS עד הסיוע האמריקאי
JVP מגדיר עצמו כארגון אנטי-ציוני שהוא חלק מתנועת הסולידריות הפלסטינית הבינלאומית. הוא הוקם ב-1996 על-ידי סטודנטים מאוניברסיטת ברקלי בקליפורניה ומאז המטה שלו שוכן בה. המנכ"לית מאז אפריל 2020 היא סטפני פוקס ולפי אתר הארגון, הוא פועל ב-30 מדינות ברחבי ארה"ב. בין מקימיו ופעיליו ניתן למנות אינטלקטואלים בולטים כמו נועם חומסקי, המחזאי טוני קושנר ופרופ' ג'ודית באטלר, שהייתה במשך שנים בוועדה האקדמית המייעצת של הארגון. הסופרת היהודית-קנדית נעמי קליין, שכתבה את רבי המכר "בלי לוגו" ו"דוקטרינת ההלם", הייתה חברת הוועד המנהל של JVP במשך עשור וחצי וממשיכה לתמוך בו גם היום, כולל בהפגנות שארגן אחרי פרוץ המלחמה. אחד מראשי הארגון כיום הוא ישראלי בשם ערן אפרתי, המשמש כמנהל קמפיינים ושותפויות. אפרתי היה פעיל בעבר ב"שוברים שתיקה", אך מזה כמה שנים אין לו קשר לארגון.
עיקר הפעילות של JVP נוגעת כאמור לסכסוך הישראלי-פלסטיני, ובאופן ספציפי – תוך מתן דגש לזווית האמריקאית שלו. אחת ממטרות הארגון היא להפסיק את הסיוע הצבאי הגדול של וושינגטון לישראל, בנימוק שהוא מאפשר את המשך הכיבוש. לאחרונה אישרה ארה"ב את חבילת הסיוע הגדולה ביותר שלה לישראל מאז 1979, בהיקף של 14 מיליארד דולר, וזה בדיוק מסוג הדברים שכנגדם פעילי JVP מתקוממים. "אנחנו מתמקדים בארה"ב בגלל התפקיד הקריטי שהיא משחקת במזה"ת, כולל סכומים גדולים של סיוע צבאי המממנים את הכיבוש הישראלי", נכתב באתר הארגון.
JVP זכה לראשונה לתשומת לב ציבורית באמצע העשור הראשון של המילניום, כשהצטרף לקמפיין ה-BDS שיזמו ארגונים פלסטיניים בינלאומיים. בראשית הדרך, היה זה קמפיין שעסק בהחרמת תוצרת מההתנחלויות בלבד ותמכו בו גם פעילי שמאל ציוניים. פעילי JVP השתתפו גם בקמפיינים שכוונו ספציפית נגד חברות הפועלות בשטחים. בתגובה, ישראל חוקקה ב-2011 את "חוק החרם", המטיל סנקציות אזרחיות על ישראלים הקוראים להחרמת ההתנחלויות.
אלא שקמפיין ה-BDS התרחב עם השנים וכיוון את חציו גם לעבר חברות המקיימות קשרים עסקיים עם ישראל באופן כללי. כיום, גם חברת ענק כמו מקדונלד'ס, שהזכיין הישראלי שלה החליט באופן מוצהר לא לפעול בשטחים, נמצאה ברשימת BDS. כך גם חברת סודה סטרים, שבלחץ BDS העבירה את המפעל שלה ממישור אדומים שמעבר לקו הירוק לאזור רהט. מבחינת ישראל, השותפות של JVP עם הקמפיין הייתה אחת העילות לאסור את כניסת פעיליו לתחומה ב-2018.
מאז, JVP תומכים בקמפיינים נגד חברות גדולות הפועלות בישראל, ללא קשר לשאלה אם הן עושות זאת בשטחים או בתחומי הקו הירוק. כך לדוגמה, תמך הארגון בעצומה שיזמה אישה בשם אריאל קורן שקראה לגוגל שבה הועסקה לבטל את החוזה שחתמה עם מדינת ישראל להקמת חוות שרתים, כחלק מפרויקט הענק "נימבוס". עצומה דומה נחתמה גם נגד אמזון, השותפה לאותו פרויקט. לטענת קורן, היא נאלצה להתפטר מגוגל בגלל שיזמה את העצומה.
ארגונים יהודיים בארה"ב, ובראשם "הליגה נגד השמצה" (ADL) עוקבים בדאגה אחר פעילות JVP. לפני מספר שנים, הליגה אף הכניסה את JVP לרשימת עשרת הארגונים האנטי-ישראליים המובילים בארה"ב. בסקירה שפרסמה "הליגה נגד השמצה" ביחס לארגונים המפגינים נגד ישראל על רקע המלחמה בחמאס, נכתב בין היתר כי הרעיונות של JVP עלולים להביא לעלייה באנטישמיות וכי לפעמים, כמו במקרה של הקריקטורה המדוברת, הם מציגים ארכיטיפים אנטישמיים. עוד מוזכרת בסקירה אמירתו מינואר 2023 של אחד מראשי JVP, על כך שהממשל האמריקאי כבוש על-ידי כוחות ציוניים. על אמירה הזו נאמר כי היא מתכתבת עם מוטיבים אנטישמיים הנוגעים לציונות ולכוח.
התקציב: 4 מיליון דולר בשנה
JVP הוא ארגון המתבסס על תרומות ותקציבו עמד לאחרונה על ארבעה מיליון דולר בשנה. אחת התורמות הגדולות אליו היא קרן האחים רוקפלר. מאז 2019 ועד היום תרמה המשפחה המפורסמת לארגון 490 אלף דולר בשלושה מענקים. התרומות, למרבה האירוניה, ניתנו כחלק מפרויקט בשם "בניית שלום", שמטרתו בין היתר לסייע בהורדת המתיחות באזורי עימות בעולם.
רוב התרומות ל-JVP הגיעו לאורך השנים דרך קרנות המשמשות כמעין "קרנות צינור" להעברת כספים (Advisory donors fund). בחלק לא מבוטל מהמקרים ל"קרנות הצינור" יש גם תורמים ופעילות פילנתרופית משלהן. המשמעות היא שמהדיווחים לרשויות הרשמיות לא ניתן לדעת מה מקורה של התרומה. דוגמה לכך היא קרן טיידס, הממומנת בין היתר על-ידי פיטר באפט, בנו של המיליארדר הנודע וורן באפט.
תרומה ישירה (שאינה מ"קרן צינור") לארגון שהיא של קרן הצדקה TIAA (לשעבר TIAA-CREF), אחת מקרנות הפנסיה הגדולות בארה"ב, בסך 300 אלף דולר מ-2018 ואילך. לפני כן "כיכבה" הקרן בקמפיין ביקורתי של JVP. זאת בשל השקעותיה בחברות כמו קטרפילר, מוטורולה ואלביט, המסייעות "לתחזק את הכיבוש בשטחים", כפי שצוין בסרטון מ-2010 שפרסמו פעילים ב-JVP. "קרן צינור" אחרת שמעבירה ל-JVP היא ה-Jewish Communal Fund, הנחשבת לגדולה מסוגה בעולם היהודי בארה"ב. בעשור הקודם הועברו דרכה ל-JVP תרומות בסך כ-100 אלף דולר. תרומות אלו הן לכל הפחות תמוהות, משום שהקרן, העובדת גם עם ארגונים יהודיים ממסדיים, כמו "הפדרציה היהודית של ניו-יורק" (UJA), המצהירים על עצמם ככאלה שתורמים לביטחון ולרווחה של קהילות יהודיות. הארגון הקים קבוצה בשם JVP ACTION, המשמשת עבורו כ-PAC פוליטי. כלומר, הוא מיועד להזרמת תרומות למועמדים, עליהן לא ניתן לקבל זיכוי ממס. בדרך זו, תרם ב-2021 המיליארדר ג'ורג' סורוס 150 אלף דולר. הוא עשה זאת באמצעות גוף בשם "המכון לחברה פתוחה".
ב-2020 קיבל JVP החלטה פנימית לסייע לפריימריז של אלכסנדרה אוקסיו-קורטז, אילהאן עומאר וראשידה טליב, שלוש חברות קונגרס הדמוקרטיות המשתייכות לקבוצה בת שמונה חברים וחברות המכונה "דה סקוואד" (The Squad), כוח עולה בקצה השמאלי של המפלגה הדמוקרטית. JVP תמך פומבית גם במייק סיגל, פעיל יהודי פרו-פלסטיני, שלא נבחר בסופו של דבר. בשבוע שעבר ספגה טליב גינוי נדיר בקונגרס בעקבות מה שכונה "תמיכתה במחיקת ישראל", אחרי שקראה במספר הזדמנויות את הסיסמה "מהים עד הנהר – פלסטין תהיה חופשית".
מ-JVP נמסר בתגובה: "אנחנו גינינו וממשיכים לגנות את מעשי חמאס. בהצהרה שלנו מ-11 באוקטובר נכתב: 'אנו מסכימים בלב שלם עם ארגוני זכויות פלסטיניים מובילים: מעשי הטבח שביצע חמאס נגד אזרחים ישראלים הם פשעי מלחמה נוראים. אין הצדקה במשפט הבינלאומי להרג חסר הבחנה של אזרחים או החזקת אזרחים כבני ערובה". אנו חולמים ופועלים למען החופש והביטחון (safety) של כל האנשים החיים בין נהר הירדן לים התיכון. אנחנו יודעים שהחופש הפלסטיני לא בא על חשבון החופש היהודי או הישראלי. אכן, אף אחד מאיתנו אינו חופשי אלא אם כן כולנו חופשיים. סיסמה זו קוראת להפסקת מערך האפרטהייד שממשלת ישראל כופה על הפלסטינים. אנו גאים בהפגנות ש-JVP והסניפים שלנו ארגנו, המציבות במרכז את קדושת כל חיי האדם – ובתוך כך, דורשות הפסקת אש כדי להגן על חיי אדם. ההפגנות שואבות השראה ומוקדשות לאמירה ש 'לעולם לא עוד' פירושה לעולם לא עוד עבור אף אחד.
"נכון לעכשיו, אלפי יהודים אמריקאים מצטרפים ל-JVP כי הם מחפשים בית יהודי החולק את הערכים שלהם. אלפי אנשים מצטרפים אלינו ברחובות, באינטרנט ובפעילויות דיגיטליות. קבוצות חדשות של הארגון מתגבשות בכל רחבי ארה"ב. הוועד הלאומי של תנועת BDS אחראי לאסטרטגיית החרם החזקה והיעילה להפליא שלה. בנוגע לפרטים ספציפיים על אסטרטגיה זו יש לפנות אליהם. JVP Action בוחר לתמוך ולסייע בפוליטיקאים על-סמך תמיכתם בערכים פרוגרסיביים ובכלל זה חופש, צדק שוויון וביטחון לכל האנשים, ללא יוצאים מן הכלל".