בני משפחתו ומכריו של עידן שליו, 53, מתאבלים על מותו של הטייס הנלהב שצלל אל מותו הטרגי בתחילת החודש * מטוסו החד מנועי של עידן צנח לאגם ליד אלפיין, וויומינג, לאחר תקלה טכנית במהלך תרגול תמרונים אווירובוטיים * עידן, חבר Clipper Aviation, בית ספר לטיסה בלוס אנג'לס, השתתף בתחרויות אווירובטיות רבות וייצג את ישראל באליפות העולם באירובטיקה * הוא גם היה מדריך טיסה מוסמך ללימוד אווירובטיקה * לפי מינהל התעופה הפדרלי ההתרסקות הייתה "תאונה" ו"המטוס התרסק בנסיבות לא ידועות" * אביו, יוסי שליו, מפרסם את סיפור חייו של עידן משחר נעוריו ואת התשוקה שלו להמריא לשחקים ולייצג את ישראל בתחרות בינלאומית * הביא לדפוס: מיכה קינן
בשנת 1986, עידן היה בן 16 והטיס טיסנים בשלט רחוק במתחם מיוחד ב- Balboa Park בעמק סן-פרננדו. עידן פנה אלי וביקש ללמוד לטוס כדי להוציא רישיון טיס. שאלתי אותו "כמה זה עולה?" הוא ענה "4000 דולר". עניתי לו "אין בעיה, אני אביא הביתה עבודה מהמשרד, אתה תשכפל דיסקטים עבור החברה ותקבל $5 לשעת עבודה."
באותה תקופה הייתי שותף בחברת סטארט-אפ ישראלית בשם Micro Cad-Cam חברה לשרטוט ועיבוד שבבי באמצעות תוכנה ומחשב של אפל בשם ליסה (שם בתו של סטיב ג'ובס) לימים שם המחשב שונה למקינטוש. כעבור כמה שנים עידן גם עבד בחברה וכתב את חוברת ההדרכה להפעלת התוכנה. כאשר היה לו $1000 עידן ביקש להתחיל ללמוד לטוס. הסברתי לו שלפני שמסתערים על היעד צריך לאסוף מודיעין, ולמצוא את המדריך הטוב ביותר ואת בית הספר לטיסה עם התחזוקה הטובה ביותר.
הסתובבנו בשדה התעופה בוואן-נייס וראיתי מוסך למטוסים פתוח ובו מטוס אירובטי ולידו מטוס דו-מנועי ועל הרצפה טיסנים שמטיסים בשלט רחוק. אמרתי לעידן לגשת ולפתוח בשיחה עם בעל המוסך, אנשים בעלי תחביב משותף מוצאים מהר שפה משותפת, עידן שאל על מדריך מתאים ובית ספר לטיסה.
בעל המוסך, היה קברניט במטוס ג'מבו 747 הציע לעידן עסקת "ברטר": עידן ינקה לו את המוסך ואת המטוסים והוא ילמד את עידן לטוס, האיש היה מדריך מוסמך מטעם FAA. עידן הסכים. הקברניט הציע לו להצטרף אליו לטיסת היכרות במטוס האירובטי שלו. הם המריאו והמטוס החל לבצע גלגולים וסחרורים, בני מעי התהפכו בקרבי. כאשר חזרו שאלתי את עידן "איך היה?" הוא השיב "זה יותר טוב מדיסנילנד ומג'יק מאונטיין ביחד". מאז, עידן היה מכור לאירובטיקה.
אליפות העולם לאווירובטיקה
בשלהי שנת 1990 עידן, בן 20, כבר טס ומתחרה בתחרויות אווירובטיקה ברחבי ארה"ב. יום אחד הוא אומר לי "אבא, הסתיימה לא מזמן תחרות אווירובטיקה בינלאומית, זו תחרות שמתקיימת אחת= לארבע שנים. הייתי מאוד מאוד רוצה להשתתף בתחרות הבאה שתתקיים בשנת 1994 בעיר דברצן בהונגריה. אתה דובר הונגרית, יהיה נחמד אם ניסע לשם ביחד. יהיו שם כל הטייסים הטובים בעולם".
אני עונה לו, "אז מה הבעיה? תפתח יומן תרשום את זה ביומן ותציב לך את זה כמטרה שאתה רוצה להגשים".
עידן פקח זוג עיניים גדולות ואמר "אבא, אתה לא מבין, אין כל סיכוי שאני אוכל להשתתף בתחרות הזאת, כל מדינה יכולה לשלוח עד שלושה טייסים. בארה"ב יש מאות טייסים טובים עם מטוסים פרטיים שמתאמנים עליהם כל הזמן".
עניתי לו, "עידן, אתה יודע כבר את הסוד הזה. אסור לשפוט מטרה שאתה מציב לעצמך, אתה צריך לראות את עצמך כאילו אתה כבר שם ומשתתף בתחרות ולהאמין שזה יקרה".
עידן משך בכתפיו והבעת פניו אמרו שאולי זו מטרה שלא כדאי לדבוק בה. מפעם לפעם הזכרתי לו שירשום את המטרה ביומן. הוא רשם והתחיל להתאמן. כעבור כמה חודשים עידן השתתף בתחרות אווירובטיקה ביוסטון, טקסס. הגיעו לשם לראשונה קבוצה של טייסים מרוסיה עם מטוס אווירובטי מדגם סוחוי. היו גם נציגי חברת סוחוי שניסו לשכנע טייסים אמריקאים לרכוש מטוסים מדגם זה, הרוסים התחילו להיות קפיטליסטים. הם הציעו לטייסים האמריקאים לטוס במטוס ולנסות אותו.
אף אחד מהטייסים האמריקאים לא היה מוכן להסתכן, המטוס נראה מגושם עם מכשירים שנראו מיושנים. הם הציעו לעידן לנסות את המטוס ולחוות את דעתו, למרות שהוא היה הטייס הצעיר בחבורה.
עידן הסכים, בתחילה טס עם טייס רוסי ולאחר מכן הטיס את המטוס לבדו. כאשר חזר מהטיסה היה מלא התפעלות מהביצועים המעולים של המטוס ושיבח אותו מאוד. נציגי המכירות של חברת סוחוי צילמו את עידן עם מטוס הסוחוי ודאגו שתופיע כתבה בירחון תעופה אמריקאי עם התשבוחות של עידן. הם הגזימו לגבי עידן והפרסים הרבים שקיבל בתחרויות שונות כדי שדבריו יקבלו משנה תוקף.
כעבור כמה חודשים עידן הגיע לביקור בישראל, אני חזרתי ארצה בשנת 1989. אביבה אנג'ל ז"ל ארגנה את הסדנה הראשונה שלי שבו השתתפה גם מרים ברנהרט וכך התחילה ידידות מופלאה שדרכה הכרתי גם את אלימלך יפה ושאר החברים החכמים והמוכשרים.
"במה זה כרוך שאני אייצג את ישראל?"
יום אחד נהגתי במכוניתי ברחוב הירקון עם עידן, וממש לפני השגרירות האמריקאית עידן פתאום צעק "אבא, אבא תעצור". נבהלתי שאלתי את עידן "מה קרה?" הוא ענה לי "ראיתי שלט – קלוב התעופה לישראל, בוא ניכנס".
בבית דירות צמוד לשגרירות האמריקאית, בקומת קרקע היו המשרדים של קלוב התעופה . עברתי שם עשרות פעמים אף פעם לא ראיתי את השלט הזה. עידן עבר בפעם הראשונה והמוח שלו קלט את השלט. נכנסנו, עידן ביקש לדבר עם המנהל ושאל "מי אחראי על השתתפות בתחרות אווירובטיקה בינלאומית מטעם ישראל?" המנהל ענה לו "אנחנו, אבל אין משתתפים מטעם ישראל, זה ספורט יקר, רק לחיל האוויר יש צוות אווירובטי שמופיע ביום העצמאות ו באירועים מיוחדים".
עידן שאל אותו,"במה זה כרוך שאני אייצג את ישראל?" המנהל ענה לו בתימהון שהוא לא מכיר אותו, לא כל כך מכיר את התחום ואין תקציב לזה. הפגישה הסתיימה. לפתע ראיתי את עידן סוקר את המדפים על הקיר. פתאום הוא הצביע על אוגדן שכתוב עליו "ירחוני תעופה" המנהל הוריד אותו מהמדף. עידן פתח את ה ירחון האמריקאי והראה למנהל את הכתבה עליו עם מטוס הסוחוי.
המנהל התרשם מאוד ואמר "תן לי להתייעץ עם הצוות ואחזור אליך". כעבור יומיים המנהל התקשר והודיע שירשמו את עידן כחבר בקלאב התעופה הישראלי וימלאו את כל הטפסים הדרושים לרשום אותו לתחרות בשנת 1994 בדברצן הונגריה – אבל אין תקציב וזה הכל על חשבונו.
עידן שמח מאוד, זו הייתה התחלה של התגשמות חלום. כאשר חזר לארה"ב התברר שבעל החברה שבה עידן עבד כמדריך טיסה מכיר מישהו בצוות האווירי של צ'כוסלובקיה. ערכנו איתם הסכם ושכרנו מטוס "אקסטרה 300" אותו עידן הטיס מפראג לדברצן להשתתף אתו בתחרות.
הטייס הצעיר ביותר בתחרות
בטקס הפתיחה אני נשאתי את דגל ישראל כראש המשלחת הישראלית. עידן קיבל את פרס הטייס הצעיר ביותר שהשתתף אי פעם בתחרות כזו. הוא סיים במקום 51 מתוך 85 טייסים.
בתחרות הוא התיידד עם הטייסים הטובים בעולם האווירובטי והתחבר גם למר אקסטרה הבעלים של החברה המייצרת את המטוסים האלה. לימים החברה נמכרה לחברה אנגלית. האנגלים מכרו את החברה לאמריקאים שהתחילו לייצר את המטוס בארה"ב תחת השם Gamebird .
עידן רכש את אחד המטוסים הראשונים שלהם לאחר שקיבלו בארה"ב את האישורים המתאימים. עידן צבע את המטוס בצבעי כחול לבן וזה גם המטוס שבו הוא נספה בתחילת החודש, כנראה עקב תקלה טכנית.
אתר באינטרנט בו אפשר לצפות בקטעי וידאו של עידן. https://www.youtube.com/playlist?list=PLhQFX7QixasaHhhIlNVC1NPGxplTCdxqW