תושבי בקליפורניה היו אחוזי אימה בשלוש היממות האחרונות, בהן נהרגו 18 בני אדם באירועים שונים של ירי המוני. אבל הזעזוע מהמעשים לא נגמר במספר ההרוגים הגבוה, או בזמן הקצר שהפריד בין שתי התקריות. בקליפורניה מתקשים לעכל את הפרטים העולים מהחקירה, ומהעיתוי שלהם. החשודים בשני האירועים היו גברים מבוגרים ממוצא אסיאתי — לא הפרופיל האופייני לחשודים בירי המוני בארה"ב. כשחלק מהקורבנות היו בעצמם אסיאתים שיצאו לחגוג את ראש השנה הסיני.
הפרטים על הירי ההמוני בסאן מטאו עדיין ממשיכים להתבהר. עד כה ידוע כי שבעה בני אדם נהרגו מירי בשתי תקריות ירי שונות ביישובים חקלאיים דרומית לסן פרנסיסקו — בהם עובדים פועלים אסיאתים רבים. ראש המחוז, דייב פיין, אמר כי שתי התקריות קשורות זו לזו: בחוות פטריות בפאתי האף מון ביי נורו למוות ארבעה בני אדם, ובחברת משאיות סמוכה נהרגו שלושה, נוסף אליהם, אדם אחד עדיין מאושפז בבית החולים. כמה ילדים בכפרים היו עדים לירי ולהרג הרב באזור.
החשוד שנעצר, ג'או צ'ונלי, בן 67, היה תושב המחוז, ולדברי פיין היה "עובד מתוסכל" באחד העסקים בהם פתח באש. פיין הודיע כי לא נשקפת סכנה לקהילה, אך גם הוא וגם השריף של סן מטאו, כריסטינה קורפוס, הסבירו כי החשוד פעל לבדו וטרם התברר המניע למעשיו. לפי משרד השריף, החשוד נעצר ברכבו "ללא כל בעיה" עם רובה חצי-אוטומטי ו"משתף פעולה" עם הרשויות.
התקיפה הזאת התרחשה כיממה בלבד מאז נהרגו 11 בני אדם בירי המוני במונטריי פארק הסמוכה ללוס אנג'לס. החשוד בירי בן ה-72 התפרץ למועדון ריקודים במקום, ירה למוות בעשרה ופצע עשרה נוספים. הוא עצמו, התנדב בעבר כמדריך ריקודים במועדון, וכמוהו רבים מהנוכחים השתייכו לקהילה האסיאתית והיו מעל לגיל 60.
30 דקות בלבד לאחר מכן, אותו החשוד נכנס לאולם ריקודים אחר ביישוב אלהמברה שבקליפורניה, שם רותק לאדמה ופורק מנשקו, אך הצליח להימלט. המצוד אחריו הסתיים אחרי שהתאבד במכוניתו וכוחות המשטרה מצאו את גופתו כ-45 ק"מ מהזירה השנייה. החוקרים עדיין מנסים לפענח מה היה המניע שלו, ומתמקדים לפי שעה בהערכות שהוא פעל מתוך סיבות אישיות ו"חיפש אנשים מסוימים מסיבה כלשהי".
הגיל החציוני של חמושים שביצעו ירי המוני בארה"ב ב-60 השנים האחרונות הוא 32, כך לפי "פרויקט האלימות", מרכז מחקר ללא מטרות רווח המומן על ידי המכון האמריקאי לצדק. נכון ל–2020, רק אחד ביצע ירי המוני והיה מעל לגיל 70.
התקריות האלו אינן היחידות שאירעו בקליפורניה באחרונה. לפני מעט יותר משבוע שישה בני אדם נורו למוות במחוז טולרה שבמרכז המדינה. בנוסף, הטבח במונטריי פארק, ותקריות הירי בסן מטאו היו תקריות הירי ההמוניות החמישית והשישית מתחילת 2023, והקטלניות ביותר מאז ש-21 בני אדם נהרגו בטבח בעיירה יובלדה שבטקסס ב-24 במאי האחרון.
במרכז לאיחוד משפחות שהוקם לאחר הירי בהאף מון ביי, עובדי ארגוני רווחה שוחחו עם משפחות הקורבנות ואחרים טיפלו בציוד הרב שזרם למקום. נכון לערב הירי, כ–40 בני אדם שהו במרכז המאולתר. "את לעולם לא מצפה שדברים כאלו יקרו בעיר שלך", אמרה שרה פרנטיס, תושבת האזור בת 31, שהביאה משלוח גדול של שמיכות למרכז. "ואני יכולה להבטיח לך שאני מכירה מישהו שנהרג, או שאני מכירה מישהו שמכיר מישהו שנפגע. זאת קהילה כזאת קטנה".
מספר תקריות הירי ההמוני עלה בעקביות בשנים האחרונות, מאז 2014. לפי ארגון שעוקב אחר מספר תקריות הירי בארה"ב, במשך שנת 2021 היו 690 תקריות ירי שבהן נפגעו ארבעה בני אדם או יותר — למעלה מפי 2 ממספר התקריות בשנת 2014. בשנת 2022 היה מספר דומה של קורבנות — 647 בני אדם נפגעו בתקריות ירי בשנה שעברה. הנתונים ממשיכים להאמיר על אף ששיעורי הפשיעה בארה"ב נמצאים בירידה בשנים האחרונות. "אין מקום בארה"ב שמוגן מפני תקריות ירי", אמר דיויד מין, חבר הסנאט בקליפורניה, לאחר הירי במונטריי פארק, "זה חייב להיפסק. די, מספיק".
התדירות הגוברת של אירועי ירי בארה"ב, ומגוון המקומות שבהם הם מתרחשים באחרונה — בבתי ספר ובבתי תפילה אך גם בחנויות מכוני יופי ומועדוני ריקודים — תורמים, לפי ה״ניו יורק טיימס״, לתחושה הרווחת בקרב האמריקאים כי אירוע כזה יכול לפרוץ בכל רגע, ובכל מקום. התחושה הזאת מעוררת מחדש את הקריאות לההחמיר את התקנות לבקרת נשק, בטענה כי התקריות הרבות יכולות פשוט להמשיך ולהגביר את האלימות.