בתי ספר ציבוריים בסיאטל הגישו תביעה נגד ענקיות הטכנולוגיה שעומדות מאחורי טיקטוק, אינסטגרם, פייסבוק, יוטיוב וסנאפצ'ט, על מנת לגרום להן לקחת אחריות על משבר בריאות הנפש בקרב בני נוער.
בתביעה, שהוגשה בבית משפט מחוזי, נטען כי חברות המדיה החברתית יוצרות מפגע ציבורי כשהן מכוונות את המוצרים שלהן לילדים.
בתי הספר מאשימים את הרשתות החברתיות בהחרפת הפרעות נפשיות והתנהגותיות כולל חרדה, דיכאון, הפרעות אכילה ובריונות ברשת; בכך שהן מקשות על חינוך התלמידים; ובכך שהן מאלצות את בתי הספר לנקוט צעדים כמו גיוס אנשי מקצוע נוספים בתחום בריאות הנפש, לפתח תוכניות לימוד לגבי השפעות המדיה החברתית ולספק הכשרה נוספת למורים
החוק הפדרלי – ובמיוחד סעיף 230 של חוק ההגינות בתקשורת – מגן על חברות האינטרנט בכך שהוא מסיר מהן את האחריות על מה שמשתמשים מפרסמים בפלטפורמות שלהן, אך התביעה טוענת כי הוא אינו מגן על ההתנהלות של ענקיות הטכנולוגיה במקרה הזה. "הנאשמים ממליצים ומקדמים תכנים מזיקים לבני נוער, כמו תכנים שמעודדים אנורקסיה והפרעות אכילה".
בתגובה שנמסרה מגוגל וסנאפ נאמר כי הן עושות צעדים להגנה על צעירים המשתמשים בפלטפורמות שלהן. סנאפ השיקה מערכת תמיכה בתוך האפליקציה שלה בשם Here For You (כאן בשבילך) ב-2020, על מנת לעזור למי שסובלים ממשבר נפשי או רגשי למצוא אנשי מקצוע בתחום, וגם שינתה את ההגדרות שלה כך שהורים יוכלו לראות עם מי ילדיהם מתקשרים, אם כי לא את התכנים של ההודעות בין הצדדים. לאחרונה היא גם שמה דגש על תכנים בנוגע לקו החם 988 בנושא התאבדויות.
דובר מטעם גוגל שבבעלותה יוטיוב, אמר כי החברה נתנה אף היא להורים יכולת להגביל את זמן המסך של ילדיהם ולחסום סוגים מסוימים של תוכן במכשירים שלהם. "השקענו רבות ביצירת חוויות בטוחות לילדים בפלטפורמות שלנו, והצגנו אמצעי הגנה חזקים שנותנים עדיפות לבריאות הנפשית שלהם", אמר דובר גוגל.
בתביעות נטען כי בין 2009 ל-2019 חלה עלייה של 30% בממוצע במספר התלמידים בבתי הספר הציבוריים בסיאטל שדיווחו כי חשו "עצובים או חסרי תקווה כמעט כל יום במשך שבועיים או יותר ברצף", עד כדי כך שהפסיקו לעשות פעילויות מסוימות. בתי הספר מבקשים מבית המשפט להורות לחברות להפסיק לייצר מפגעים ציבוריים, להפסיק לתגמל נזקים, ולממן חינוך מונע וטיפול בשימוש מופרז או בעייתי במדיה החברתית.
מאות משפחות כבר הגישו תביעות נגד חברות המדיה החברתית לגבי נזקים שנגרמו, לכאורה, לילדיהן בעקבות שימוש בפלטפורמות שלהן, אך נראה שזוהי התביעה הראשונה שמוגשת על ידי בתי ספר.
מחקרים פנימיים שחשפה עובדת פייסבוק לשעבר ב-2021 הראו כי החברה הייתה מודעת לכך שאינסטגרם, השייכת לה, השפיעה לרעה על בני נוער – בין היתר בהחרפה של הפרעות אכילה והתנהגות אובדנית. היא טענה כי פייסבוק נתנה עדיפות לרווחים על פני בטיחות והסתירה את המחקרים האלה ממשקיעיה.