טיפולים הוליסטיים בשיטת NLP ו'תטא הילינג' מסייעים לבני נוער, צעירים ומבוגרים לפתור בעיות, לשנות דפוסי התנהגות ולחיות חיים מאושרים ובריאים יותר • ראיון אישי עם המטפלת ההוליסטית טלי יקונט
בשנים האחרונות קיימת נהירה של אנשים רבים לקבלת טיפולי גוף ונפש בשיטות חלופיות אחרות, שונות מהשיטות הקונבנציונליות המוכרות עד כה, אל עבר שיטות טיפול אלטרנטיביות. לעיתים נעשה הטיפול בשילוב עם הטיפול הרפואי המערבי המקובל ולעתים במקום הטיפול המערבי. שיטות הטיפול האלטרנטיבי מוגדרות כגישות הוליסטיות, מפני שהן מתבוננות באדם כמכלול הוליסטי אחד שלם של גוף ונפש, שאין להפרידו ולא כמצבור של בעיות שאין ביניהן קשר, כמו בהסתכלות של הרפואה המערבית. הגישה ההוליסטית מושכת אליה אנשים שלא מצאו פתרון ומענה לבעיות שלהם במסגרת הרפואה המערבית או מתוך העדפה ברורה לקבלת טיפול הוליסטי.
הטיפול ההוליסטי קושר את כל ההיבטים המרכיבים את האדם: הפיזי (גוף), הנפשי (רגשות), המנטלי (מחשבות וחלומות) והרוחני (הנשמה) לכדי יחידה אחת, שמגולמת באדם המטופל. בנוסף, בחלק מהמקרים, ישנן השפעות המגיעות מהעולם החיצוני ומהסביבה העוטפת את המטופל ומשפיעות עליו. זאת, בניגוד לרפואה המערבית, המתייחסת פעמים רבות אך ורק לחוסר תפקודו של המטופל כחולה או לאיבר הפגוע. במסגרת הטיפול ההוליסטי נעשה קישור בין עניינים פיסיים לעניינים רגשיים ומנטליים כדי לאתר את מקור הבעיה האמיתי ולטפל בו טיפול שורש כדי לנצח ולהתגבר על הבעיה או המטרד אחת ולתמיד. בנוסף, ישנו דגש על אורח חיים בריא, אכילה נכונה, פעילות גופנית, שינה, שליטה במצבי לחץ שונים וכדומה. טיפול הוליסטי מושתת בעיקרו על יסודות פילוסופיים ורפואיים עתיקים, עוד מתקופת אפלטון, המאמינים כי ריפוי אמיתי הינו ריפוי של גוף ונפש יחדיו.
• • •
טלי יקונט הינה מטפלת הוליסטית העובדת בשילוב של מספר שיטות טיפוליות הוליסטיות NLP ו'תטא הילינג' ומשמשת גם כ'לייף קואץ" ויועצת חינוכית לילדים ומשפחות. בנוסף לעבודתה כמטפלת, היא הוכשרה כמורה ולימדה תלמידים מכיתות ב'-י'ב בבתי ספר יהודיים: השל נורת'רידג', דה טולדו, מיליקן וקונהו היברו היי. כמחנכת שנים רבות ואמא לשלושה בנים בני, 21, 19 ו-16.5 היא בעלת ניסיון עשיר בעבודה עם ילדים ובני נוער וכן בדינמיקות משפחתיות.
לפני חמש שנים היא החלה לטפל בילדים, בני נוער ומבוגרים, נפגשתי איתה לראיון על מנת להבין כיצד הטיפול ההוליסטי מסייע לאנשים להתגבר על בעיותיהם ומה בעצם ההבדל בין טיפול פסיכולוגי לטיפול הוליסטי.
טלי, עם אלו סוג בעיות מתמודדים המטופלים שלך?
"קשת הבעיות, בגינה אנשים מגיעים אלי, היא רחבה מאוד. בקרב בני נוער אלה יכולות להיות דימוי גוף נמוך, ביטחון עצמי נמוך, הפרעות אכילה, מוטיבציה נמוכה, חוסר יכולת להציב מטרות לחיים, פחדים וחרדות ועוד. בקרב מבוגרים אלו יכולות להיות בעיות רגשיות שונות שנוצרו בגילים צעירים יותר, מחסומים נפשיים ורגשיים המונעים התקדמות בחיים, תקשורת לקויה בין בני זוג וילדים, פחדים, רצון לשנות דפוסי התנהגות שליליים, קושי בהתמודדות עם שינויים וקבלת החלטות. הרבה פעמים אנשים מגיעים לטיפול וחושבים שיש להם בעיה מסוג א' ותוך כדי טיפול הם מגלים שיש להם בעיה מסוג ב', שמקורה בחווית ילדות מוקדמת, עלבון או פחד שעברו ולא טופלו, יחד אנו מגלים את השורש ופותרים את הבעיות".
איך בדיוק עובד הטיפול?
"במפגש הראשון אני שואלת את המטופלים מספר שאלות ובודקת את הסיבה / סיבות בעטיין הם הגיעו אלי. המפגשים הראשונים הם סוג של חפירה וגישוש לצורך הצפה ודיוק במציאת שורש הבעיה, סיעור מוחין וסער רגשות. המפגשים שלאחר מכן הם טיפוליים וכוללים שיעורי בית למטופלים כדי לעקור התנהגויות שגויות ולחזק התנהגויות רצויות חדשות".
מה ההבדל בין פגישה עם פסיכולוג לבין פגישה עם מטפל הוליסטי?
"אצל פסיכולוג אתה מעלה בעיה ספציפית ומדבר עליה. כאן אנו מחפשים למצוא את דפוס ההתנהגות שגורם לֹבעיה וחוזר על עצמו ולכן מפריע לרצף החיים התקין ולאמץ במקומו דפוס חדש, אחר ושונה. אני עובדת בשיטת ה- NLP שהיא תיכנות עצבי– לשוני–שפתי, בשיטה זו גם השפה בה אנו משתמשים מעידה על התוכן הפנימי שלנו ולא רק התוכן הנאמר. הייחודיות של השיטה היא לא רק להבין מה גורם לנו למשל להתמכרות או דיכאון או כל דפוס התנהגותי שגוי, אלא להתערב באמצעות כלים ותהליכים יישומים כדי לייצר שינויים חיוביים ולהשיג תוצאות רצויות בפועל. אחת מהנחות היסוד הבסיסיות של ה- NLP היא שהמציאות שאנו חווים היא סובייקטיבית בהתאם לתחושותינו ורגשותינו ולתפיסת המציאות שלנו, ומהם מגיעות ההתנהגויות שלנו, לכן, בהתאמה, אם ניכנס לזיכרון ולדמיון שלנו ונשנה מבנים פנימיים נוכל למזער אמונות מכשילות וליצור חוויות חדשות טובות יותר.
"השיטה היא מעין מדריך להשתמש במוח באופן נכון יותר ולאפשר לנו לקחת שליטה על הרגלים ופעולות שלנו, שליטה נכונה יותר על הרגשות שלנו ועל האופן שבו אנו מתקשרים ומגיבים למצבים חיצוניים. למשל, אדם הנוטה להתרגז בקלות, תמיד ימצא סיבה לכעס בכל זמן ובכל מקום בלי קשר למציאות הרגעית בזמן אמת, אנו רוצים לשנות את דפוס ההתנהגות הזה לדפוס שונה ואת זה ניתן לעשות על ידי עבודה מעשית שנעשה יחד, המטופל ואני. שיטת ה-NLP כבר שינתה לטובה את איכות חייהם של מיליוני אנשים בעולם”.
מה זה בדיוק 'תטא הילינג'?
"המוח שלנו עובד בחמישה גלים שונים במהירותם ובתפקודם. בשיטת התטא הילינג מתחברים לגלי תטא, שהם סוג של גלי חלימה איטיים, באמצעות הרפיות ותהליך מדיטטיבי, ומקבלים גישה ישירה לתת המודע, שהוא שחקן מרכזי בחיינו. תת המודע הוא המחסן של אמונות השורש המגבילות שלנו, אשר חוסמות ומונעות מאיתנו להגשים את הדברים אותם אנו רוצים. דרכו אפשר להבריא, להיפטר מחסמים שליליים, לבחור חיים רצויים ובעצם לגדול".
• • •
טלי מגיעה ממשפחה של מטפלים הוליסטיים. שני אחיה ואחותה עוסקים גם הם בטיפול. לפני שלושה חודשים הלך לעולמו באופן פתאומי אחד מהאחים שלה בעקבות זיהום ריאתי. רק שעה קלה לפני כן הם עוד שלחו מסרונים אחד לשני וטלי קיוותה והאמינה שאחיה היקר יחלים במהרה והחיים ישובו למסלולם כשהידיעה המרה על מותו היכתה בה. "איבדתי את החבר הכי טוב שלי אבל לכבודה של משפחתי כולה ולזכרו יצאתי מהמיטה ובחרתי להמשיך הלאה בחיים", היא מספרת ,"לצערי הרב אני לא הראשונה שמאבדת אח יקר אבל כוח החיים הוא הכוח החזק ביותר ולכן, כיום אני מאמינה יותר בטיפולים, כי אם חיים אז צריך לחיות נכון ובריא וזה מה שהטרגדיה הזאת לימדה אותי, החיים קצרים ויש למצות אותם בדרך המספקת ביותר ועל הצד הטוב ביותר".
איך בעצם הגעת לתחום הריפוי ההוליסטי ול- NLP?
"כשהתחלתי ללמוד NLP הרגשתי שחזרתי הביתה, מפני שאני מגיעה מתחום החינוך ותמיד הייתי מחוברת לשפה. כאשר אדם פותח את פיו ומדבר, זה כרטיס הביקור שלו, איך אמר ומה אמר, מה ההדגשים שלו ומה לא. ככל שלמדתי יותר, הבנתי עד כמה זה כלי נהדר לטפל באנשים. מעבר לשפה המילולית ישנם סימנים נוספים בין השורות".
את יכולה לתת לי דוגמאות?
"יש הורים שמביאים את ילדיהם לטיפול בגלל בעיה של חוסר ביטחון עצמי, למרות שההורים באים בכוונה טובה של תמיכה בילד הם בעצם משדרים לו שהם לא שמחים איתו כפי שהוא ומורידים לו את הביטחון הרבה יותר. הילד מרגיש לא טוב עם עצמו ומכאן מתחיל לופ. ההורים בעצם התנהגותם הם הסיבה והגורם לחוסר הביטחון של הילד. במקרים כאלו, ורק עם אישורו של הילד, אנו עורכים גם מפגש עם ההורים על מנת שיבינו מה בהתנהגותם או בדברים שהם אומרים גורמים לילד להרגיש לא טוב עם עצמו".
אלו בעיות או קשיים יש לבני נוער שהגיעו אליך?
"חשש ממבחנים. יש בני נוער שמאוד רוצים להוציא רישיון נהיגה אך החשש מפני ה'טסט' מונע מהם להתחיל אף ללמוד שיעורי נהיגה, בעצם הם פוחדים מכישלון. לאחר עשרה טיפולים, הם מתחילים לקחת שיעורי נהיגה והביטחון שלהם עולה והם מצליחים להגיע לטסט בטוחים יותר בעצמם, מה שעוזר להם לֹגשת למבחן וּלעבור אותו בהצלחה".
היום יש הרבה יותר מודעות לדרכי טיפול אלטרנטיביות. למה לדעתך אנשים מעדיפים לפנות לטיפול הוליסטי ולא פסיכולוגי?
"יש כאלו שמוצאים עצמם נהדר עם פסיכולוגים ויש כאלו שיותר קל להם ללכת למטפל אלטרנטיבי, זה מאוד אינדיבידואלי. הניואנסים בהגדרות של מטפל משמעותיות מאוד לחלק מהאנשים. יש כאלו שפשוט מתחברים יותר לצורת הטיפול ההוליסטית ובדרך גם רוצים לפתור בעיות פיסיות".
לכמה מפגשים אנשים מגיעים בדרך כלל?
"זה מאוד תלוי, בהערכה גסה משהו כמו עשרה מפגשים של שעה עד שעה וחצי, אבל המחמאה הגדולה ביותר עבורי היא כשלקוחות מפנים אלי חברים או מגיעים לתחזוק".
כמה עולה כל טיפול?
"בין 100-120 דולר, תלוי אם זה שעה או שעה וחצי. למדתי גם נומרולוגיה אז בשלבים מתקדמים יותר ניתן לשלב קלפים, ייעוץ תזונתי וכל מיני צ'ופרים שיכולים לתת בוסט למטופל".
מה עשית בתקופת הקורונה, המשכת לטפל?
"כן, אנשים המשיכו להגיע ושמרנו על מרחק או שערכנו מפגשים בפייס-טיים או בזום. הרבה בעיות רגשיות צפו ועלו בזמן הקורונה וסיר הלחץ המשפחתי היה חזק יותר. הדבר הטוב היחיד בתקופה זו, הוא שאנשים למדו וקבלו תובנות על עצמם וגם התפנה זמן לטיפול. האמיצים חיפשו ייעוץ ויצאו החוצה מחוזקים יותר מבחינה פיזית ונפשית. פעם אמרו – כשתגדל תבין. היום אומרים – כשתבין תגדל. אם נשדרג את עצמנו ונהיה טובים יותר – אנחנו והעולם נרוויח".
לקביעת פגישה, אנא צרו קשר עם טלי, טל : jackonttali@gmail.com ,818-915-2072
שומרת שבת.