קצב החיים המהיר הביא גם לעלייה בקצב החלפת העבודה, ושינוי הקריירה באמצע החיים הפך בשנים האחרונות לתופעה רווחת * איך מתגברים על החששות ומפיקים את המיטב מהסיטואציה החדשה? / מאת רקפת אהרן
שנה חדשה מביאה איתה לעיתים גם התחלות חדשות, דרכים מפתיעות ושינויים מרעננים. שינוי בחיים זה דבר מפחיד לכל הדעות. גם אם מדובר בשינוי שהוא לטובה, זהו עדיין שינוי, אשר מביא איתו תחושה של חוסר וודאות. אך העובדה ששינוי יכול להיות מפחיד, אינה אומרת שהוא לא יכול להיות מדהים!
אנשים הבוחרים באמצע חייהם לעצור את מה שעשו ולשנות את הקריירה שלהם, בחלק מהמקרים, או ברובם, מדובר בשינוי הנובע מבחירה אישית, בה עוזבים את היציבות והנוחות התעסוקתית לטובת תחום חדש מתוך רצון למימוש ולהגשמה עצמית. אבל לעתים מדובר בשינוי שאינו נובע מבחירה אלא מאילוץ שאינו תלוי באדם עצמו. עם זאת, המושג “אמצע החיים” מאוד השתנה בשנים האחרונות. אם פעם אמצע החיים היה בגיל 40-50, היום מדובר על גיל 60-70. אנחנו באמצע החיים כשאנחנו מחליטים שזה האמצע בשבילנו, לא כי מישהו קבע לנו שככה זה יהיה. רובנו מגיעים לשלב הבא בחיים מתוך הרגשה של “עכשיו מגיע לי!”. וזה נכון – מגיע לי! כי אם אני לא ארצה בשביל עצמי, מי ירצה בשבילי?
אבל העובדה שזה מגיע לי, לא אומרת שככה זה יכול להתחיל. במציאות, כאשר מתחילים משהו חדש, מתחילים אותו מאפס. גם אם מגיעים עם ניסיון קודם, הרי אנחנו מתחילים את השינוי בחיים מנקודת מוצא מסוימת, מקריירה בה היינו עד כה, בין אם זו קריירה שהתחלנו אותה עוד כשהיינו צעירים ולפני הילדים, או שפיתחנו אותה תוך כדי הילדים. אולי זו קריירה חלקית, מבחירה או מאילוץ כזה או אחר, אך עדיין מתחילים מחדש. זהו אחד הגורמים בגינם אנשים מפחדים לעשות שינוי בחיים: הם לא רוצים פתאום לאפס את כל מה שהם צברו עד כה בחייהם ולהתחיל הכל מחדש; הם חושבים שזה לוקח אותם אחורה. אך לאו דווקא.
בדרך כלל, באמצע החיים קורה לנו אחד משני דברים: לפעמים אנחנו נמצאים במקום בו אין ברירה, אלא לעשות שינוי. חס וחלילה קרה משהו לאחד מבני הזוג והוא כבר לא יכול לעבוד, וכל עול על ההכנסה נופל על בן הזוג השני; או שהתא המשפחתי מתפרק והפרנסה מוטלת על הורה אחד; או אולי פיטורין. פתאום אין ברירה וצריך להביא פרנסה, שיהיה כסף להתקיים. ייתכן וזה יישמע מוזר, אבל לפעמים דווקא מהמקום הזה קל יותר לעשות את השינוי ולהתחיל משהו חדש, כי ההרגשה היא שאין שום דבר שהוא לא בסדר אצלי וששום דבר הוא לא מתחת ליכולותיי. מאוד ברורים הדברים החשובים באמת, המטרות שלשמן אנחנו עושים את השינוי – לספק קורת גג ואוכל למשפחה.
בעיניי, זוהי אחת הסיבות לכך שאנחנו, כישראלים מהגרים באמריקה, מצליחים כל כך: כי כשהגענו לאמריקה, להרבה מאיתנו לא היו יכולות מיוחדות, לא למדנו ונהיינו פרופסורים. באנו במחשבה שכאן אף אחד לא מכיר אותנו ואנחנו יכולים לעשות הכל. לרוב, דווקא כשאנחנו נמצאים במקום לא מאוד נוח, אפשר להגיע ליותר, אנחנו יותר פתוחים לעשות מה שמציעים או מה שיש, כי הרבה יותר ברור מה אנחנו רוצים להשיג – התקיימות בסיסית.
אז, אם אתה נמצא במקום שבו אתה חייב לצאת לעבוד מאילוץ כלכלי, עליך לברר עם עצמך מהו סכום המינימום שאתה חייב להכניס בכדי להתקיים. אל תחשוב על הסכום הגדול שאתה רוצה. כי פעם שהגעת למינימום, משם זה רק יילך ויעלה, תמיד אפשר לעשות יותר. המצב השני הוא שבאמצע החיים השינוי מגיע מבחירה: רוצים לצאת לעבוד כי הילדים גדלו ומשעמם בבית, או שרוצים לעשות הסבה מקצועית ולשנות את המקצוע. זהו מקום שונה לגמרי מהסיטואציה הקודמת. בסיטואציה זו, השינוי הוא כביכול לא הכרחי, אנחנו לא חייבים לעשות אותו.
השאלה שהרבה אנשים שואלים את עצמם במצב כזה היא “מה אני יכול לעשות? מה ישמח אותי לעשות? מה יעשיר אותי? אני לא יודע כי לא עשיתי כלום עד עכשיו”. ואז, השינוי נהיה מפחיד יותר, כי הרי לא באמת חייבים לעשות אותו, אז למה לקחת את הסיכון שאולי לא נצליח? התשובה שלי היא – אם לא תעשה, לא תדע. תתחיל לגלגל את הכדור ומבלי שתשים לב, הוא יגיע להרבה מקומות שאפילו לא חשבת שהוא יגיע אליהם. אין ספק שכולנו רוצים למצוא את המשרה המושלמת, התעסוקה המושלמת, שתענה על כל הרצונות והשאיפות; משהו שיגרה אותי, שאלמד ממנו, שלא ארגיש שאני לא מרוויח בו מספיק, וכדומה. אבל אנחנו שוכחים שאני זה המשהו שיכול להיות מושלם. לא משנה מה אני אעשה, כשאני אעשה אותו – הוא יהיה מדהים! וגם אם לא – תמיד אני יכול לעצור, לשנות שוב כיוון ולעשות משהו אחר.
לא חייבים למצוא את מקום העבודה המושלם כבר בהתחלה, זה בסדר להחליף עד שמוצאים משהו שהוא מושלם עבורי. הכי חשוב זה להתחיל. ברגע שהתחלנו, משהו זז ומתקדם; מתלבשים יפה ויוצאים מהבית, מכירים אנשים, נפתחים לתחומי עניין חדשים – וזה מרגש וממלא! אם עדיין מרגישים שקשה לקום ולעשות את השינוי המיוחל באמצע החיים, בייחוד אנשים שעובדים באותה עבודה כבר הרבה שנים, אני מציעה לקחת השראה ממישהו אחר, מישהו שכבר עשה את זה והצליח.
חשוב לציין: כשאתה רוצה לעשות שינוי, תצפה שכל הסובבים אותך ישתמשו בכל הסיבות ההגיוניות שיש ויסבירו לך למה לא כדאי לך, למה אתה לא חייב. וזה לאו דווקא שהם לא צודקים, אבל זה לא אומר שמה שאתה רוצה לעשות הוא לא נכון. צריך ללכת עם מה שמרגישים ומאמינים בו. והכי חשוב זה לזכור שגם אם מתחילים מאפס, ברגע שעשיתי את השינוי, הכל יכול לקרות לי.
אני רוצה לשתף בדוגמא אישית, מהבית שלי, את ההשראה שלי: במשך 25 שנה בעלי עסק בתחום העגלות, המוצרים והקמעונאות ובנה עסק מצליח מאוד, ממנו התפרנסנו בכבוד רב. לפני 3 שנים, בגיל 57, הוא החליט שהוא רוצה למכור את העסק. אני חייבת להתוודות שקצת נבהלתי, הרי זה מקור הפרנסה שלנו. אבל עמדתי לצד בעלי ואכן הוא מכר את העסק. כעבור שנה בה הוא בדק, למד וניסה כיוונים שונים, הוא פתח עסק חדש ומצליח, וכיום אין מאושר ממנו. הוא המציא את עצמו מחדש. הוא הלך והעז והזכיר לי שתמיד אפשר, רק צריך לרצות.
רקפת אהרון הינה בעלת חברת Rakefet A, לפיתוח אישי ועסקי. ב-25 שנים האחרונות היא ליוותה עשרות אלפי אנשים להצלחה בעסקים ובחיים, תוך עזרה ביצירת בהירות מחשבתית וחיבור בין העולם האישי לעסקי.
manager@rakefettothelimit.com (833) 266-5262 (833) COOL-COACH