לאחר שלושה שבועות של מחאה נגד ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו ובלחץ תומכיו הליברליים, הוא החליט להפעיל נגדם את סמכויות החירום על כל המשמעויות הנגזרות מכך.
בימים האחרונים ארגוני השמאל דורשים מראש הממשלה בתוקף לדכא בכח את מחאתם של נהגי המשאיות אליהם הצטרפו רבבות אזרחים נוספים המשבשים את התנועה במעברי הגבול וחוסמים את רחובות רבים בבירה אוטווה. לנוכח חוסר ההצלחה של המשטרה והרשויות לפנות את המפגינים מאוטווה, ממעברי הגבול ומערים קנדיות נוספות, החליט טרודו לאמץ את דרישתם.
השימוש בסמכויות החירום כדי לדכא מחאה אזרחית נחשב לצעד חסר תקדים במונחים קנדיים, כמו גם במונחים של כל מדינה דמוקרטית אחרת.
עד כה נעשה שימוש בסמכויות החירום רק פעם אחת בהיסטוריה של קנדה, על ידי אביו של טרודו ראש הממשלה הליברלי פייר טרודו, נגד פעילות של ארגון טרור שחטף את שר הפנים הקנדי יחד עם דיפלומט בריטי.
ואכן 'האגודה לזכויות האדם של קנדה', פרסמה גינוי חריף להחלטתו של טרודו והבהירה כי לעמדתה מדובר בצעד מוגזם ומסוכן מאוד. טרודו עצמו הבטיח לעשות שימוש בסמכויות החירום "באופן ממוקד", ו"לא לאורך זמן". בין היתר הוא מאיים להפעיל חקירה בחשד לטרור, נגד המרכזים הממוחשבים שדרכם מתבצע מימון המונים שכבר גייס כמה מיליוני דולרים לתמיכה במוחים.
במסגרת סמכויות החירום מאיים טרודו להקפיא את חשבונות הבנק של מי שחשודים במימון המחאה. זאת, בנוסף להשעיית ביטוח הרכב של המשתתפים במחאה. לצד הצעדים הדרקוניים האמורים, הודיע טרודו כי הוא מביא גם את כוחות השיטור הפדראליים כדי שאלו יסייעו למשטרה המקומית באוטווה הבירה ובערים אחרות שבהן משבשים המפגינים את סדר היום השגרתי.
למרות האמור, המפגינים אינם מראים כל סימן של כניעה, ומשיחות שערכו כלי תקשורת עם מפגינים אקראיים נשמע שהם מלאים בטחון בהצלחת המאבק שלהם, גם אם הם יידרשו להמשיך אותו מספר שבועות נוספים. לדבריהם, כל נסיונות ההפחדה של טרודו רק מוכיחים עד כמה טענתם צודקת, ועד כמה חשוב והכרחי להיאבק על חירויות האזרח בקנדה, שבה ראש ממשלה שאפילו אינו נהנה מרוב בפרלמנט מעז לפעול בדרכים חריגות כל כך כדי לדכא מחאה פוליטית.