אם לחתול יש תשע נשמות, מענין לדעת כמה נשמות יש ליגואר וכמה מהן נשארו. לגאווה הבריטית וענף הרכב הבריטי יש מספר מכובד של גורמים משותפים, מהרולס רוייס שמהווה סמל האלגנטיות והסטאטוס, לבנטלי שמהווה סמל השילוב המושלם של אלגנטיות ספורטיבית, למאקלארן הביצועיסטית בעלת עליונות ספורטיבית ועד למיני הסופר קומפקטית שהיתה רכב ההמונים. יגואר תמיד היתה הגירסה הספורטיבית ויותר ״עממית״ למעמד שיכל להרשות לעצמו פינוק שכזה. מראשית ימיה של החברה, יגואר היתה בעלת נשמת מרוצים טהורה. כל מה שקשור ליגואר היה גם קשור למהירות ולאלגנטיות – אולי אפשר גם לקרוא למוניטין הזה: מהירות אלגנטית?
ההצלחה של יגואר וניצחונות הרבים במירוצים לאורך השנים עזרו לחברה לגדול ולמכור רכבים לאורך זמן אולם שנות השישים, השבעים והשמונים היו שנים קשות ותחריות שבהן בעלות החברה (ושאר חברות הרכב האנגליות) עברו מספר בעלים וכתוצאה מכך תעשית הרכב האנגלי איבדה את יכולה לשמר איכות, ביצועים ומחיר תחרותי.
אפילו רכב כמו ה E-Type הקלאסית והיפיפיה והגרסאות האלגנטיות לרכבים עם ארבע דלתות לא הצליחו לשמר את יגואר כיצרנית. פשיטת רגל היתה כמעט סוף הדרך עבור יגואר אבל ב 1990 פורד נכנסה לתמונה עם תג מחיר של $2.56 ביליון, דבר שעזר ליגואר לשרוד ואפילו להוציא לשוק שני רכבים אלגנטים וספורטיבים לפי מיטב האופי לבית יגואר, ה XKR וה XK8. ב1992 יגואר יצאה עם מכונית הקונספט האגדתית XJ220 אבל עד שהרכב הגיע ליצור סידרתי הוא איבד מיכולתיו הספורטיביות לטובת מנוע קטן וחסר יכולות. השידוך בין יגואר לבין פורד הסתיים לאחר 18 שנים כאשר בעלות החברה עברה לידי Tata Motors ההודית שעןזרת להנפיח לחתול האנגלי נשמה חדשה.
יגואר בגירסתה ונשמתה המחודשת עם גב הודי כספי חזק עובדת נמרצות על שילובה מחדש בשוק התחרותי של מכוניות הפאר בארה״ב. מכוניות פאר מהוות נתח שוק חשוב ממחזור המכירות הכללי ומתחרים בו מיטב היצרנים בשוק. ארבעה יצרנים אירופים (פורשה, אוודי, ב.מ.וו. ומרצדס), שלושה יצרנים יפנים (לקסוס, אינפיניטי, אקורה), שני יצרנים אמריקאים (קאדילק, לינקולן) ואפילו הקוריאנים לבית הונדאי. כל יצרני הרכב הללו מבינים שלהיתקיים בנתח שוק זה עליהם ״לכבוש״ לקוחות חדשים מוקדם ככול האפשר בגיל מוקדם ככול שניתן. הדרך ההגיונית ביותר למטרה זו היא היצע שוק נרכב של גירסאות שונות עם טווח מחירים רחב ומחיר התחלתי נמוך. על בסיס פילוסופיה זו אנו רואים יותר ויותר גירסאות מוזלות לדגמים היוקרתים. לדוגמה, למרצדס יש את גירסאות ה C-Class, לב.מ.וו יש את סידרת 1, 2 ו 3, לאודי יש את גירסאות הA3 והA4. התחרות שיש ליגואר אינה קלה אבל Tata הענקית ההודית אינה משקיעה ב״חתול בשק״. לאורך השנים יצרני הרכב ההודים חיפשו דרכים לחדור לשוק האמריקאי ומהינדרה (Mahindra) כמעט ועשתה זאת מספר שנים לאחור עם טנדר ממונע דיזל. Tata בחרה בדרך אחרת. במקום להציג לקונה האמריקאי מותג חדש וללא ״שם״ ומוניטין מקומי, Tata בחרו ביגואר כפריצת הדרך למערב. Tata כחברת השקעה צריכה להתמקד על הBottom Line ולפי כך על יגואר לשדרג את המחירות בהתאם.
במפגש עם עיתונות הרכב האמריקאית במשרדי החברה באורנג קאונטי, קריס מארצאנד, סגן מנהל התפעול הציג את פילוסופית יגואר במתכונת הנוכחית ואת הדגמים החדשים שיעזרו ליגואר למקד עצמם במרכז נתח השוק פופולארי והנכסף. במרכז האולם, החברה הציגה את רכב העל של המותג, 2016 Jaguar F-Type Project 7’ שמתכונת מצומצמת של 250 יחידות תשווק בעולם כולו. הרכב מעוצב בהשראת הD-Type של שנות חמישים. הרעיון לרכב נבע מהיחידה המתקדמת של החברה, SVO – Special Vehicle Operation. לב המכונית מכיל מנוע V8 משופר שמייצר כ575 סוסים בריאים ותיבת הילוכים אוטומטית בעלת 8 גירים שמאיצה את הרכב ב3.8 שניות ל60. והמחיר? בהתאם, עם תג התחליתי של $165,000.
בעזרת ארוחה טעימה ומצגת מעניינת קריס מארצאנד דאג להדגיש שחברת האם Tata אונה מעורבת בפעילות היומיומית של יגואר בארה״ב ונותנת ליגואר את חופש הפעולה והתמרון לתכנן ולתפעל באופן עצמאי לחלוטין. ,Value ,Brand, Product, Confidence ארבעת האלמנטים שהנהלת יגואר מאמינה יביאו להצלחת החברה בשוק האמריקאי. קריס גם הסביר את חשיבות תמחור רכבי יגואר ביחס למתחרות הישירות ואת חשיבות שני הדגמים החדשים, הXE וה F-PACE להתבססות המותג כנגד המתחרות בשוק האמריקאי.
עיצוב חושני ואלגנטי, מהווה אלמנט חשוב עבור החברה שמעונינת לשמר את עברה המפואר כבעלת רכבים אסתטים במיוחד. איין קאלוום מעצב הרכב הותיק ואתיר הניסיון מתפקד כמנהל העיצוב לבית יגואר, נכון להיום כל דגם שיוצר תחת השגחתו נושא את האלגנטיות הספורטיבית של יגואר בצורה מופלאה. הXK’ XF והXJ היוו את הבסיס להF-Type היפיפיה שמהווה את השיא ברשימת הצלחותיו של קאלוום. הF-Type גם מהווה את הבסיס אסטטי למותג עצמו ולדגמים העתידיים כמו הXE וה F-PACE. שני הדגמים החדשים מייצגים את התרחבות המותג לשווקים חדשים תוך ניסיון להגדיל את נתח השוק ולהביא קונים חדשים לסוכניות של יגואר דרך מכירות לנתח Entry Luxury.
הXE ה Sport Sedan החדשה מגיעה עם הנאה אחורית ואופציה לAll-wheel drive. הרכב מגיע עם שלושה גירסאות שנעות מגירסה בסיסית של 240 כ״ס ומחיר התחלתי של $34900 ועד לגירסה החזקה עם 340 כ״ס ותג מחיר של $41700. עם סביבת מחירים אלו יגואר מקווה שקונים שונים שבעבר לא יכלו להרשות לעצמם יגואר יקחו את המותג בחשבון בתור אופציה תחרותית למותגים המקבילים. הרכב משווק כעת גלובלית ויהיה זמין בשוק האמריקאי וקנדה ב2016.
במקביל יגואר גם פולשים לשוק הSUV עם ה F-PACE, שוק חדש לחלוטין עבור המותג הסםורטיבי. האתגר בשילוב רכב ספורטיבי אלגנטי עם תבנית פראקטית של SUV אולי חדש ליגואר, אבל לא חדש למתחרות הישירות שנהנות שנים רבות ממכירות מוצלחות ומבחר דגמים וגדלים שונים. לפי המראה החיצוני, יגואר הצליחו לשמר את המראה ספורטיבי האלגנטי למרות שהפרופורציות של רכבי השטח שונים לחלוטין מהפרופורציות הקלאסיות של רכבי העבר לבית יגואר. עם מבחר מנועים וכ״ס בין 340 ו 380, Instinctive All-Wheel Drive ותא מטען בעל 33.5 cu ft הרכב מציע שילוב של ביצועים ופראקטיות שמתמודדת יפה מאוד עם המתחרות השונות.
במקביל להשקת הדגמים החדשים, יגואר עובדת על ריענון הדגמים הנוכחים ומפגינה גאווה על הצלחתה בסקרי שווקים שונים שערכה חברת J.D. Power בין השנים 2009 ל 2015. יכולתה של יגואר להגיע למקומות 1, 2 ו 3 במבחר סקרים לגבי אמינות, ביצועים, מכירות ושירות מעודדים את הנהלת החברה שעם היצע מגוון ותמחור הולם, יכולת המכירות של החברה תעלה מעבר ל380,000 יחידות שצפוים להימכר ב2015. בעזרת הXE החדשה, המכירות צפויות לעלות לכ 877,000 יחידות ובעזרת ה F-Pace לכ1,200,000 יחידות. במידה ופוטנציל המכירות יתממש כפי שההנהלה מצפה, יגואר תזכה לחיים טובים והחתול האנגלי הזה ימשיך לחיות שנים רבות עם הנשמה הנוכחית.














לתמונות נוספות (ובצבע), מידע נוסף על רכבים אלו ורכבים נוספים,
שאלות ותשובות אנא עקבו אחרי עמוד פייס שלי:
רכבים – שלמה פתאל / CARS – Shlomo Fattal
כתב: שלומי פתאל / Writer – Shlomo Fattal
תמונות: שלומי פתאל / Photography – Shlomo Fattal
תמונות: Jaguar PR