ליעמי לורנס ירד מהמטוס בנתב"ג בשנת 2014. שנתיים אחרי, הוא נמצא בראש חזית המאבק של עולים חדשים שנמצאים במצב נפשי וכלכלי קשה, ושוקלים לחזור לארצות המוצא שלהם * העמותה שהקים מסייעת להשאירם בארץ והוא פונה לקהילה הישראלית בלוס אנג'לס להתגייס ולתת כתף * ציונות 2016
ליעמי לורנס הוא איש של משימה. המשימה שלו היא "לשמור את העולים בישראל" ולגרום להם להפוך לישראלים מוצלחים. עד לפני שנתיים הוא חי בלוס-אנג'לס והיה ידוע בקרב הקהילה הישראלית והיהודית בזכות מסיבות ה"סבבה" שלו ופרויקטים ההתנדבותיים. עכשיו, כעולה חדש בישראל, הוא לקח על עצמו את האתגר הגדול ביותר של חייו.
לורנס הקים עמותה ללא מטרת רווח, KeepOlim, יחד עם צוות של אנשי מקצוע, כדי להעביר את העולים החדשים בארץ דרך המכשולים שלאחר עלייה ולהשאיר אותם בישראל.
KeepOlim (RA-580613610) הוכר רשמית כארגון ללא כוונת רווח באוגוסט 2015 על ידי רשות החברות הישראלית ומשרד המשפטים.
הסיפור של KeepOlim התחיל כאשר לורנס, לאחר שחי בישראל במשך תשעה חודשים, החליט לעזוב ולחזור ללוס אנג'לס. "פתחתי קבוצה בפייסבוק כדי לפרוק את התסכול, לצרוח ולומר 'אני עוזב', ותוך כמה ימים אלפי עולים מתוסכלים מכל רחבי ישראל הצטרפו לצעקה הזאת, וכך KeepOlim נולד. החלטנו לרתום את האנרגיה השלילית הזאת וליצור ארגון ללא כוונת רווח שנועד לסייע לכל העולים בתקופה שלאחר עלייתם", אומר לורנס.
הקבוצה שלו בפייסבוק "Keep Olim in Israel" צמחה עד עכשיו ליותר מ-21,000 עולים ותומכיהם. "זה מדהים", הוא אמר. "האתגרים של עולים, במיוחד ממדינות המערב, המתגוררים בישראל אינם חדשים – הם כבר היו קיימים מאז קום המדינה", אומר לורנס. "כסף ומשאבים כל כך רבים הושקעו בהבאת עולים חדשים לישראל אבל לא מספיק משאבים מושקעים באיך למעשה לקלוט אותם בארץ. לישראל יש הזדמנות היסטורית עכשיו, כאשר רמת העלייה ממערב אירופה מגיעה למספרי שיא בשנה זו, כדי להמריץ את המדינה עם אנרגיה חדשה. למרבה הצער, רבים מהעולים החדשים האלה מגיעים במהרה לתסכול בשל מחסור במקומות עבודה ואמצעים, מחסומי שפה, ביורוקרטיה מיותרת ובדידות. רבים מחליטים לחזור למדינותיהם המקוריות".

העלייה מארצות הברית מעולם לא הייתה גבוהה במיוחד. בשנים האחרונות, העלייה מצפון אמריקה נמדדה באופן עקבי בין 2,000 ל-3,000 איש בשנה. נפש בנפש (NBN), הארגון שאחראי להבאת עולי צפון אמריקה לישראל, טוען כי 7 אחוזים מהעולים חוזרים למדינותיהם המקוריות לאחר שלוש שנים. הסוכנות היהודית, שמפקחת על כל תהליך העלייה, טוענת שמדובר ב-12 אחוזים. לורנס לא מסכים עם הנתונים הללו וטוען כי שיעור היורדים הוא למעשה 50 אחוז. "ראשית, עולים שעוזבים אף פעם לא פונים ל"נפש בנפש" או לסוכנות היהודית כדי לומר 'הלו, אני נוסע מכאן'. ראיתי מעל 40 חברים ומכרים עולים שעוזבים את ישראל ב-16 החודשים שהייתי כאן. כל יום, בקבוצות פייסבוק המוקדשות לעולים, אתה רואה טונות של הודעות של העולים שמוכרים את הרהיטים שלהם ומודיעים על כך שהם עוזבים. עולים שנשארו בישראל מסתכלים אחורה ומבינים שרבים מחבריהם עזבו את הארץ".
אנדריאה דרי, חברת מועצת המנהלים של KeepOlim, שעלתה לארץ לפני חמש עשרה שנה מברזיל, מסכימה. דרי: "מתוך קבוצה של 14 אנשים שעלו לארץ יחד איתי, אני היחידה שעדיין נשארת בישראל. זו הסיבה שיש לי מעורבות כל כך גדולה עם הארגון KeepOlim. אני מזדהה עם הסיפורים של העולים האלה. שום דבר לא השתנה".
"אני שומע עולים שמתקשרים אלי מדוכדכים ובוכים בטלפון, אבודים לחלוטין", אומר לורנס. "הם זקוקים לעזרה! הם רוצים להישאר בישראל, אבל אין להם עבודה או כסף או תקווה. אנחנו כאן כדי לתת להם את העזרה שהם צריכים. אנחנו פשוט צריכים כסף כדי לעשות את זה".
כדי לגייס כספים אלה, KeepOlim החל לאחרונה בקמפיין מימון המונים של 100,000 דולר באמצעות האתר Jewcer. סרטון הווידאו של הקמפיין (שנעשה על ידי אורן רהני, עולה חדש מלוס אנג'לס) מראה ידוענים ישראלים כמו מייק בורשטיין ושחר חסון שולחים הודעת תמיכתם בעולים, יחד עם צילומי עולים רבים המתארים במילה אחת מדוע הם עשו עלייה. ניתן לראות את הסרטון והקמפיין עצמו בכתובת אינטרנט: http://jewcer.com/project/together-we-are-keepolim
לורנס פונה לקהילה הישראלית בלוס אנג'לס בצורה ישירה: "אנא עיזרו לנו! אנו זקוקים לעזרתכם! הישראלים בלוס אנג'לס יודעים כמה קשים החיים בישראל לישראלים. ועכשיו דמיינו כמה קשה לעולים שהגיעו לישראל ללא משפחה וחברים, בלי השפה העברית וללא פרוטקציה".
לורנס וצוותו יצרו תוכניות ומערכות תמיכה שנועדו לסייע לעולים בחייהם בישראל. התוכנית הראשונה שיוצאת היא תכנית "אמץ עולה" שבה כל עולה מקבל עם הגעתו לארץ חונך שהוא גם חבר, וזאת בכדי לעזור לעולים לנווט בחיי היום יום ובביורוקרטיה בישראל. תוכנית נוספת תספק קבוצות ייעוץ לבריאות הנפש ולתמיכה נפשית בעלות נמוכה, כמו גם מוקד ייעוץ בשפות שונות.
על פי עיתון הארץ, בקרב העולים יש שיעור התאבדויות גבוה מאוד – כשליש מכל מקרי ההתאבדות בישראל בעשור האחרון, היו עולים. KeepOlim כבר החל תכנית לסיוע משפטי חינם לעולים שנוצלו על ידי בעלי דירות, חברות וספקי שירות, עקב כך שהם לא מסוגלים לקרוא חוזים בעברית. תוכנית נוספת שנפתחה היא תכנית אירוח, שמספקת לעולים ארוחה ומקום להתארח בשבתות ובחגים. כבר בראש השנה, לורנס מצא מקומות אירוח עבור 100 עולים מכל רחבי ישראל, תוך כדי התאמה בין עולים חדשים לבין עולים ותיקים עם רקע דומה. יש גם תכנית "ביקור חולים" כאשר עולים מבקרים עולים אחרים שנמצאים בבתי חולים ושאין להם מספיק קרובי משפחה כדי לבקר אותם. פעילויות חברתיות, מסיבות ואירועים ברשת הם גם חלק גדול של KeepOlim.
לדברי לורנס, אחת התלונות הגדולות ביותר של עולים היא "תחושה של בדידות". KeepOlim אירגן מסיבת חנוכה בהשתתפות של יותר מ-350 עולים עם מוסיקה מכל העולם. פרויקטים נוספים המתוכננים לטווח הארוך יהיו הקמת מאגר הצעות עבודה ואולפן ללימוד עברית.
