הרב משה שלום, מושבניק מנהלל, חזר בתשובה בגיל 42 ומשמש מורה דרך למאות ישראלים בחב"ד שרמן אוקס * הרבנית לונה כדורי, בוגרת בני עקיבא, התעקשה לשרת בצבא ומתמחה בהפרשות החלה ושיעורי פרשת השבוע לנשים * ערב חג השבועות תשפ"א – ראיון עומק עם בני הזוג שמשנים חיים ותובנות לרבים וטובים
בערב ל"ג בעומר תשפ"א חגגו בבית הכנסת של חב"ד שרמן אוקס הכנסת ספר תורה. למעלה מ-200 איש הגיעו להשתתף באירוע המשמח שכלל תהלוכת אנשים שצעדו ורקדו עם ספר התורה בדרך לבית הכנסת, מעוזם של ישראלים רבים תושבי האזור. חתן השמחה היה הרב משה שלום, המשמש זה 17 שנה כרב של הישראלים בבית הכנסת. הוא עורך עבורם שיעורי תורה וקבלה, משמש כאוזן קשבת וביחד עם אשתו לונה עושה שלום בית.
כשמסתכלים על הרב שלום, העוטה זקן לבן וארוך, קצת קשה להאמין שלפני 17 שנה הוא היה חילוני מוחלט. הקשר שלו ליהדות היה רופף למדי. הוא גדל במושב נהלל עם ילדות שלא כללה שבתות וחגים או כל קשר לדת. במשך 42 שנה חי כך, מנותק לחלוטין מכל מה שמריח יהדות. ימי שבת הוקדשו לבילויים ואוכל כשר לא היה חלק מהתפריט שלו.
הרב שלום, מה גרם לך לחזור בתשובה?
"שום דבר מיוחד. אצלי זה התחיל בבת אחת. חייתי את כל העולמות, היו לי ביזנסים שונים, בוטיקים לבגדים, עברתי הכל והתנסתי בכל ההנאות מהצד השני של החיים, אבל גיליתי שאין בחיים ההם אמת ואין תוכן. התחלתי לקרוא ספרים וללמוד וגיליתי עולם חדש ומרתק שמילא אותי. מהרגע שחזרתי בתשובה, הפסקתי לעבוד ואני רק לומד. כשהתחלתי ללמוד, כולם היו ילדים לידי כי התחלתי ללמוד בגיל 42. ההתחלה היתה קשה כי אתה נכנס לעולם חדש ואתה כמו תינוק שלא יודע כלום. כל שאר התלמידים ידעו כבר לשחות בעולם הזה היטב, לשים תפילין, להתפלל ואני הייתי צריך ללמוד הכל מהתחלה, אבל היתה לי מטרה ולא ויתרתי.
"לבן שלי לא היה קל עם זה, היום אגב הוא טוען שלא, אבל היה לו לא קל שחזרתי בתשובה. בהמשך, כשהיה מגיע אלי ורואה מה זאת קבלת שבת, הוא גילה את היופי שבשבת והיה חוזר לבית אמו ואומר לה: בואי נעשה קידוש".
לחזור בתשובה זה דבר אחד, אבל להפוך לרב זה כבר עניין אחר, מה הביא אותך לעשות את הצעד הזה?
"אני בחברותא עם הרב וייס, הוא זה שעודד אותי לעשות את זה. למדתי אצל הרב כץ כשהייתי כבר כמעט בן 50. הרב שלימד אותי היה צעיר ממני בעשרים שנה וכל שאר התלמידים גם היו ילדים לידי וזו לא ההרגשה הכי טובה אך יחד עם זאת כשיש לך מטרה, אתה מתמיד ולא מוותר, אתה עולה על הדרך. אני לא מפסיק ללמוד עד היום כי תורה זה כמו ים, אף פעם לא גומרים ללמוד. היום אני גם מלמד אחרים בשיעורים קבוצתיים או הולך אליהם למשרד ואנו יושבים כך באמצע היום אחד על אחד ולומדים".
והיום אתה כבר מלמד אחרים. מי הם האנשים שמגיעים לשיעורים?
"כל מיני, הרבה אנשי עסקים, חלקם שומרי שבת, חלקם לא. המטרה שלי היא לקרב אותם ליהדות ובין אחד לשני. כשאני יושב מולם, אני יודע ומבין מה הם רוצים, אני מרגיש מתי השיעור נמאס להם והם רוצים להפסיק ולשתות ויסקי. לרב שלא היה חילוני קשה לחוש אותם כי הוא לא היה שם, בעולם שלהם, אבל אני כן וזה היתרון שלי. קל לי להבין אותם ולדבר אליהם. וגם להם קל יותר לדבר אתי. אין עליהם לחץ לחזור בתשובה או לשמור שבת. חלקם עושים את זה וחלקם לא, וזה בסדר".
אין לך בכלל געגועים לחיים שלפני, לנסיעות ביום שבת לים, לתוכניות בטלוויזיה?
"לא רק שלא חסר, כשאני מסתכל עליהם, על אלו שחיים את החיים שחייתי פעם, אני חושב שלהם חסר. הייתי בצד הזה של החוגגים בשבת, של אלו ששיחקו מטקות בים ואכלו קרטיבים, הייתי בכל המסיבות בעולם אבל אני נהנה ומסופק הרבה יותר מהעולם בו אני נמצא היום. לא רק שזה לא חסר לי, אני מבין שהחיים שחייתי אז היו לא נכונים. את מסתכלת על אנשים שעברו מקיצוניות אחת למה שאת חושבת עליו כקיצוניות שניה, אבל את צריכה להבין שהם לא פראיירים. יש סיבה למה הם בחרו בחיים האלו. אנשים חושבים שכשאדם עושה מה שבא לו הוא חופשי, אבל חירות היא משהו הרבה יותר עמוק, זהו משהו פנימי. מתי אדם מגיע לחירות? רק כשיש לו מגבלות. תסתכלי על זה כך: את עושה ספורט כי זה בריא, אבל את לא נהנית מעצם עשיית הספורט כי זהו מאמץ. ההנאה לאחר הספורט עם זאת, היא הנאה מכופלת, כי היה לך קשה והתאמצת, אבל השגת את התוצאה".
מה קורה לישראלים בלוס אנג'לס שמתקרבים יותר לדת והמסורת בעוד שכשחיו בישראל, היו חילוניים לגמרי?
"הם נמצאים במדינה זרה ורוצים להרגיש ביחד וזה המקום בו הם מרגישים ביחד, בקירבה לדת, בביקורים בבית כנסת בימי שבת, בלימודי התורה. בארץ, אגב, אם אתה שומר שבת, מסתכלים עליך לא טוב. פה יש הרבה יותר קבלה, בין אם אתה שומר שבת או לא, מקבלים אותך".
הרב שלום היה נשוי לאשתו הראשונה במשך 15 שנים וממנה יש לו בן, תום אליעזרא, בן 30 הנשוי לשחקנית שני אטיאס. לפני 14 שנה הוא נישא מחדש לרבנית לונה כדורי, אף היא גרושה ואם לבן בן 30, עזרא יהונתן, תלמיד ישיבה בארץ. לפני שנתיים בהבדל של חודש נישאו שני הבנים בירושלים.
הרבנית לונה גדלה במשפחה דתיה בארץ והיתה פעילה בבני עקיבא. בדרך כלל חוזרים בתשובה נוהגים להינשא לחוזרים בתשובה כמוהם ואלו המגיעים ממשפחות דתיות, מתחתנים עם כמותם. במקרה של בני הזוג היה מדובר בשידוך מוצלח.
"האמת כשהציעו לי להכיר אותו לא כל כך רציתי כי ידעתי שהוא חוזר בתשובה ואני מגיעה מעולם אחר, גדלתי בקרב כיפות סרוגות, בבני עקיבא, אבל אמרו לי מה יש לך להפסיד, צאי אתו לכוס קפה, וכך היה" ,מספרת לונה בכנות.
אפשר כבר להבין שלונה לרוב לא עשתה בחייה מה שמוסכם ורגיל בעולם ממנו הגיעה. כך למשל היא החליטה להתגייס לצה"ל כשמרבית חברותיה לא העיזו לחשוב על אופציה כזאת. "רוב החברות שלי הלכו לשירות לאומי, אבל אני רציתי להתגייס לצבא ולעשות שינוי מבפנים. אבי כעס עלי וכל המחנכים מאוד כעסו. הם אמרו לי: 'לכי לעשות שירות לאומי, גם שם א יכולה להשפיע'. כדתיה זה היה באמת אתגר להתגייס לצבא אבל עשיתי את זה כמורה חיילת. שלחו אותי ליחידה מיוחדת באיזורים קשים בארץ ועם ילדים ממשפחות הרוסות. פיתחנו תוכנית לילדים שמסיימים חטיבת ביניים שתקרב אותם לישראל כך שיוכלו בבוא היום להתגייס.
"זו הייתה התמודדות לא פשוטה בהתחלה. ממש בתחילת השירות, שני בנים גנבו שני רובי עוזי מהמושב ומכרו אותם בעזה בשביל סמים. אבל השירות המאתגר הזה חישל אותי והיה לי בסך הכל שירות מקסים, ראיתי איזה שינוי חל בילדים אותם לימדנו וכך נדבקתי בחיידק ההוראה".
איך היה לשרת עם בנות שמגיעות ממקום כה שונה משלך?
"עשיתי את הטירונות במחנה 80 והצעתי לבנות בואו נעשה קבלת שבת אצלי בחדר ואחר כך נרד לחדר האוכל. פתאום עוד ועוד בנות התחילו להיכנס אלי לחדר, כולן חילוניות, עבור חלקן זאת היתה קבלת השבת הראשונה שחוו אי פעם. יש לי דמעות של התרגשות כשאני מספרת את זה. זה היה מקסים. אבל היו גם התמודדויות פחות נעימות. אני זוכרת למשל איך הכניסו את כולנו, מאות חיילות לאולם ענק ודיברו אתנו על אמצעי מניעה וקונדומים והרגשתי מגעיל. אם היו עושים את זה בקבוצות קטנות יותר, בצורה אינטימית, לא הייתי מרגישה כך. גדלתי בחממה ופתאום מצאתי את עצמי בצבא, אבל מבחינתי זאת היתה שליחות ושם גם למדתי עד כמה אני אוהבת הוראה וזה מה שאני עושה עד היום".
איפה את מלמדת?
"בזמנו ניהלתי בית ספר לעברית במשך חמש שנים. היו לנו ארבעה סניפים בעיר בהם לימדנו עברית ויהדות. היום אני מלמדת בבית ספר יבנה בעיר ומעבירה שיעורים לנשים בקהילה הישראלית בעיר ובוואלי. המטרה שלי עם נשים היא להביא אותן להתחברות לעצמן כנשים יהודיות ולאהבת חינם. זה מתחיל בלמידה, הפרשת חלה או נשמת כל חי. אני נותנת הרצאות, שיעורים בפילוסופיה יהודית. זה בעיקר חשוב כאן בגולה לדעת מי אנחנו ולא נתבולל והכל מתחיל מהבית".
איך את מסבירה שההתבוללות גבוהה דווקא בקרב ישראלים בארה"ב?
"זה מתחיל מהבית. אני נתקלת בזה כל הזמן. נשים פונות אלי ולא מבינות איך הבן או הבת מתחתנים עם גוי. הישראלים שחיים כאן, נהנים מסיר הבשר. חשוב להם לחיות טוב, בבית גדול ומרווח, לנהוג ברכב יפה, אבל הם פחות משקיעים בחינוך יהודי. גם אם אתה לא שולח את ילדיך לבית ספר יהודי, חשוב להעניק לו את הקשר ליהדות ולמסורת בערבי שישי, בהדלקת נרות, בשיחות על יהדות בבית, על החגים. בתי ספר יהודים הם אכן יקרים, אבל אם לא שולחים לשם, לפחות לשלוח ל"היברו-סקול" על מנת להשלים את מה שהם לא לומדים בבתי הספר הציבוריים. כשגדלנו בישראל, לא היינו צריכים להתאמץ יותר מדי בשביל להרגיש יהודים, כי זה מסביב, זה בבית ספר, ברחוב. פה אנו צריכים להקדיש לזה תשומת לב כי הילדים שלנו אינם גדלים באותה אווירה וסביבה בה אנו גדלנו בישראל. עם זאת יש היום התעוררות מאוד גדולה בנושא".
בשנים האחרונות עובדת לונה עם ארגון ה- IAC במסגרת תוכנית גוונים רמון – פרוייקט מיוחד העורך מפגשים במשך שנה לאמהות לילדים מתחת לגיל 18 ולוקח אותן לטיול בן עשרה ימים בישראל. "הם ביקשו ממני להיות המנהיגה הרוחנית של התוכנית. המטרה היא לקחת את האמהות וללמד אותן על עם ישראל, ארץ ישראל ומסורת היהודית כך שיוכלו להביא את זה הביתה ולהעביר לילדיהן. שתי משפחות אף עלו לארץ בעקבות השתתפותן של האמהות בתוכנית. במסגרת המפגשים האלו אנו גם נוסעות לישראל. מדהים לראות את החיבור הזה בין הנשים, נוצרו ביניהן חברויות חדשות שנמשכות עד היום, גם הרבה לאחר שהתוכנית הסתיימה".
לונה גם התפרסמה בקהילה בהפרשות החלה שהיא עושה. היא ערכה שלוש הפרשות חלה ענקיות במסגרת חגיגות העצמאות לישראל בפארק ועורכת הפרשות חלה בקהילה בבתים פרטיים. פעם בשבוע היא מעבירה שיעור בנושא פרשת השבוע לנשים בבתים פרטיים. "רובן חילוניות ואני לא מבקשת שיעשו שינויים בחייהן, אלא רק שיבואו וילמדו. מגיעות רווקות, נשואות, חברה מביאה חברה ונוצר חיבור מקסים בין כולן. לפני הקורונה גם התחלתי לעשות נסיעות לאוקראינה בעקבות החסידות, על מנת להכיר ולהבין מה זה עולם החסידות שהתחיל עם הבעל שם טוב. עשינו שלוש מסעות והאחרון היה אמור להתקיים בקיץ שעבר אבל התבטל בגלל הקורונה".
את ובעלך עושים דברים דומים במקביל; יש דברים שאתם גם עושים במשותף?
"בהחלט. יצא לנו לעשות לא פעם שלום בית ביחד. יש מקרים שמגיעים אלינו בנפרד וכשיש מקרים שאני חושבת שמתאים שנשב ביחד, אנו עושים זאת כי זוגיות היא טנגו".
בנוסף לשיעורי תורה אותם מעביר הרב, פונים אליו חברי הקהילה בכל פעם שהם צריכים להתקין מזוזה, להכשיר מטבח או בשעת מצוקה כמו למשל עזרה בקבורה. "אלו החיים שלי, לימוד תורה ועזרה ליהודים ואני מקבל סיפוק אדיר מכך יותר משקיבלתי מכל מה שעשיתי בעבר" אומר הרב שלום.
מעוניינים להגיע לשיעורי תורה עם הרב והרבנית? צרו קשר בטל': 818-442-8949
הרבנית לונה כדורי 310-678-8044.