עו"ד ניל שאף מקושר לחמשת סניפי מחלקת ההגירה בלוס אנג'לס ומסביר ממקור ראשון על השינויים של ממשל טראמפ ועל החסרונות והיתרונות בחוקים החדשים

עורך הדין להגירה ניל שף ידוע כאחד הוותיקים בתחום בלוס אנג׳לס. אל משרדו בבוורלי הילס מגיעים ישראלים רבים כדי לקבל יעוץ במגוון נושאים בתחום ההגירה או לשכור את שירותיו כדי שיטפל בסטטוס ההגירה שלהם. שף הוא גם דמות פעילה בקהילה, מכהן כנשיא עמותת SEC sfaradi educational center (המרכז החינוכי הספרדי בירושלים) ומשמש כנציג של ארגון עורכי דין ההגירה בארצות הברית (AILA).
מדיניות הנשיא טראמפ בכל הקשור להגירה הביאה לשינויים דרמטיים ביחס כלפי מהגרים. לא מדובר רק במהגרים לא חוקיים אלא גם כאלו שאוחזים באשרת עבודה או שהייה מסודרת. שוחחתי עם עו"ד שף על השינויים הללו ושמעתי על האפשרויות החדשות שפתוחות בפני ישראלים בארה"ב, חלקן מפתיעות ואטרקטיביות.
אחד השינויים הגדולים בתחום ההגירה בעידן טראמפ הם לוחות הזמנים. נדמה שההוראה מלמעלה היא לא למהר במתן סטטוס חוקי, גרין קארד ואשרות עבודה. ההנחיה היא לעשות הכל לאט, ממש לאט. ניל: ״כל הבקשות על סמך נישואין, כולל גרין קארד, הפכו להיות בעלי זמן המתנה ארוך מהרגיל. בעבר לראיון לקבלת אזרחות היית ממתין 4-5 חודשים. היום אתה יכול להמתין כמעט שנה. כך גם לגבי אישור עבודה; פעם היית יכול לקבל תוך 3 חודשים על סמך נישואין. היום מדובר בלפחות 7 חודשים. לגרין קארד קבוע אתם צפויים לחכות כמעט שנתיים״.
מה הסיבות לכך?
״הקטנת כוח האדם. בדיוק קיבלנו אינפורמציה ממשרד של עורכי דין להגירה בוושינגטון די.סי, שהם הפסיקו לאייש עובדים חדשים ופקידים להגירה. בנוסף, משרדי ההגירה מבצעים פעולות ובדיקות נוספות שלוקחות זמן. למשל אם אזרח אמריקאי מבקש להוציא גרין קארד לאבא או אמא שלו, זה אמור היה להיות תהליך קצר ופשוט של הצגת תעודת לידה של ההורים וזהו. היום כדי לקבל אישור עליך לעשות ראיונות אישיים. כמו כן חלק מכוח האדם של משרדי ההגירה עזבו את תפקידם הרגיל לטובת מחלקה חדשה שחוקרת ופותחת תיקי אזרחות ישנים, לבחון האם הייתה מירמה בתהליך קבלת הגרין קארד לפני האזרחות".
איך זה משפיע על הציבור של מחזיקי הגרין קארד?
״הרבה אנשים עם גרין קארד מגישים בבהלה בקשות לאזרחות; הם לא יודעים מה יהיה עם החוקים של טראמפ ומרגישים שרק גרין קארד זה לא מספיק טוב. למרות שרוב הקהילה הישראלית באל-איי הם תומכי טראמפ, אני מקבל טלפונים מלקוחות שמספרים על אח או קרוב משפחה שהגיע לפה ונשאר רק חודש מעל המותר בוויזה שלו ומשטרת ההגירה הגיעה אליהם הבייתה ולקחו אותו באזיקים, ממש כמו טרוריסט. זו המציאות החדשה שמתרחשת פה". עו"ד שף מספר לי על אג׳נדה ברורה של רשויות ההגירה: הם מעדיפים שרוב העובדים כאן יהיו אמריקאים ושאנשים אחרים יבואו לקנות מאמריקאים.
"זו אמריקה קודם״ הוא אומר.
אז איך ניתן בכל זאת להגיע לגרין קארד בצורה מהירה יחסית?
״היום קל יחסית להגיע לגרין קארד על סמך עבודה. זה תהליך שלוקח שנה וחצי פחות או יותר, מה שפעם היה יכול לקחת שש או שבע שנים. לא מדובר על עבודות שדורשות תואר ראשון או שני אלא נסיון עבודה והתמקצעות של שנתיים. משרד העבודה האמריקאי מאשר את התיקים הללו ולא עושה יותר מידי בעיות או חקירות כמו בתיקי הנישואין".
שף גם מספר על הלהיט החדש אצל ישראלים בדמות ויזת ההשקעה E2 : ״הקונגרס אישר זאת לפני כ- 7 שנים והייתה בעיה בכנסת של ישראל להוציא את ההסכם לפועל מהצד הישראלי. כמעט כל שנה הייתי מקבל טלפון שהנה עוד מעט זה קורה אבל תמיד משהו השתנה בסוף. רק לאחרונה ב-1 במאי סוף סוף קיבלנו הודעה רשמית שישראלים יכולים לבקש ויזת E2 למטרת השקעה. החוק לא אומר כמה כסף בדיוק צריך להשקיע כדי לזכות בוויזה. אבל מקובל שהסכום יהיה מעלה 100 אלף דולר.

על אילו השקעות אנחנו מדברים?
״ההשקעה היא הקמת עסק בארצות הברית, זה צריך להיות עסק עם משרד שעובד או מחסן גדול ושיהיו עובדים אמריקאים, זה עוזר להגיע לאישור. אני ממליץ להתחיל את העסק לפני שמגישים בקשה, אפילו על ויזת תייר. ניתן לפתוח קואורפוריישן, חשבון בנק, ביטוח ולוקיישן מסודר לעסק. משרד העבודה רוצים לראות שיש משהו שיצא לפועל ולא חלום על נייר. אחרי כמה חודשים שהעסק עובד. ניתן להגיש בקשה לויזת משקיע. חשוב לזכור! העובדה שיש לכם ויזת E2 לא מבטיחה לכם גרין קארד לאחר מכן. אז במקביל רצוי לחפש ספונסר שיעזור לכם לקבל גרין קארד. זה תהליך שלוקח שנתיים ואחריו אתם מסודרים".
בעבר היו פרסומים שישראלים יוכלו בקרוב לבקר בארה"ב ללא צורך בויזת תייר.
"כן, דובר על ׳וויזת וייבר׳. מה שאומר בעצם שלא צריכים ויזה ולעשות ראיון לפני אלא ממש כמו אזרחים בעלי דרכון אירופאי ישראלים יוכלו להיכנס באופן חופשי לבקר במדינה במשך 90 יום. הבעיה היא ש'וויזת וויבר' לא טובה כמו ויזת תייר שמאפשרת אשרת כניסה ל-6 חודשים. בנוסף את הויזת וויבר לא תוכלו להאריך או לשנות את הסטטוס שלכם כאן לויזת סטודנט או לויזת E2 . אתם מחוייבים לעזוב את המדינה תוך 90 יום. לכן עדיף הוציא ויזת תייר. עד היום הויזת וייבר לא אושרה לישראלים ולא נראה לי שהיא תאושר מפני שיותר מדי ישראלים הפרו את תנאי ויזת התייר שלהם ונשארו כאן באופן לא חוקי. לכן רשויות ההגירה לא הולכים ליישם את הרעיון הזה, זה בעייתי".
עו״ד שף מספר על שירות מיוחד שמשרדו נותן: הוצאת דרכון אירופי ליוצאי מדינת ספרד, כולל לצאצאים להורים שהיו בגירוש יהודי ספרד. הלקוחות המתאימים יקבלו דרכון פורטוגזי אם יראו אילן יוחסין שיוכיח את הקשר המשפחתי למאורע הנורא ההוא שהתרחש בספרד.
בנוסף לעבודתו המלאה של ניל כעורך דין הגירה מוביל, הוא משמש כאמור גם כנציג של ארגון עורכי דין להגירה בארה"ב AILA. שף: ״אנחנו עובדים עם המנהלים והמנ"כלים של משרד ההגירה בדרום קליפורניה. ישנם חמישה משרדי הגירה בלוס אנג׳לס: 2 בדאון טאון, אחד בוואלי, בסנטה אנה ואחד בסן ברנדינו. כל פעם שיש תיק תקוע או בעיה גדולה עם לקוח הם פונים אליי ואנחנו דואגים לפתור את הבעיות שלהם. לפעמים יש מראיין להגירה שלא מטפל כמו שצריך בנושא מסויים או לוקח לו יותר זמן מהרגיל, אז אני בודק בהתנדבות את המקרה ומנסה לעזור״.
– Neil J. Sheff –