שנת 2019 הגיעה עלינו לטובה ועימה מבחר גדל של רכבים משפחתיים גדולים ומפנקים ומהווה המשך לכתבה ההשוואתית הקודמת של רכבי הSUV עם שלוש שורות מושבים. לנוכח הביקוש המתגבר לרכבים מסוג זה החלטתי להוסיף דגמים נבחרים מהקטגוריה הפופולארית להשוואה של ההיצע בשוק לשנתון הנוכחי. מכיוון שהפופולאריות של הרכבים באה לידי ביטוי בכל קבוצות מחיר בחנתי רכבים רק שהמכנה המשותף בינהם זה שלוש שורות מושבים. כל אחד מהרכבים בכל קבוצות המחירים השונות ובגדלים שונים, מציע תמורה כספית הולמת. האמת שבימינו, עם תהליך הגלובליזציה בענף ושיתוף פעולה בין יצרנים איכות הרכבים עלתה ורוב הרכבים המוצאים למכירה בארה״ב הם רכבים באיכות גבוהה יחסית לדגמים מהעבר.
רכבים באיכות ירודה, עם נתוני בטיחות נמוכים וביצועים רדודים פשוט לא נמכרים ויוצאים מהשוק יחסית מהר מאוד. קהל הקונים בימינו מתוחכם ומלומד יותר. בעזרת האינטרנט הקונה הממוצע מסוגל לבצע הבדלי שוק בין האופציות השונות בקלי קלות כך שכל קניה נעשת חכמה יותר ועל יצרני הרכב המחויבות ליצר רכבים טובים יותר.
כל הרכבים שנבחנו לכתבה היו בעצם רכבים טובים. נקודה. בימינו, הבחירה בין דגם אחד לאחר נעשת למעשה על בסיס של תמורה למחיר, אופי הרכב, נתוני ביצועים, גודל הרכב ועיצובו. מבחינה אסטטית הבחירה בין הדגמים זה ענין של ״טעם וריח״ כך שההיתמקדות שלי למען כתבה רלוונטית יותר ביתר הנתונים ההשוואתיים ולא על אסטטיקה למרות הרקע שלי בעיצוב רכבים.
Acura MDX SH-AWD
-מחיר רכב המבחן $60545
ה MDX לקח מקום ראשון בתור ה Best-selling Three-row Luxury Crossover of all time עם מכירות של מעל ל 750,000 יחידות עד 2017. הוא גם שומר על מקום שני בתור best selling luxury crossover אחרי ה LEXUS RX הנפוץ. ב 2017 הדגם עבר מקצה שיפוצים חיצוני ופנימי שנתנו לרכב מראה עדכני כנגד המתחרים. לקראת 2019 אקורה שידרגה את הדגם המוצלח עם גירסת ה A-Spec שמוצעת רק בגירסת All Wheel Drive, כוללת אופציות ועידכון חיצוני ופנימי נוסף, גלגלים בגודל 20 אינץ, ותיבת הילוכים בעלת 7 מהירויות. עם תג מחיר של $59,550 (MSRP) ומחיר במבחן של $60,545 ה 2019 MDX Sport Hybrid SH-AWD היה הרכב השני ביוקרו בכתבה זו אולם רמת הפינוקים והטכנולגיה המצויים ברכב עולה על רוב המתחרים כך שהמחיר בהתאם.
האקורה מפנקת מאוד בעזרת טכנולגיה חדשנית גם מחת למכסה המנוע וגם בסביבת הנהג.
פנים הרכב אינו מתפשר מבחינת כמות הפינוקים או מקום איכסון ולא ניתן לזהות שהרכב היברידי מכיוון שכל מכללי החשמל שהוספו לדגם הרגיל הוסתרו בצורה שאינה נגלת לעין. ה MDX SH-AWD הגיעה עם כמות מכובדת של אופציות כיוונון נהיגה וטכנולגיה מובנת ברכב. היצרן מאפשר לנהג לברור ולבחור בין שיוב אופציות אלו ולכן כמות הכפתורים והשעונים ברכב מכובדת ביותר והזכירה לי במעט סביבת טייס. ניתן לומר בקלות שהרכב משוכלל ביותר לנהג/ת הממוצע שאינו צריך אופציות שונות לנהיגה יומיומית. רכב המבחן הגיע עם ריפודי עור בצבע שוקולד ושילוב גווני חום הפנימיים תואמים היטב את הצבע החיצוני. פנים הרכב מרוהט במגוון צבעים נעימים ושינויי חומרים בין עור, פלסטיק, כרום ודמוי עץ נעימים לעין ולמגע. סביבת הנהג מרווחת גם לאדם גבוהה ואין בעיה למצוא תנוחת ישיבה מושלמת. שיפוע מכסה המנוע מאפשר לנהגים יותר נמוכים יכולת ראיה בין סבירה לטובה מקדימה אולם קצת מוגבלת מאחור בגלל שיפוע דרמטי של הקורות האחריות.
מסך המידע הגדול במרכז הרכב מקשה מעט על ניווט בין האופציות השונות בגלל השתקפות אור במשך היום אולם רוב מידע הרכב מוצג גם על מסך קטן שממוקם במרכז לוח השעונים. כניסה ויציאה משורת המושבים השלישית ברכב די מוגבלת בגלל זווית השיפוע של משענת שורת המושבים השניה בשילוב עם תזוזה קצרה מאוד של בסיס המושב מוגבלת. רמת הפינוקים בשורה השלישית מוגבלת ל שני מטעני USB ושני מחזיקי כוסות. מרווח הרגלים גם מצומצם בשורה השלישית ומבחינה ריאלית אינו מאפשר ישיבה של שני אנשים בוגרים אבל אינו מהווה בעיה לילדים קטנים. סביבת תא המנוע מופשטת ביותר בעזרת כמות מכובדת של כיסויי פלסטיק שלא מתירים ספק שטיפול ברכב צריך להעשות על ידי מוסך מורשה ולא על ידי חובב רכב בביתו. ברור לחלוטין שאקורה אינה רוצה התעסקות מיותרת של אנישים שאינם מוסמכים עם הרכב. בהתחשב בעובדה שהרכב מורכב ביותר, רצוי שכך.
בנסיעות עירוניות ובמצב Comfort הנסיעה ברכב ממש מפנקת (וחסכונית יחסית) ובכל הזדמנות שיצאתי מהעיר והעברתי למצב Sport או Sport + הרכב התאים עצמו לתנאי הכביש, נהיגה יותר אגרסיבית ובעיקרון היה ממש מהנה לנהיגה. ברוב המקרים נמנעתי ממצב נהינה Normal והתמקדתי על מצבי הנהיגה הקיצוניים יותר. ההרגשה הכללית היתה של רכב קטן מידות ורק צריכת הדלק שעלתה משמעותית בנהיגה מהירה הזכירה לי עד כמה הרכב גדול וכבד. הרכב מתאים עצמו לסטייל הנהיגה שאתה רוצה, מנהיגה עצלה בפקקים לאחיזת כביש מרשימה בפיתולי הרים. חשוב לי לציין שבכל תנאי נהיגה, הרכב תמיד הרגיש ספוטיבי וקטן מידות ביחס לגודלו ומשקלו האמיתי. הרכב במבחן היה SPORT HYBRID שהירשים גם בנתוני תצרוכת הדלק 26 city ו 27 highway – יחסית לא רע לגודלו ומשקלו. תצרוכת הדלק הממוצאת שקיבלתי בזמן המבחן נעה בין 21.1 ל 23.3 mpg לפי נתוני המחשב הפנימי ברכב. עם טנק דלק מלא הרכב מציג 423 miles כטווח נסיעה ממוצא.
המנוע ההיברידי 3.0L VTEC V6 with Variable Cylinder Management מספק כ 312 כ״ס דרך תיבת הילוכים 7-Speed Dual Clutch Transmission
נתוני צריכת הדלק מרשימים בזכות מערכת היברית מושלבת שעובדת בצורה חלקה ביותר בשני מצבי הנהיגה ועוברת בין מצבי הנהיגה בעדינות ללא שום אינדיקציה בתוך תא הנוסעים. הגירסה ההיברדית מכילה שלושה מנועים חשמליים שאחד ממוקד בתוך תיבת ההילכים והשניים האחרים בחלקו האחורי של הרכב. התוצר כוח הסופי של המערכת מגיע לכ 290 כ״ס ו 267 lb-ft ו״מיובא״ ל MDX ול RDX מרכב העל NSX דבר מרשים בפני עצמו והסיבה המכזית לכך שלמרות מימדיו הגדולים של הכב, אופיו וההנאות ממנו גדולות יותר.
VW Atlas 2/0T SE
- מחיר רכב המבחן $34514
לאורך השנים היצרן הגרמני שתניד הבין את חשיבות השוק האמריקאי וחשב באהבתו, לא ממש הבין מה הצרכן האמריקאי באמת רוצה. בדרך כלל ניתן לומר שבמשך השנים פולקסוואגן, ברוב המקרים, עידכנו דגמים אירופאים למטרות שיווק בשוק באמריקאי. למרות גודלו וחשיבותו להתפתחות היצרן מגרמניה, החשיבה (הלא רשמית) היתה שהיצרן יודע יותר טוב, מה מתאים לשוק האמריקאי ומה לא. במקרה של האטלאס, פולסוואגן ממש חרגו מהתנהלות זו ופיתחו רכב ממש מפתיע באופיו. ההפתעה בעיקר היא עד כמה האטלס לא משקף את אופיו האירופאי והשמרני של היצרן אלא את רצונו של היצרן להפוך ליצרן גלובאלי שמתאים את דגמיו לשווקים השונים. במידה מסוימת התנהלות זו מעידה על צניעות מסויימת שהיצרן לא היה מאופין לו בעבר. אולי שינוי החשיבה והצניעות המסוימת נובעת מהתפתחות פרשת הדיזל ואולי לא אבל אין ספק שהנהלת החברה הבינה שעל מנת לבסס עצמם מחדש בשוק האמריקאי, ה SUV הגדול צריך להיות מותאם לקונה האמריקאי וצרכיו ולא להוות פשרה כלשהי על בסיס דגם אירופאי כפי שהטוראג הקודם היה. אין ספק שהטוראג היה רכב מעולה מהרבה בחינות אולם חשיבת היצרן היתה בשיווקו כדגם גלובאלי וביצירת גירסאות מקבילות למותגי הבית כגון אאודי ופורשה.
לעיתים קשה לסכם רכב במילה או שניים. במקרה של האטלס, ממש קל, ענק. ענק מביחנת גודל כמובן. ענק מבחינת תא נוסעים, ענק מבחינת מרווח רגלים, ענק מבחינת מקום למטען, ענק מבחינת תא מנוע. ענק. האטלס אינו מתבייש בגודלו והעיצוב החיצוני מדגיש זאת. עם משתחים ארוכים ושטוחים, פינות ישרות ״חדות״ וקווי אופי קיצוניים, עיצובו של האטלס שונה מעיצוב יתר דיגמי היצרן. העידון וה״תחכום״ האירופי בשאר הדגמים חסר באטלס. למרבה האירוניה המנוע (יחסית קטן) בנפח 2.0 עם מגדש טורבו מוחבה היטב בתא המנוע ה… ענק ונראה ממש שקוע בתוכו. 24.3 MPG הקיצר יש הרבה מקום למנוע גדול יותר מתחת למכסה מנוע. המנןע החסכוני סיפק ממוצע צריכת דלק של נתון מכובד בהתחשב במימדיו של הרכב. בנסיעות בין עירוניות, ובזמן עקיפה, חוסר הכוח הורגש היטב וכל תאוצה ועקיפה הצריכה תיכנון, חישוב ומרחק רב להשלימה. בנסיעה עירונית, לא הורגש חיסרון הכוח אולם תיצרוכת הדלק הטובה הנפיקה מרחקים בין 360 לכ 405 מיילים בין תידלוקים.
סביבת הנוסעים והנהג היתה מעוצבת היטב וביעילות גרמנית טיפוסית. כל המתגים, שעונים ומחוונים ממוקמים במקום אידיאלי לתפעול קל ויעיל. האטלס מעיד על יצרן מנוסה שפועל כמכונה מושומנת היטב ליצור רכבים פראקטיים אבל היה חסר לי משהו, היה חסר לי כוח, היה חסר לי אופי והיה חסר לי נשמה. בהתחשב במחירו הנמוך ביחס למתחרים, האטלס מספק תמורה מעולה כרכב גדול שמיועד להניע נוסעים מנקודה לנקודה וזהו. בניגוד לטוראג, קודמו בעל תג מחיר גבוה בהרבה, האטלס מספק את התמורה הבסיסית למחירו הנמוך ויפה שכך. המושבים הקדמיים והספסלים האחרויים , נוקשים למדי אולם נוחים בנסיעות ארוכות. מפנוקים? לא ממש אבל בהחלט תומכים היטב. הנדסת האנוש ותכנון הפנים של היצרן מהמובילים בשוק וגם באטלס ניתן לראות זאת בבירור. למרבה האירוניה, רכב המבחן הגיע בצבע צהוב חרדל מיטאלי והזכיר מעט אוטובוס של בית ספר. אולי זה המסר שפולקסוואגן רצו, אולי, אבל בהחלט זה המסר שעבר. האטלס מיועד למי שמחפש רכב גדול, שיכול להכיל את כל המשפחה ואת כל הקניות מקוסטקו בקלות וביעילות.
בשבוע הבא, נשווה בין יפנית פופולארית נוספת, הניסן פאטפיינדר לבין הקוריאנית בעלת התמורה הכספית הנדיבה עם אופי ועיצוב גרמני במהותו. הניסן שונה מאוד מהמתחרה מבית ה MDX והקיאה שונה מהפולקוואגן למרות ה DNA המשותף מאחורי הקלעים (מעצבי בית בעלי עבר משותף).


















