טיקטוק נתבעה השבוע על ידי 13 מדינות בארה"ב ועל ידי מחוז קולומביה, בטענה כי פלטפורמת הרשת החברתית הפופולרית מזיקה לילדים ואינה נוקטת בצעדים כדי להגן עליהם. המדינות מאשימות את טיקטוק בשימוש בכוונה תחילה בתוכנה ממכרת, שנועדה להבטיח שילדים ימשיכו לצפות לעתים קרובות יותר ולמשך זמן ארוך ככל הניתן.
עוד טוענות המדינות כי טיקטוק יצרה מצג שווא של יעילות מגבלות התוכן שלה, ודורשות להטיל קנסות כספיים על החברה. התביעות — שהוגשו בנפרד בבירה, ניו יורק, קליפורניה, אילינוי, קנטקי, לואיזיאנה, מסצ'וסטס, מיסיסיפי, ניו ג'רזי, צפון קרוליינה, אורגון, וושינגטון, ורמונט ודרום קרוליינה — מרחיבות את המאבק המשפטי של טיקטוק הסינית עם הרגולטורים בארה"ב.
"טיקטוק מטפחת התמכרות לרשתות חברתיות כדי להגדיל את הרווחים התאגידיים", אמר התובע הכללי של קליפורניה, רוב בונטה, בהודעה בדבר התביעה. "טיקטוק מכוונת תוכן לילדים בכוונה תחילה, מכיוון שהיא יודעת שהם עדיין לא פיתחו הגנות או יכולת לקבוע גבולות בריאים סביב תוכן ממכר".
לטענת המדינות, טיקטוק שואפת לאריך ככל הניתן את הזמן שמשתמשים מקדישים לאפליקציה, כדי להציג להם פרסומות ממוקדות. "אנשים צעירים מתמודדים עם בעיות בריאות נפש בגלל פלטפורמות ממכרות כמו טיקטוק", אמרה התובעת הכללית של ניו יורק, לטישה ג'יימס.
טיקטוק מסרה ביום שלישי כי היא חולקת נחרצות על הטענות נגדה, "שרבות מהן מטעות ולא מדויקות לדעתנו". החברה הביעה אכזבה מכך שהמדינות בחרו לתבוע אותה "במקום לעבוד יחד איתנו על פתרונות חיוביים לאתגרים של התעשייה כולה". טיקטוק מספקת כלי אבטחה למשתמשים בני פחות מ-16 שנה, הכוללים הגבלת זמן שימוש והגדרות פרטיות, מסרה החברה.
התובע הכללי של מחוז קולומביה, בריאן שוואלב, טען כי באמצעות כלי לייב סטרימינג ומטבעות וירטואלים, טיקטוק מפעילה עסק בלתי מורשה להעברת כספים. "הפלטפורמה של טיקטוק מסוכנת מעצם הגדרתה. זהו מוצר ממכר בכוונה תחילה, שתוכנן כדי לגרום לאנשים צעירים להתמכר למסכים שלהם", אמר שוואלב בראיון.
"כמו מועדון חשפנות וירטואלי ללא מגבלות גיל"
התביעה של מחוז קולומביה האשימה את טיקטוק בכך שהיא מאפשרת ניצול מיני של משתמשים קטינים. נטען בה כי לייב סטרימינג ומטבעות וירטואלים בטיקטוק "פועלים כמו מועדון חשפנות וירטואלי ללא מגבלות גיל".
כבר במרץ 2022, שמונה מדינות ובהן קליפורניה ומסצ'וסטס הודיעו כי פתחו בחקירת השלכות השימוש בטיקטוק על צעירים. משרד המשפטים האמריקאי תבע את טיקטוק באוגוסט בטענה כי לא הגנה על פרטיותם של ילדים באפליקציה. מדינות אחרות, ובהן יוטה וטקסס, תבעו בעבר את טיקטוק בטענה כי לא הגנה כנדרש על ילדים מפני פגיעה.
החברה האם הסינית של טיקטוק, בייטדאנס, נאבקת בארה"ב נגד חוק שעשוי לאסור על האפליקציה לפעול בארה"ב.