חברת שיכון ובינוי דיווחה השבוע כי היא צפויה לזכות, באמצעות חברה בת בבעלות מלאה, במכרז להקמת פרויקט גשר Beaver River Bridge שבפנסילבניה, ארה"ב. ההכנסות מהפרויקט מוערכות בכ-270 מיליון דולר ותקופת העבודות צפויה להימשך 58 חודשים – לפי התוכנית מועד הסיום נקבע לספטמבר 2027.
הגשר שחוצה כיום את נהר Beaver בפנסילבניה הוקם בשנות ה-50 של המאה הקודמת ומהווה חלק מכביש אגרה מהיר (Pennsylvania Turnpike שחוצה) את המדינה ומחבר בין אוהיו וניו ג'רזי. שו"ב אמורה להקים את הגשר החדש במקומו – המכרז האמור נוגע להקמת הגשר בלבד ואינו כולל את זיכיון כביש האגרה.
פרויקט זה מצטרף לזכייה נוספת של שו"ב במכרז להקמת תשתיות כבישים בפנסילבניה במרץ האחרון. אז, כחלק מקבוצה שבה היא שותפה, זכתה שו"ב במכרז לתכנון, הקמה, תפעול ותחזוקה של תשעה גשרים, הכולל בשלב ראשון הקמת שישה מהם ובשלב שני שלושה נוספים.
הקמת השלב הראשון בפרויקט הגדול צפויה להימשך כחמש שנים, ובמקור תוכננה להתחיל ברבעון הראשון של שנת 2023, אך התעכבה בשל סיבוכים משפטיים של הרשות שהזמינה את הפרויקט. תקופת הזיכיון לתפעול ולתחזוקת הפרויקט היא 30 שנים מתום הקמת כל שלב.
העלות הכוללת של פרויקט 9 הגשרים מוערכת ב-2.2-2 מיליארד דולר, מהם 800 מיליון עבור השלב הראשון והשאר עבור השלב השני. שיעור החזקותיה של שו"ב בהקמת הפרויקט הוא 50% והחזקותיה בחוזה הזיכיון מגיעות ל-40% מהשלב הראשון ו-20% מהשלב השני. מנכ"ל שיכון ובינוי תמיר כהן ציין כי שו"ב מתמודדת במכרזי תשתיות נוספים בפנסילבניה.
כהן: "שיכון ובינוי פועלת כחלק מאסטרטגיה להתמקד במדינות שבהן היא יכולה להרוויח ולכן היא סוגרת את הפעילות שלה בחלק ממדינות אפריקה ומנגד מגבירה את פעילותה בארה"ב. כחלק מכך, המיקוד בארה"ב הוא בתחומי הביצוע והאנרגיה וייתכן שבהמשך יתווסף לכך מיקוד בתחום הנדל"ן. צבר העבודות הנוכחי בארה"ב מגיע לכמיליארד וחצי דולר, ובקצב הנוכחי הפעילות האמריקאית תעקוף עד סוף שנת 2023 את היקפי הפעילות באפריקה ועד סוף 2025 גם את פעילותה של סולל בונה בישראל".
שיכון ובינוי שבשליטת נתי סיידוף פועלת במגזרי קבלנות תשתיות ובנייה, יזמות נדל"ן, אנרגיה וזכיינות בישראל ובחו"ל. היא נסחרת כיום לפי שווי של 6.2 מיליארד שקל. שווי המניה ירד מתחילת השנה ב-31% בעוד שמדד ת"א 35 שבו היא נכללת ירד ב-7%. בסיכום המחצית הראשונה של 2022 הגיעו הכנסותיה של שו"ב ל-3.3 מיליארד שקל, שיפור של 8% לעומת המחצית המקבילה.


