מגן הדויד הענק מתנוסס על חזהו של הקומיקאי הישראלי המצליח ביותר בעולם מאז השביעי באוקטובר ⋅ באמסטרדם תומכי חמאס ביטלו לו הופעה – רק כדי שיופיע באולם גדול יותר ⋅ באוסטרליה הוא התקבל בהתלהבות רבה ע"י הקהילה היהודית ⋅ עכשיו הוא מגיע לצמד מופעים סולד אאוט בלוס אנג'לס, במסגרת טור אמריקאי מחוף לחוף ⋅ ראיון משעשע במיוחד עם יוחאי ספונדר – הסטנדאפיסט הישראלי שעושה קריירה גלובלית בעזרת אנגלית מזרח-תיכונית פלוס
בחודש שעבר סיים יוחאי ספונדר מסע הופעות מחוף לחוף באוסטרליה. חמש הופעות בארץ הקנגורו בפרת', מלבורן וסידני. "אני אוהב את אוסטרליה. אנשים שם כל כך רגועים, סביבה רגועה ונופים יפים. ממש שמחתי לבוא ולחקור אותה שוב", סיפר בראיון מקדים לאתר חדשות יהודי. ספונדר, הנהנה ממאות אלפי עוקבים בפרופילים החברתיים שלו, חזר לאוסטרליה כדי להופיע במופע הסטנד-אפ החדש שלו, Self Loving Jew. אבל למרות שהוא מופיע באנגלית ברחבי העולם לקח לו זמן לאמץ את השפה: "הייתי ילד מצחיק וטיפש במקום הקטן שבו גדלתי, כפר חקלאי בצפון ישראל; סביבה פתוחה מאוד שבה כולם הכירו את כולם. היה מאוד כיף לגדול ככה", הוא אמר ל-AJN.-הצחקתי את החברים שלי ואת המשפחה שלי. הייתי פשוט הבחור הזה כל הזמן. ככה זה התחיל".
עכשיו הוא בעיצומו של מסע הופעות אמריקאי שהתחיל בקליבלנד וקונטיקט, ממשיך בצמד הופעות בסן דייגו, ומשם קפיצה לשיקגו, צמד הופעות סולד אאוט באל-איי ולאחר מכן שתי הופעות בניו יורק, גיחה למונטריאול קנדה וסיום באטלנטה, ג'ורג'יה ובטמפה, פלורידה.
ספונדר מספר שאחרי שירותו הצבאי, הוא פשוט ידע שהוא הולך לעלות על הבמה, לנסות להפוך את הקומדיה למקצוע שלו. הוא רק צריך לפרנס את עצמו בדרכו לשם. היום, בגיל 40, הוא אחד הקולות המדהימים והכנים ביותר בעולם הקומדיה היהודית המודרנית – וללא ספק הסטנדאפיסט הישראלי הפופולרי והמדובר ביותר בגלובוס.
ספונדר הוא בן למשפחת ניצולי שואה וגדל במשפחה שמשלבת שורשים מרוקאים ופולניים. חינוך עשיר בניגודים תרבותיים וסיפור סיפורים שהוא מייחס לו את עיצוב הרגישות הקומית שלו. בעוד שהופעותיו הראשונות היו בעברית, לאחר שמונה שנים הוא התחיל ללמוד אנגלית, והחל לשתף פעולה עם הקומיקאי שחר חסון, עם התוכנית השבועית שלהם "Funny Monday". התוכנית התפתחה במהרה למוסד תרבותי והפכה לפלטפורמת הקומדיה המובילה בישראל בשפה האנגלית.
מטרתם הסופית הייתה להגיע לקהל רחב יותר. ועוקביו אסירי תודה לנצח על המהלך הזה. האנגלית שלו השתפרה מאז, ובכל פעם שהוא עושה טעויות, הוא פשוט משלב אותן בשגרה שלו. "לא ידעתי כמעט כלום באנגלית", הוא נזכר, ואומר שקומדיה תמיד מצחיקה יותר בשפה השנייה או השלישית. לטענתו, הקומדיה הישראלית ייחודית משום שהיא "מהירה יותר, ישירה יותר, גולמית וחדה מאוד, תמיד אפשר לראות מכל אמנות הבמה שלנו שהמדינה הזאת באמת עוברת הרבה".
יוחאי, איך היה הסיור באוסטרליה ? היו הפגנות של תומכי חמאס ? איך האוסטרלים לעומת האירופאים והאמריקאים?
"זה היה טור מעניין מאוד, מרגש, תמיד מסקרן לפגוש גרסאות של המשפחה ביעדים שונים בעולם, אנחנו בתוך כאב גדול מבקשים ריפוי ולהיות ביחד, ושמישהו שמבין אותנו ידבר איתנו, שמישהו יספר לנו סיפור משהו מצחיק לפני השינה, השם שלח אותי לשם ואני מרגיש זכות גדולה לעשות את זה. הפגנות באוסטרליה של הפרו-פאליז אידיוטים שימושיים – ראיתי פעם אחת ברחובות מלבורן, לא היו באזור של ההופעות, כן היו הפגנות כאלה באירופה וארה"ב. המשטרה והאבטחה העיפו אותם מהר מאוד".
איך התחיל הרעיון ל – ? Funny Monday
"חזרתי מביקור בארה"ב ב-2016. ראיתי איך סצנת הסטנדאפ בניו יורק תוססת, אהבתי את הקטע של 'הקומדי סלר', כשבכל רגע יכול לצוץ קומיקאי מוכר מהגדולים בעולם, כששבתי לישראל הקמתי ביחד עם שחר חסון את הפרויקט שנקרא 'פאני מאנדיי'. העלנו כל שבוע את המיטב של הערב לפרק ביוטיוב וזה הפך להיות בהמשך גם תוכנית טלוויזיה במספר ערוצים וזכה להצלחה רבה, כולל הופעות של קומיקאים וקהל מכל היבשות באופן קבוע, (בין האורחים: אילון גולד, גודפרי, ג'ף רוס, מודי רוזנפלד, ג'סיקה קירסון).
מבחינתך, איזו מדינה באירופה הכי ידידותית ואיזו הכי אנטישמית?
"וואוו, זו תחרות קשה ברוך השם, וגם קשה להגיד כי זה משתנה כל הזמן, מה שכן באמסטרדם ביטלו לי הופעה כי בעלי המועדון פחדו מהאיומים של תומכי נרניה, וההדף של הביטול עם כל הכתבות גרם להתגייסות הקהילה ותומכיה, כולל פוליטיקאים, ולתוצאה מדהימה של הופעה באולם גדול פי כמה. אז זה מדהים ותודה לכולם, אבל את אירופה בגדול די איבדנו כבר. לגבי ארה"ב ושאר העולם שווה אולי לתת איזה פוש…"
מי מהקומיקאים הגדולים מהווים לך מודל השראה?
"אני מתחבר לסגנון הקומי החושב, המטיל דופי, חשיבה עצמאית וחופשית, בסגנון הילד שמצביע על המלך ומגלה לכולנו שהוא תכלס עירום, והחבר'ה הם: ביל היקס, ריצ'רד פראיור, ג'ורג' קרלין, ריקי ג'רוויס ולואי סיי קיי".
ממה אתה שואב השראה לכתיבת החומרים?
"כמובן ממה שמצחיק אותי, אבל אירוע בקנה מידה של מה שקרה וקורה לעם שלנו, גורם לי כקומיקאי יהודי, ישראלי, לנסות ולהביא את האסקפיזם בקומדיה אבל על הדבר עצמו, זאת אומרת לא בורחים לאסקייפ ומשנים נושא, אלא ממש צוחקים על הדברים ההזויים שקורים לנו, ומחלימים ביחד. הייתי רוצה לקרוא לזה – תראפיה קבוצתית".

ספונדר עם הקומיקאים שחר חסון ומיה דגן והמוזיקאי האנג׳לוסי איתי בנדה
יש לך מתכון איך להתמודד עם הפרעות וקללות באמצע הופעה?
"לא מתכון, ניסיון, אני עושה סטנדאפ כבר 25 שנה, נראה לי שאתה בעמדת נחיתות קיצונית מאוד אם אתה מפריע לי כשאני עם המיקרופון, עם יכולות האלתור ועם הקהל שלא מכיר אותך ובא לשמוע מה לי יש להגיד. אני שמח באהבה גדולה לארח כל מטומטם…"
אנחנו מדברים בינינו כבר שנים על ספיישל בנטפליקס. יהיה?
"בהחלט, הפתעות בקרוב – Stay Tuned!"
מה הפאנץ' הכי פופולרי שלך ברשתות החברתיות שעורר הכי הרבה צחוקים ותגובות?
"יש לי קטע שדי כתב את עצמו במעבר שלי לסטנד אפ הבינלאומי וזה נקרא This I Can Do על תרבות הווק וה-PC (ניתן לצפות ביוטיוב)".
הצטרפת השנה למועדון הסטנד אפ הכי נחשב בעולם. נמק והסבר.
"לפני כמה חודשים התקבלתי להיות חבר ב'קומדי סלר' בניו יורק, רגע מרגש, לא פחות מה-NBA של הסטנד אפ העולמי בעיניי. וכמובן שאני גם מאוד שמח בשבילם, שאני איתם, בצניעות כמובן. זה גם מראה כמה הם מעולים. כל הכבוד להם, אובייקטיבית…"
ב-9 בנובמבר אתה חוזר ללוס אנג'לס, הפעם לא להופעות "קטנות" במועדוני סטנד אפ אלא שתי הופעות בק-טו-בק בפני 1250 צופים בווילשר איבל. פרפורים בבטן?
"אני מתרגש ואוהב, תודה לכל מי שרכש, ממש סורי שנגמרו הכרטיסים (נשארו כמה עשרות בודדים למופע המוקדם). זה לא מובן לי מאליו ואני רוצה להודות לקיילה אשתי האהובה שעסוקה ימים כלילות בלנהל את כל הדבר המורכב והמשוגע הזה, לסוכנים שלנו ב-UTA ביורן וסמנטה שעושים קסמים בכל העולם, לאחותי זהר שכותבת איתי והמוח החריף שלה עוזר לי כבר שנים לשמח הרבה מאוד אנשים. וגם לאבא שלי זכרונו לברכה, היקר והאהוב שתמיד היה ועדיין – החבר הכי טוב שלי, החסר לי בכל רגע. ולאימי היקרה והאהובה שתיבדלי לחיים ארוכים; תודה על התמיכה האין סופית, האהבה והלידה הלא פשוטה, הייתי תינוק מגעיל…
"והכי חשוב המון המון תודה – לי! וגם לך, גל, על הכתבות המפרגנות והחברות רבת השנים, וכמובן תודה לבורא עולם, על בריאת העולם ועל ההשגחה. Be You. Be Jew. This You Can Do."



