שלב ראשון- להבין את החרדה
לפני יותר ממאה שנה, הפילוסוף האמריקאי ראלף אמרסון אמר משפט שעדיין רלוונטי לנו היום: ידע הוא התרופה לפחד. ככל שאנחנו יודעים יותר על דבר מסוים, אנחנו פוחדים פחות להתמודד מולו. המוכר והידוע מפחיד הרבה פחות מהלא נודע. כלומר, כדי שנוכל להתמודד ולשחרר את תחושת החרדה, אנחנו רוצים תחילה ללמוד ולדעת כל מה שניתן עליה. הידע ייתן לנו תחושה של שליטה ובטחון ופתיחות להתרכז בכלים שיעזרו לנו להתמודד.
המשפט הזה נכון אגב לגבי כל דבר שנבחר לדבר עליו: ככל שנדע יותר מי הוא ארגון הטרור הרצחני החמאס, מי האנשים שמרכיבים אותו ואיך הוא פועל, פחות נפחד מהתמודדות מולו.
להבדיל בהקשר אחר – ככל שנדע איך ירידה במשקל עובדת, איך מערכת העיכול וההורמונים משפיעים עלינו כך נפחד פחות לצאת לדרך ולשנות את סגנון החיים שלנו. אז בהקשר לכך, להלן שלוש עובדות חשובות שיקנו לנו ידע על תחושת החרדה:
1 חרדה היא תגובה נורמלית וטבעית שכל אחד חווה בזמן כלשהו בחיים, לדוגמה – זה נורמלי להרגיש חרדה לפני מבחן גדול או לפני דייט ראשון. זה פחד שמבוסס על העתיד, אנחנו מדמיינים תרחיש מסוכן שעדין לא קרה ומפחדים ממנו.
2 חרדה היא מנגנון הגנה של הגוף, כלומר דבר טוב שבא להגן עלינו ולהכין אותנו בפני סכנה. לדוגמה – חרדה מאפשרת לנו לקפוץ הצידה מהכביש כאשר מכונית דוהרת לכיוון שלנו או להתכונן, להשקיע ולנסות לעשות את הכי טוב שלנו לפני פרזנטציה ללקוח חשוב.
3 חרדה זו תחושה זמנית וכמו כל רגש אחר היא לא נשארת לנצח. היא מגיעה בצורה של גל כלומר היא נבנית, מתעצמת מגיעה לשיא ואז היא דועכת.
שלב שני- ללמוד כלים להתמודדות מול החרדה
כדי להתמודד מול תחושת החרדה אנחנו צריכים תחילה להוכיח לעצמנו שאנחנו לא בסכנה. הדרך הכי יעילה לעשות את זה היא לחזור לכאן ולעכשיו, כלומר להיות נוכחים ברגע. כאשר אנחנו מתחברים לחמשת החושים שלנו, אין לנו ברירה אלה להיות בהווה. לדוגמה- אני חושבת על אמא שלי שחיה לבד בישראל ומפחדת מהאזעקות, אני מדמיינת שיש אזעקה ואמא שלי רצה לממ"ד ובדרך היא נופלת ונפצעת. אני מרגישה פחד, דפיקות לב חזקות וזיעה קרה; אני בהתקף חרדה.
הדבר הראשון שאני יכולה לעשות בעזרת חמשת החושים שלי זה לחזור לכאן ולעכשיו – אני מבקשת מעצמי למנות חמישה דברים שאני רואה בחדר, אם יש בושם או פרחים בחדר אני ניגשת ומריחה אותם, אני ממששת שטיח או שמיכה רכה… כל דבר שיפעיל אצלי את החושים יחבר אותי לכאן ועכשיו ויוציא אותי מהתסריט המפחיד שאני מדמיינת בראש.
אחרי שחזרתי לכאן ולעכשיו אני יכולה להשתמש בכלי נוסף שיעזור לי והוא נקרא אישור ותוקף. במקום לריב ולהתנגד לחרדה אני דווקא רוצה להכיר בה ולתת לה מקום. להבין מהיכן היא מגיעה, מה היא אומרת ולנרמל את התחושה שאני מרגישה.
לדוגמה – אני יכולה להסתכל במראה ולהגיד לעצמי "אני מרגישה עכשיו פחד וחרדה וזה טבעי לגמרי, כל מי שההורים שלו מבוגרים וחיים לבד דואג להם עכשיו". אני יכולה להחליט שאני מתקשרת עכשיו לאמא שלי ובודקת שהיא בסדר או לבקש מהשכנה שתלך לבדוק עליה.
ולסיום התהליך אני יכולה להודות לחרדה שהגיעה לשמור עליי ובעזרת כוח הדמיון שלי לדמיין שריון גדול של אור לבן ורך שיורד מלמעלה מהשמים, מקיף ושומר עלי ועל האוהבים שלי. אני אוהבת לדמיין מגן דוד גדול ומואר שיורד עלי מלמעלה ואני עומדת בתוכו, בדיוק במרכז, מרגישה מוגנת ובטוחה.
שלב שלישי – לתרגל
השלב השלישי והאחרון בהתמודדות מול החרדה זה לתרגל את הכלים. כמו כל התנהגות חדשה שאנחנו לומדים אותה תחילה היא נמצאת במוח המודע ודורשת המון אנרגיה ותשומת לב. אך אם נמשיך לעשות אותה שוב ושוב, מהר מאוד היא תהפוך להרגל תעבור למוח התת מודע ואנחנו נפעיל אותה על אוטומט כלומר לא נצטרך להשקיע בה מחשבה ואנרגיה היא תקרה מעצמה.
לסיכום: הפרעת החרדה היא טבעית ונורמלית ובמקורה היא קיימת כדי להגן עלינו ולהכין אותנו למצב של סכנה. כאשר היא אקסטרה רגישה ופועלת רוב הזמן וגם בהיעדר סכנה ממשית היא מפריעה ומשבשת לנו את החיים.
המטרה שלנו היא לא להעלים את החרדה אלה ללמוד איך לנהל אותה בעזרת הכלים הנפלאים שעכשיו יש לכם. בהצלחה!
==
אסנת שבתאי היא מאמנת אישית ליצירת שנוי והגשמה. מתמחה בירידה במשקל, הצלחה במכירות, מציאת בן זוג ומימוש עצמי. ליצירת קשר: 818-915-5666 Instagram-@osnatmshabtay