מאזור מוכה במלחמת כנופיות, סמים, ליכלוך והזנחה, הפכה העיר התחתית להפנינג המרכזי של לוס אנג'לס * כיום מתגוררים בדאון טאון 50 אלף אנג'לוסים, רובם צעירים, וכחצי מיליון עובדים שם מדי יום * חיי הלילה קיבלו שידרוג מאסיבי ובעוד חמש שנים יהפוך האזור למנהטן המערבי של ארה"ב * סנוב, בדאון טאון כבר ביקרת? / כתב וצילם אלעד מסורי
הפעם הראשונה שביקרתי בדאון טאון אל איי הייתה לפני כשנתיים; עשיתי את כל הדרך מלגונה ביץ שנמצאת באורנג׳ קאוונטי, ועצרתי לארוחה במסעדה סינית בצ'איינה טאון. המקום נראה לי די מוזנח ומלוכלך ובכלל הייתה הרגשה מוזרה ברחובות כאילו לא ממש בטוח להסתובב שם. למעשה, הדבר היחידי שאהבתי באזור זה נוף הבניינים הגבוהים הנשקף מהשכונות המקיפות את דאון טאון שהזכירו לי את פתיחת הסידרה המפורסמת ״פרקליטי אל-איי, בה הייתי צופה בילדותי אי שם בתחילת שנות ה90.
פאסט פורוורד: מכל השכונות מסביב לעיר התחתית התמקמתי כשעברתי לללוס אנג'לס בקוריאה טאון, שנמצאת בין דאון טאון למזרח הוליווד. נוף המגדלים הגבוהים סיקרן אותי, הרגשתי שבא לי להסתובב יותר באזור ובשנה האחרונה הבנתי מדוע. משהו טוב קורה בדאון טאון אל-איי בשנים האחרונות. אני צופה בו משתנה לנגד עיניי, לאט ובעקביות הוא הופך להיות המקום המרכזי בלוס אנג׳לס.
דאון טאון נוסד ב 1781, תחילה הוא היה מקום מושבם של הילידים האמריקאים (נייטב אמריקאן) שזו מילה יפה שהאמריקאים מצאו לאינדיאנים מהם גנבו את האדמות. אבל ההתישבות המערבית הראשונה באזור הייתה אירופאית, כאשר הכומר Juan Crespl, מיסיונר מהנצרות הקתולית של ספרד חיפש מקומות להפיץ את הדת הקתולית בקליפורניה. הוא מצא את האזור של עיר התחתית כקרקע פורייה להפצת המסיונריות בעקבות הנוכחות המקסיקנית הגדולה (הידועים כנוצרים אדוקים) באזור.
כיום מתגוררים בדאון טאון העיר יותר מ-50 אלף איש, והיא משמשת מקור תעסוקה לחצי מיליון בני אדם. בנוסף, הרחובות שפעם היו החצר האחורית של כנופיות, סוחרי סמים והומלסים החלו להתנקות. לאט לאט הפכו רחובות אלו למקום בטוח יותר להסתובב בו, עם נוכחות מוגברת של משטרה וחברות אבטחה פרטיות שנשכרו על ידי בעלי המגדלים באזור על מנת לנסות ולהעלות את ערך הנדל״ן שלהם; והם הצליחו – ובגדול.
החלק הפופולארי והמוכר ביותר בדאון טאון הוא זה הסמוך ל״סטייפלס סנטר״: הבית של קבוצות האן.בי.איי, לוס אנג׳לס לייקרס ואל-איי קליפרס. לאותו איצטדיון מגיעים גם להופיע בכל ימות השנה כל הזמרים והלהקות המצליחות בעולם: קולדפליי, ביונסה, ג׳יי זי , ג׳סטין טיברלייק וריאנה, למעשה כל אמן שמסוגל למלא אצטדיון מבלי למצמץ. מתחם ה-L.A Live הוא כיכר העיר של דאון טאון. אירועים גדולים משודרים משם על גבי מסך ענק, הוא מוקף במסעדות מפוארות ובמתחם נמצא גם מוזיאון הגראמי המפורסם ואולם הקולנוע המרכזי שמארח את מיטב הפרימריות של הקולנוע ההוליוודי.
נראה ששאר הרובעים בעיר התחתית קינאו באזור המשוקם ובשנים האחרונות הם פנו לאותו הכיוון: חברת הסלולר AT&T הקימה בניין גדול ומפואר להקרנת סרטים לא הוליוודים (משהו בסיגנון הסינמטק) לשם מגיעים מייטב היוצרים הצעירים והבמאים המוכשרים של דור העתיד בקולנוע. גם גל של סטודנטים מוכשרים ממשפחות אמידות-פלוס הלומדים באוניברסיטת USC היוקרתית החליטו שנמאס להם לגור עם ההורים ועברו לגור בדירות שכורות ולופטים משופצים בדאון טאון והסביבה, פשוט כי זה קול. ואיפה שיש צעירים יש גם כסף ואטרקציות .
כך החל האזור להתמלא במגוון מסעדות, ברים אייכותיים ושלל בתי קפה בסגנון ניורקי. בעלי חברות נדל״ן גדולות בחרו להעתיק את משרדיהן מבוורלי הילס הישנונית למגדלים היוקרתיים של דאון טאון. החלק הדרומי השתנה לגמרי וההאנגרים השוממים שאיכלסו אותו הפכו לגלריות אמנים צבעונית של כישרונות מכל רחבי קליפרוניה. בערבי שישי ובסופי שבוע הופך מתחם הגלריות לאזור מסיבות, הופעות חיות ותצוגות אומנות מיוחדות.
רחוב פלוואר הוא העתק כמעט מדוייק של כמה שכונות בניורק, עם בתי דירות בסגנון שנות ה50- כולל מדרגות החירום המתכתיות. הרחוב גדוש בבתי קפה יוקרתיים, מכוני כושר מפוארים, חנויות מעצבים וגלריות חדשות. במרכזו בונה ״מייסיז״ בימים אלו פרוייקט שאפתני במיוחד של מרכז קניות ובילויים גדול.
אחת הסנוניות הראשונות שבישרו על הפיכת דאון טאון לאזור כלכלי מרכזי בלוס אנג׳לס הייתה מעברם של כל הבנקים החשובים לאזור: בנק אוף אמריקה, ווילס פארגו, צ׳ייס וכל חבריהם העתיקו את משרדיהם המרכזיים ללב עיר התחתית. גם בנק לאומי שלנו זיהה את הפוטנציאל העסקי הגדול ופתח השנה סניף מרכזי ומשרדים בדאון טאון. חברות הייטק גדולות הבינו שהן רוצות למקם עצמם באזור שבו יש כסף, אופק כלכלי ואנשים צעירים ומוכשרים שמפתחים אותו. וכך החלו פותחות משרדים גדולים בדאון טאון: מייקרוסופט הענקית פתחה משרדים ברחוב פיגרואה, בעקבותיהם הגיעו חברות סטארט אפ רבות לאזור. גוגל ופייסבוק בדרך לפתוח משרדים באחד המגדלים וגם חברות הייטק ישראליות הבינו מזמן את הפוטנציאל בעיר התחתית, ביניהן חברת התוכנה Brava שעשתה מעבר ממקום מוצאה בסן דייגו המנומנמת לרחוב מרכזי בדאון טאון לוס אנג׳לס.
הרבה קרה בשנתיים האחרונות והרחוב ההוא שחששתי להסתובב בו פעם, נראה היום מסקרן מתמיד, כבר יש לי רשימה של עשרות מסעדות וברים חדשים באזור שאני חייב לנסות. היום קל להגיע לדאון טאון יותר מתמיד; רכבת התחתית מגיעה לשם אפילו מהוואלי (נסו את הרד ליין) – עשרים דקות ואתם בלב הרחוב המרכזי. פרוייקט תחבורה חדשני של עיריית לוס אנג׳לס עומד להסתיים ובקרוב תוכלו לנסוע בקלות ובנוחות ברכבת חשמלית קלה שתעשה את כל הדרך מסנטה מוניקה עד לדאון בטאון, כך שגם לסנובים מהצד המערבי של העיר לא יהיו יותר תירוצים למה לא להגיע לאזור.
אין ספק, רנסנס אמיתי מתרחש בדאון טאון לוס אנג׳לס. יודעי דבר מעריכים שחמש שנים מהיום דאון טאון לוס אנג׳לס תהפוך להיות ״המנהטן״ הבאה של ארצות הברית. נשמע לכם כמו חלום? ימים יגידו.