בולטימור רייבנס אמנם הצליחה כמעט ולחסל את סן פרנסיסקו במהלך המחצית הראשונה של הסופרבול, אך הפסקת חשמל מביכה באצטדיון מרצדס בנץ סופרדום, עשויה לחסל כמעט לגמרי את הסיכויים של ניו אורלינס לארח בעתיד שוב את הסופרבול… המפסידים והמרוויחים הגדולים מאירוע הספורט הגדול של השנה
הסופרדום נבנה ב-1975, ועבר שיפוץ מקיף לאחר סופת קתרינה. ניו אורלינס חולקת עם מיאמי את התואר העיר שאירחה את המספר הרב ביותר של משחקי סופרבול, לאחר שבכל אחת מהערים התקיימו כבר 10 משחקי אליפות. באופן טבעי, ניו אורלינס ידועה בשל אווירת המסיבות שלה, ובראשה חגיגות המארדי גרא. הקרבה הפיסית של הרובע הצרפתי למתקני הספורט של העיר ולמרכז הכנסים הופכים אותה לעיר המארחת האידיאלית.
אבל הפסקת חשמל במהלך הסופרבול? זה מביך בצורה בלתי רגילה. לא משנה כמה פעמים אירחה העיר בעבר את האירוע, דבר כזה אסור לו שיקרה. מדובר במבוכה עבור מפעילי המתקן וגם מכה למוניטין של ה-NFL ושל רשת סי.ביאס, שגבתה כ-4 מיליון דולר לחצי דקת שידור מהמפרסמים בשידור המשחק. הסופרבול של השנה הבאה יתקיים בניו יורק- ניו ג'רזי באצטדיון ניו מדולנדס (Meadowlands Stadium), ואילו סופרבול 2015 ייערך באצטדיון של אוניברסיטת פיניקס בגלנדייל אריזונה. ניו אורלינס ניצלה את מעמדה ההיסטורי כעיר המאופיינת באווירה חגיגית. אולם לנוכח הפסקת החשמל שהפריעה למחצית השנייה, נראה שניו אורלינס תזדקק לאצטדיון חדש לפני שיזכו לארח את משחק הסופרבול ה-11 במספר שלהם.
יותר מ-100 מיליון אמריקאים רותקו ביום ראשון האחרון למסכי הטלוויזיה היו במתח בימים האחרונים. חלקם מתוך תקווה שהקבוצה האהובה עליהם – סן פרנסיסקו פורטי ניינרס או בולטימור רייבנס – תנצח בסופרבול, וחלקם בתהייה אם מופע המחצית של הזמרת ביונסה יהיה בשידור חי או שהם צפויים לשמוע פלייבק, כמו בהשבעת הנשיא ברק אובמה באחרונה.
הסופרבול, גמר אליפות ליגת הפוטבול האמריקאית, הוא לא פחות מיום חג, ולא רק לחובבי הספורט. ב"סופר סאנדיי", יום ראשון שבו מתקיים המשחק, יש בארה"ב מסורת של מסיבות צפייה עמוסות בחטיפים, ואת ההצגה בדרך כלל גונבות הפרסומות הפרובוקטיביות והמשעשעות, שעליהן עמלים המפרסמים במשך שנה שלמה. ניו אורלינס, שהשקיעה 13 מיליון דולר בהכנות, תגרוף הכנסות של 185 מיליון דולר מהוצאות של תיירים על לינה, תחבורה, מזון ובילויים.
גם בר רפאלי וסודה סטרים השתתפו בחגיגה
בשנה שעברה נשבר שיא הצפייה במשחק, כש-111.3 מיליון אנשים צפו בניו יורק ג'איינטס מביסים את ניו אינגלנד פטריוטס, עם הופעת מחצית ראוותנית של מדונה. ההערכות הן כי שיעור הצפייה במשחק, ששודר ברשת CBS, שבר השנה שיא נוסף.
רבים ממפרסמים רותמים לעזרתם את מיטב הסלבריטאים, בתקווה שישאירו את הצופים מול המסך בפרסומות. השנה שילמו מפרסמים 4 מיליון דולר בממוצע עבור 30 שניות פרסומת בסופרבול – ושברו את השיא שנקבע בשנה שעברה. NBC מכרה באותה שנה פרסומות במשחק במחיר ממוצע של 3.5 מיליון דולר. המחיר אמנם יקר, אך את התמורה קשה לתמחר – הזדמנות חד פעמית להגיע ברגע אחד לקהל של יותר מ-100 מיליון צופים מרותקים.
יוטיוב, הרשתות החברתיות והסמארטפונים יצרו "מסך שני" עבור הצופים, ושינו את כללי המשחק עבור המפרסמים. 111 אמריקאים אמנם צפו בסופרבול בשנה שעברה בטלוויזיה, אך הפרסומות ששודרו במהלך המשחק נצפו ביוטיוב יותר מ-300 מיליון פעם. גם טוויטר משחק תפקיד לא קטן – סקר של חברת המדרוג נילסן מצא כי שליש ממשתמשי טוויטר נוהגים לצייץ לגבי תכנים שבהם הם צופים. טוויטר בדקה ומצאה כי 65% מהמשתמשים נכנסים לאפליקציה שלה בעת הצפייה.
כמה מהמפרסמים כבר ניצלו את יוטיוב והרשתות החברתיות כדי ליצור באזז, והעלו טיזרים או גרסאות ארוכות לפרסומותיהם. מרצדס-בנץ עוררה עניין עם פרסומת בכיכובה של הדוגמנית קייט אפטון, שרוחצת מכונית בהילוך אטי. הסרטון השיג יותר מ-5.5 מיליון צפיות בתוך שבועיים. דוריטוס המשיכה את המסורת, וערכה תחרות בין יוצרים חובבים על הפרסומת שתשודר בסופרבול.
ויש גם כמובן נקודה ישראלית. סודה סטרים, שמצליחה מאוד בשנתיים האחרונות בארה"ב, נאלצה להסיר פרסומת שהיתה מיועדת לסופרבול, משום שיצאה בצורה בוטה מדי נגד קוקה קולה ופפסי, מהמפרסמות הגדולות ביותר של הסופרבול. בפרסומת נראים ספקים של פפסי וקוקה קולה מובילים כמויות גדולות של בקבוקים בצורה מסורבלת, מה שמביא להתפוצצות של בקבוקים רבים. סודה סטרים מוצגת כפתרון יעיל יותר.
בנוסף, בר רפאלי כיכבה כידוע בפרסומת של חברת הדומיינים גו דדי, שבה היא נראית מתנשקת עם השחקן האמריקאי ג'סי היימן, שמגלם חנון מחשבים סמוק ושמנמן. בפרסומת מציגה נהגת המירוצים האמריקאית דניקה פטריק את החברה: "יש שני צדדים לגו דדי – הצד הסקסי, שאותו מייצגת בר רפאלי, והצד החכם, שיוצר אתר קטלני לעסק הקטן שלך – שאותו מייצג וולטר. ביחד, הם מושלמים". רפאלי קידמה את הפרסומת ב"טודיי שואו", שם סיפרה כי נדרשו 65 טייקים לצילום הנשיקה.
לפי סקר של איגוד השיווק והפרסום הקמעוני של פדרציית הקמעונות הלאומית (NRF) בארה"ב, 39.4 מיליון אנשים ערכו מסיבת צפייה בביתם, ו-59.9 מיליון התארחו בהן. 10.1 מיליון אמריקאים נוספים צפו בסופרבול בבר או במסעדה.
האמריקאי הממוצע הוציא לקראת המסיבה 68.5 דולר על חטיפים, משקאות, טלוויזיות ומוצרים נלווים, עלייה לעומת 63.8 דולר בשנה שעברה, לפי הערכת האיגוד. סך הוצאות הצרכנים מוערכות ב-12.3 מיליארד דולר.סקר בקרב צרכנים מצא כי 74% מתכננים לקנות כנפי עוף, פיצה, צ'יפס ומשקאות תוססים להם ולאורחיהם. כנפיים הן החטיף המועדף ביותר על הצופים, והאמריקאים צרכו במהלכו 1.23 מיליארד מנות של כנפי עוף, לפי הערכת מועצת העוף הלאומית. להמחשה, אם כל 1.23 מיליארד המנות היו מונחות זו לצד זו, הן היו מגיעות ממערב למזרח ארה"ב 27 פעמים…
אבל הכוכבת האמיתית של הסופרבול הייתה הזמרת ביונסה, שהופעתה במחצית (בתצלום למעלה) נימשכה כ-12 דקות. בסופרבול כבר הופיעו מיטב המוסיקאים הגדולים – מהרולינג סטונס ופול מקרטני ועד פרינס ומדונה. לביונסה הייתה זו הופעה ציבורית ראשונה לאחר טקס ההשבעה של הנשיא אובמה, שבו שרה את ההמנון עם פלייבק, למגינת לבם של מעריציה. ביונסה, שאליה הצטרפו חברותיה ללהקת דסטיני'ז צ'יילד, לא קיבלה אפילו סנט אחד על המופע, אך הויא בוודאי היתה שיחת היום למחרת בעולם כולו…