לאחר שיצאה ד"ר גלית בן טובאל מהמצרים הפרטי שלה לאחר גירושיה, היא חזרה לעסוק ולחקור את סיפור יציאת מצרים המיקראית, שהיה התחנת הקריירה הראשונה שלה * "תמיד רציתי לדעת מי זה אלוהים, מהיכן הגענו ומדוע אנחנו כאן? אני בעצם אריכיאולוגית של כתבים עתיקים ומנסה לגלות מה באמת קרה שם בתקופה ההיא. אני עובדת לפעמים כמו בלשית. גיליתי הרבה מידע חדש שהייתי רוצה שכל העולם ידע ויכיר" * ראיון בעקבות פרסום ספרה "צופן משיח", עליו הירצתה באחרונה בכנס נשים בבוורלי הילס
"בסך הכל הייתי צריכה למצוא את הכתובה בין שלל הארגזים שהגיעו בעקבות עזיבתי את הבית". מספרת דר' גלית בן טובאל, ד"r לאגיפטולוגיה, חוקרת התרבות המצרית הקדומה ושפתה. "ואז ראיתי מולי ארגז שכתוב עליו הזכרונות של גלית. פתחתי אותו ומצאתי את הכתובה ויחד איתה גם את המחקר שזנחתי 16 שנה קודם לכן , המחקר על סיפור יציאת מצרים .
כך נפתח המסע מחדש למצרים הקדומה. לאחר שיצאה ד"r בן טובאל מהמצרים הפרטי שלה לאחר גירושיה, חזרה לעסוק ולחקור את סיפור יציאת מצרים המקראית -שהייתה הקריירה הראשונה שלה הרבה לפני שהפכה להיות מרצה למנהיגות וניהול, במטרה לגלות אמיתות חדשות שלא התגלו מעולם. "מזה כ-8 שנים אני במסע הזה שעוד רחוק מלהסתיים", היא מציינת.
במהלך המסע היא מממשת סוף-סוף את אותו חלום ישן שליווה אותה במשך שנות ילדותה ובתחילת הקריירה המקצועית הראשונה שלה – לגלות מה קרה בסיפור יציאת מצרים המקראי – אותו חלום שסחף אותה לקריירה הראשונה שלה, שזנחה, כדוקטור לאגיפטולוגיה.
היא גדלה בבית עם אמא דתיה וחוקרת קבלה ואבא אתאיסט, פרופסור להיסטוריה. השילוב הזה חידד אצלה עוד יותר את דרכי המחקר כאשר כל אחד מהם מוסיף לה נדבך נוסף של כיוון חקירה שאליו היא יכולה לגשת.
אני יושבת עם בן טובאל לראיון וצוללת לתוך עיניה הירוקות שמביעות התרגשות רבה בכל מילה שנאמרת. עוד אציין כי הסקרנות שלי מגיעה מהמקום שבו היא מספרת על הכתבים המצרים, כותבת בקלות מילים בשפה ציורית עתיקה, ואני, כגרפולוגית, רק מחפשת את המשמעות שמסתתרת מאחוריהם. את הקסם שהתגלה בפניי לא יכולתי לצפות. מה שהתחיל בשאלת יציאת מצרים וסיפורו של משיח, הוביל למחקר שנמשך עד היום ונשזר בו חוט שני המקשר בין תרבויות ודתות נוספות.
מה את בעצם חוקרת?
"תמיד רציתי לדעת מי זה אלוהים, מהיכן הגענו ומדוע אנחנו כאן אלה שאלות קיומיות שעניינו אותי מגיל צעיר ולא פסקו. המסע שלי לעולמות האלה התחיל בסרט אינדיאנה ג'ונס ושודדי התיבה האבודה שבו צפיתי כשהייתי בת 14. ומאז התשוקה לתקופה ולסיפורי התנ"ך נכנסה בי יחד עם סיפור ארון הברית כמובן. שאלות כמו: מה קרה למשה? איפה הר סיני? לאן התגלגל ארון הברית?"
מה מייחד אותך כחוקרת במסע הזה?
"אני חושבת שהיום אני חוקרת טובה יותר ממה שהייתי לפני 20 שנה בגלל שאני נותנת גם לאינטואיציה מקום במחקר שלי, בתור חוקרת צעירה עבדתי רק עם השכל עם עובדות ונתונים עם מה שהוכח ומה שניתן להוכיח. החיים לימדו אותי להכיר גם את הצד האינטואיטיבי שלי שנימצא בכולנו (בעיקר אצל נשים) אבל לי לקח זמן להכיר אותו וגם לסמוך עליו וזה קרה ב-8 השנים האחרונות. האינטואיציה מובילה אותי לשאלות ולכיוונים חדשים אבל עדיין הצד של החוקרת שבי צריך לבדוק להוכיח למצוא הוכחות לממצאים ולמסקנות. לא את הכל אפשר להוכיח יש הרבה פרטים חסרים שהדמיון יכול אולי להשלים לכן כתבתי את הספר שלי כסיפור מסע אישי כדי שאוכל לתת לעצמי את החופש להשלים כיוונים שלא תמיד ניתן להוכיח אותם בצורה מדעית עד הסוף".
מה גורם לך להתלהבות כזו גדולה מנושא שכמעט נס ליחו במאה ה-21?
"הערכים של אנשי הירח מזכירים לי את עצמי ולכן אני רוצה להמשיך לחקור. ערכים כמו: ערבות הדדית, שלום בין בני האדם, אהבה לפלנטה, לחי, לצומח שהיא מעבר לאדם עצמו. הבעיה שבמאות השנים האחרונות התפצלנו כאנושות לחתיכות קטנות מה שלא ידענו ומה שלא יודעים היום שפעם זה היה שונה פעם חיינו באחדות תחת קוד חיים ירחי. התקופה הזאת נשכחה מההסטוריה הכתובה" מסבירה בן טובאל.
היא כותבת את הספר "צופן משיח" ומוציאה אותו בשיאו של משבר הקורונה, שגרם לאנושות כולה להתאחד סביב המאבק ההישרדותי והרצון לחיות. ולא בכדי. מומחיותה הבלשנית של דר' בן טובאל מסייעת לה לגלות מערכת הצפנה חדשה בספר שמות, השופכת אור חדש על הסיפור, ומובילה את הקורא לתיאוריה מסעירה ומפתיעה, נוכח סוגיות רבות הקשורות לסיפורי התנ"ך: מה באמת התרחש ביציאת מצרים, מה פשר המאבק בין אלוהי השמש לאלוהי הירח, מנהגי היהדות וגם שאלת השאלות – מי הוא אלוהים?
חקירת סיפור יציאת מצרים לא רק שמובילה לתובנות חדשות ולמהפכות ביחס לסיפור המקראי המוכר לכאורה, אלא גם הופכת לסיפור רלוונטי מאין כמותו להבנת המציאות של ימינו, על הכוחות הפועלים בה, ומנגד, להבנת העצמי וגילוי כוח האהבה הפנימי ככוח מניע, משנה מציאות.
מה הם השינויים הגדולים היום והרלוונטיות של המחקר שלך לתקופה זו?
"היום אנשים מבינים שכדי לשרוד את המגיפה העולמית ולהמשיך לחיות יש צורך לשתף פעולה. זה מגיע ממקום שבו יותר ויותר אנשים מבינים שהמנהיגות העולמית נכשלה בתפקידה ויש לנו הזדמנות פז לבנות משהו חדש. השאלה הנשאלת היא, האם נשכיל ללמוד מהעבר ונצעד כולנו יחד לעבר עתיד חדש טוב יותר?"
"השינויים המתבקשים הם, בין היתר, העלייה במנהיגות הנשית. ככל שחקרתי והלכתי אחורה בזמן גיליתי שנשים הנהיגו את האנושות תקופה ארוכה במיוחד (בשנים 11000 עד 4000 לפני הספירה) והייתה זו תקופה של שגשוג ופריחה עולמית. תקופה זו הינה התקופה הירחית והיא נקראת "פולחן האלה". בתקופה זו היה מעבר מהנוודות לישובי הקבע, האדם התחיל לעבוד את האדמה וגילה את החקלאות. הנשים לימדו את העמים הקדומים איך להצמיח מתוך האדמה תבואה. זו הייתה תקופה ללא מלחמות כאשר הכוהנות הנהיגו את העם בפשטות, והובילו את השבטים דרך הפאזות השונות של הירח: תחילת חודש ירחי – זהו הזמן לזרוע, אמצע חודש ירחי – זמן לחגוג ולנוח וכאשר הירח מתהפך לצד השני- היה זה הזמן לשינויים" מציינת דר' בן טובאל.
"בעצם הירח היה המצפן והשפה של האנושות כולה, והאישה שהייתה מתוכנתת דרך המחזור שלה (כל הנשים היו מקבלות מחזור בזמן ירח מלא) ידעה לכוון את ההתנהלות וזה היה ברור ומקובל על כולם".
אז איך הפכנו להיות חברה פטריארכלית שוב??
"בשנת 3000 לפני הספירה האישה ירדה מגדולתה והחלו מלחמות. האמונה בירח פחתה והחל החיפוש אחר אמונות אחרות. אז השתרשה האמונה בשמש, המתאימה למין הגברי".
ואיך כל זה קשור לסיפור יציאת מצרים ולעם היהודי?
"אני טוענת בספרי שסיפור יציאת מצרים אכן התרחש ושהוא התרחש בסביבות 1550 לפני הספירה, תקופה ארוכה שבה הגבר שלט בחברה, והנה באותה שושלת 18 במצרים עולה נסיך מצרי לשלטון כשהוא מחזיק בדגל האמונה הירחית ויחד איתו שושלת שלמה שדוגלת בערכים ירחים ומחזירה אותם לשלטון. אותו נסיך מצרי מוכר בספרות המדעית כ"אחמוזה" אבל אם קוראים את האותיות שלו בהיפוך מקבלים את המילה משיח. יציאת מצרים הוא ניסיון להחזיר את הקוד הירחי למרכז הבמה".
ומה הרלוונטיות למאה ה-21 בכל זאת?
"גדולי החכמים בכל הדתות טוענים כי בתקופת אחרית הימים תהיה מלחמה ענקית שנקראת "ארמגדון" בנצרות או "גוג ומגוג" ביהדות. בכתבים היהודים נכתב כי סיפור יציאת מצרים לא נגמר. משה לא הצליח להשיג את כל מה שהוא רצה והסיפור לא הושלם. העניין הוא שהטענה הרווחת היא שכל סיפור יציאת מצרים עתיד להתרחש באותו אופן באחרית הימים. זו הסיבה אגב, שאנו מזכירים בכל יום שישי בשולחן השבת את סיפור יציאת מצרים לבל נשכח אותו. למה? כי אם נשכח אותו לא נהיה מוכנים למה שעתיד לבוא בזמן הגאולה" מבהירה דר' בן טובאל.
"המשמעות היא שהסממנים של יציאת מצרים עתידים לחזור ואפילו נשמתו של משה בכבודו ובעצמו תחזור על מנת להשלים את כל האי-צדק בעולם. הידע הזה שהוסתר בסיפור יציאת מצריים יכול לשמש אותנו הן להבנת העבר, וחשוב עוד יותר להבנת העתיד".
"לכן, כשאת מבינה את השחקנים של המשחק הפוליטי הקדום, ניתן להתחקות אחרי השחקנים המודרניים שממשיכים את הדרך".
מי היום מחובר לסיפור הקדום ומשתמש בסמלים של מצרים העתיקה?
"מעצמות כמו סין, יפן (ארץ השמש העולה), נאס"א ואפילו הנאציזם. שימו לב לשמות שלהם. אני כבלשנית שההתמחות שלה היא בשפה, חוקרת את השמות של האירועים ההיסטוריים הקדומים ושל המקומות והאנשים שלקחו בהם חלק. את כל המידע אני מרכיבה כמו פאזל אחד שלם ומגובש לכדי תמונה אחת שמספרת לנו את סיפורה של האג'נדה העולמית כיום. ואם ניקרא את התנ"ך, אז נראה כי כל סיפור יציאת מצרים מסופר בספר שמות גם פה קיבלנו רמז להתייחס לשמות של הסיפור כדי להבין מה באמת קרה שם".
מהי המשמעות של מנהיגות נשית?
ד"ר בן טובאל טוענת כי נשים כיום חושבות שהן הגיעו למקום גבוה בכך שהן קיבלו זכויות שוות לאלה של הגבר בחברה המודרנית. אבל, בעצם, נשים לא באמת יודעות מי הן היו בהיסטוריה הקדומה כי הפרק הזה נמחק. "אם הנשים ידעו שהן אלה שהובילו את האנושות ומה היה תפקידן, אז הכל ישתנה כי זה יציל את הפלנטה כולה. והסיבה לכך היא שהמפתח להצלחה נמצא ברחם של האישה, אך היא עדיין עוד לא מודעת לתפקידיה הקדומים" קובעת ד"ר בן טובאל.
ד"ר בן טובאל היא אגיפטולוגית, מומחית למצרים העתיקה, מרצה למנהיגות שהיום רואה את הקשר ביניהם באמצעות המנהיגות הירחית שהייתה קיימת במצרים דרך משה ושושלת 18. "האחריות של כל אדם היא לשאול את השאלות הקיומיות, לדעת את ההיסטוריה ולחקור אותה. המידע שנמצא ברשתות הוא אדיר וכל אחד צריך לחקור מהיכן הוא הגיע ולא להיכנע רק למה שמכתיבים לו בתקשורת. למה? כי הבורות היא הסכנה הגדולה ביותר: מצד אחד, נותנים לחם ושעשועים להמון, ומצד שני מחריבים את האנושות על ידי כך שגורמים לנו לפירוד ושנאה בינינו" מבהירה גלית.
מה כל כך מרגש מחקר של נושא קדום ?
"ההתרגשות שלי היא מכך שאני מחזירה תקופה שנמחקה מההיסטוריה לתודעת הציבור. אני מחזירה לאישה את הסיפור והתפקיד של מי שהיא הייתה. ההתרגשות היא מכך שאני מגלה את האבות הקדומים שלנו ומוצאת סיפור שהוא אחר לגמרי ממה שידענו, וזה לכשעצמו חשוב. גם אם לא שכנעתי את כל העולם, אני מאפשרת למי שירצה את הבחירה. יתייחסו לזה".
את בעצם משנה את הסיפור היהודי. זה לא משהו שהוא קל לעיכול.
"היהדות לא משתנה, ההבנה שלנו והדרך שבה אנחנו מבינים ומפענחים את השפה הקדומה היא זו שמשתנה. אני דוקא חושבת שאני מביאה בהירות בסיפור המקראי ותובנות עמוקות יותר שרק מחזקות את העובדה שאכן יצאנו ממצרים ושהשורשים של הסיפור שלנו הם שם. אבל אני מביאה פרשנות אחרת מאחר ואני יודעת לקרוא את ספר שמות בשתי שפות. אחת מצרית והשניה עברית. מה שהרבה לא יודעים זה שבתוך ספר שמות קיימות מילים הכתובות במצרית עתיקה ואם אתה יודע את שתי השפות הסיפור ניפתח בצורה מפתיעה ומרתקת.
"מאחר ויש לא מעט כתובים שניכתבו לאורך ההסטוריה על ידי אנשים שונים כולל דמויות הסיפור עצמן.. לא תמיד קל לדעת מה אמת ומה שקר מה התווסף עם השנים ומה קשור לארוע.. הרי ידוע שמי שבעל העט הוא גם בעל הכוח – לא כל מה שניכתב בתקופה עתיקה אכן קרה. זה בדיוק כמו היום גם בתקופות קדומות היה פייק ניוז. המצרים עצמם היו אלופים בזה, לא פעם אנחנו רואים מלכים שמנכסים לעצמם ארועים שלא קרו בתקופתם רק כדי להתפאר בהם".
"ולכן התפקיד שלי מורכב; אני בעצם ארכיאולוגית של כתבים עתיקים ומנסה לגלות מה באמת קרה שם בתקופה ההיא, אני עובדת לפעמים כמו בלשית. גיליתי הרבה מידע חדש שהייתי רוצה שכל העולם ידע ויכיר. ואשמח לעמוד על כל במה מול מי שחושב אחרת" מבהירה בהחלטיות ד"ר בן טובאל.
==
לאתר של ד"ר גלית בן טובאל: https://oneness.site/