למרות בצורת ושריפות, הפשיעה הגואה ושיעור אינפלציה שלא נראה מאז 1982, קליפורניה הוכיחה שוב את חוסנה, שכן דו"ח חדש חושף כי גולדן סטייט עומדת לעקוף את גרמניה ככלכלה הרביעית בגודלה בעולם.
המחקר, שפורסם על ידי בלומברג, מצא כי התוצר המקומי הגולמי של קליפורניה יעלה בקרוב על זה של גרמניה, וישתלט על המקום הרביעי על פני כדור הארץ, אחרי ארצות הברית, סין ויפן. קליפורניה כבר עברה את ברזיל (מספר 7) וצרפת (מס' 6) ב-2015, והיא העיפה את בריטניה מהמשבצת החמישית שלה ב-2017.
בקליפורניה, כפי שמציין הדו"ח, עדיין חסרים כמה מספרים פיסקאליים מכריעים שלא ייראו עד 2023, ובכל זאת כמה הערכות מצביעות על כך שהמדינה מקדימה ב-72 מיליארד דולר את קצב הצמיחה.
חלק ממה שהוביל לכך שקליפורניה מגמדת את שאר הכלכלות על הבמה העולמית הוא המספר העצום של תאגידים בקליפורניה. בעוד שהמדינה העשירה ביותר בארה"ב היא ביתם של 379 חברות בעלות שווי שוק של לפחות מיליארד דולר, לגרמניה יש רק 155 חברות ציבוריות שמרוויחות סכום דומה.
ההכנסות ושווי השוק עלו ב-147% וב-117% בקליפורניה בשלוש השנים האחרונות, בעוד שגרמניה הציגה רווחים של 41% ו-34% בלבד. בנוסף, טוענים המחברים, הרווח של התוצר המקומי הגולמי הנומינלי של גרמניה של 4.22 טריליון דולר על 3.357 טריליון דולר של קליפורניה ב-2021 היה הקטן ביותר שנרשם – והוא עומד להיעלם, כשהכלכלה הגדולה באירופה בקושי צמחה ב-2022 וצפוי להתכווץ עוד ב-2023 .
המושל גאווין ניוסום העלה את הידיעה בהודעה לעיתונות ביום שלישי שסימנה, "ICYMI": "בעוד שמבקרים אומרים לעתים קרובות שהימים הטובים ביותר של קליפורניה מאחורינו, המציאות מוכיחה אחרת – הצמיחה הכלכלית שלנו והרווחים בעבודה ממשיכים לתדלק את כלכלת המדינה", אמר ניוסום. "הערכים והרוח היזמית של קליפורניה הניעו את העלייה הזו להפוך לכלכלה הרביעית בגודלה בעולם, ואנו נמשיך להכפיל את תעשיות העתיד, כמו אנרגיה מתחדשת ואנרגיה נקייה. אני חש גאווה עצומה בחוסן של קליפורניה, במנהיגות ובנוסחת ההצלחה שלנו".
"המדינה הגרועה ביותר בארה"ב לעשות עסקים"
מצד שני: Chief Executive Magazine מדווח שנה אחר שנה על מנכ"לים ברחבי המדינה ומגזין מכנים את קליפורניה כמדינה הגרועה ביותר במדינה לעשות בה עסקים. בגלל המסים הכוללים הגבוהים ביותר בקליפורניה, אחד מתנאי המס העסקיים הגבוהים ביותר, קרן המס האחרונה מדורגת את קליפורניה במקום ה-49 – השנייה הגרועה ביותר במדינה, לפני ניו ג'רזי בלבד.
מדד המסים העסקיים של 2022 מגלה שקליפורניה עברה למקום ה-48 עבור המסים הגרועים ביותר במדינה, בקשר כמעט משולש עם וושינגטון די.סי., ניו יורק וניו ג'רזי.
קליפורניה עדיין מדורגת במקום ה-49 הגרוע ביותר עבור מיסוי לבודדים.
מדד המסים העסקיים הוא אינדיקטור של אילו מערכות המס של מדינות הן המסבירות ביותר לצמיחה עסקית וכלכלית, ונועד להראות עד כמה מדינות בונות את מערכות המס שלהן ומספקת מפת דרכים לשיפור.
קרן המס מסבירה כי היעדר מיסוי גדול הוא גורם שכיח בקרב רבות מ-10 המדינות המובילות. "מיסי רכוש ומסי ביטוח ואבטלה נגבים בכל מדינה, אבל יש כמה מדינות שמסתדרות ללא אחד או יותר מהמיסים העיקריים: מס הכנסה של חברות, מס הכנסה ליחיד או מס מכירה".
10 המדינות הטובות ביותר במדד השנה הן:
1. וויומינג
2. דרום דקוטה
3. אלסקה
4. פלורידה
5. מונטנה
6. ניו המפשייר
7. נבאדה
8. יוטה
9. אינדיאנה
10. צפון קרולינה
10 המדינות בדירוג הנמוך ביותר, או הגרוע ביותר, במדד השנה הן:
41. אלבמה
42. רוד איילנד
43. הוואי
44. ורמונט
45. מינסוטה
46. מרילנד
47. קונטיקט
48. קליפורניה
49. ניו יורק
50. ניו ג'רזי
דירוג המיסוי של קליפורניה מראה ש"פרופוזישן 13" שמרה את מס הרכוש שלנו במקום ה-19, אבל אפילו דירוג זה ירד ב-5 מקומות מהשנה שעברה. מסי החברות, מיסי הפרט ומסי המכירה שלנו גבוהים ביותר. הצעה 13, שהתקבלה על ידי הבוחרים ב-1978, החזירה את רוב הערכות הנכסים המקומיים, או הנדל"ן, לרמות שווי השוק של 1975, הגבילה את שיעור הארנונה לאחוז אחד והגבילה העלאות עתידיות של ארנונה.
קרן המסים מציעה הנחיות למחוקקים אילו שינויים לבצע:
1. מיסים חשובים לעסק. מסים עסקיים משפיעים על החלטות עסקיות, יצירת ושימור מקומות עבודה, מיקום המפעל, התחרותיות, השקיפות של מערכת המס והבריאות ארוכת הטווח של כלכלת המדינה. והכי חשוב, מיסים מפחיתים את הרווחים.
2. מדינות אינן מחוקקות שינויי מס (העלאות או קיצוצים) בחלל ריק. כל חוק מס ישנה בדרך כלשהי את מעמדה התחרותי של מדינה ביחס לשכנותיה המיידיות, לאזור שלה ואפילו בעולם.